Anyawellness

Nincs cím megadva

Úgy mondják, régebben júliusban az egész Tihanyi-félsziget levendulaillatú volt. Akkor még összefüggő

 levendulatáblák gazdagították ezt a csodálatos tájat. A bencés szerzetesek a mai napig foglalkoznak
a levendula illóolaj előállításával.

A levendula nálunk már télálló növény, eredetileg azonban a mediterrán Földközi-tenger mellékéről 
származó félcserje. Virágai kékeslilák, melyek a növény felső részén júliusban virulnak. 
Elég csak megfogni őket és kezünk egész nap illatos marad.

A levendula neve, a latin eredetű lavare, azaz mosni igéből származik. A rómaiak leginkább fürdőkben alkalmazták tisztító tulajdonságáért és illatáért. A fáradságot és az izületi merevséget áztatták ki tagjaikból levendulás fürdőben. Az előkelő görög hölgyek már levendula-kivonatot használtak bőrük rugalmasságának és simaságának megőrzésére. Évszázadokon át használták rovarirtóként is.

Ez a jellegzetes illatú kis virág világraszóló karriert futott be. Számtalan fajtáját termesztik Angliában és Franciaországban is. Hatalmas levendulafarmokon szüretelik azt a termést, amely a Föld minden táján nyugtatja, gyógyítja az embereket.

A levendula méltán került a wellness növények közé, hiszen komplex vegyi összetételének köszönhetően aromamolekulái görcsoldó hatásúak, segítenek az égési sérüléseknél, beválik az áknés bőr kezelésénél, a fertőzéseknél, a migrénes fejfájás, vagy álmatlanság esetén is. Továbbá oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyre állítja a lelki egyensúlyt.

Apró textilzsákokba varrva mi is tehetünk levendulát szekrényünkbe, a kellemes illaton túl a molyokat is távol tarthatjuk vele.

A hígítatlan illóolajat kenhetjük az égésekre és rovarcsípésekre. Nehezen gyógyuló sebek és pattanások kezelésére lemosás és borogatás formájában ajánlják. 

Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj vagy illóolajos ülőfürdő formájában alkalmas.

Álmatlanság esetén vagy a nyugodtabb alvás érdekében tehetünk ágyunk mellé egy csokor levendulát vagy elalvás előtt aromalámpában olaj formájában párologtassuk.

Ültessünk kertünkbe, balkonládába, vagy akár a lakásban egy cserépbe barátságos levendulabokrokat. A kedves kis virágok látványa, illata boldog perceket szerez majd.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!