Anyawellness

A gyerekek ízlését a felnőttek rontják el….

Nem csalás, nem ámítás a kisgyerekek eredetileg szeretik a természetes, natúr ízeket. Nem kell sózni, cukrozni az ételüket, italukat. Ha valamit nem esznek meg azon, semmilyen “felnőttes” (inkább egészségtelennek mondanám…)  ízesítés sem segít.  Ha pedig valamit csak azért ennének meg mert megcukrozták, nos az régen rossz, akkor inkább meg se egye…

healthy-school-lunch

A szülők egy éves korig még csak-csak tartják az orvosok és védőnők tanácsát a babák megfelelő táplálásával kapcsolatosan, de utána sok esetben elszabadul a pokol…

“Most már majdnem mindent ehet, van foga, kell a fenének a külön főzés és a drága bébiétel” felkiáltással elindul a mértéktelen szénhidrátadás a különböző péksüteményekkel, a cukordózis felpumpálása – például az amúgy transzzsírral készült túrórudikkal-, gyümölcsösnek nevezett valójában ételfestékkel, aromákkal és cukorral ízesített joghurtokkal…

A kisgyerekek ízlelőbimbói  még nincsenek szétgyötörve ízfokozókkal, így sózás nélkül is élvezik a zöldségek természetes ízeit. Ha egy éves koruk után (addig ugyanis a vesék éretlensége miatt nem kaphatnak) nagyon kevés, ellenben jó minőségű sóval ízesítjük az ételüket nem lesznek évi 6 kg!!!!! sót fogyasztó betegségekkel küszködő felnőttek!

MINDEN CSAK HOZZÁSZOKTATÁS KÉRDÉSE!

Érdemes kipróbálni, ha már pár élelmiszertípusnál bejön már sokat nyertünk!

Ha először natúr tejtermékeket adunk nekik és nem cukrozottat, akkor azt fogják megszeretni. Nekem mindkét gyerekem szépen elsőre megette a natúr joghurtot. Ábel a mai napig a tejet szereti jobban, kakaót szinte alig iszik, nem is kér. Bora múlt héten – még a nekem is extrém ízű – kecsketejből készült kefirt ette meg a legnagyobb természetességgel.

A legtöbb kisgyerek nagy örömmel rágcsál gyümölcsöket, zöldségeket, sajtot, magvakat, kölesgolyót. Ne sajnáljuk az időt egy alma gerezdekre vágására, kis dobozba pakolva útközben –  kifli és cukros keksz helyett –  bármikor a kezükbe nyomhatjuk.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik a más táplálási szokásokat tanult nagyszülőknek, dédszülőknek – akik a kezdő anyukákat sok esetben elbizonytalanítják – az anyatej után a csecsemők, kisgyerekek gond nélkül megisszák a SIMA VIZET, nem kell cukros teával vagy gyümölcslevekkel itatni őket, ami amúgy a foguk rohamos elromlásához vezet. Mellesleg nem is oltja a szomjukat, ellenben az étvágyukat remekül elveszi…

Egészségesnek nem nevezhető nugátkrémek helyett kenjünk kenyerükre inkább hazai mézet, házi,  kevés kis gyümölcscukorral készült lekvárokat.

És a kenyér! Mi teljes kiőrlésű, magvas kenyeret eszünk, így a gyerekek is ezt kapnak, ezt szerették meg. Persze a közétkeztetés keretein belül, nagyszülőknél esznek sima fehéret is, de Ábel gond nélkül viszi és eszi uzsonnára a mi teljes kiőrlésű kenyerünket. Mellé pedig almát, répát, diót csomagolok, cukros, tartósítószeres édességek helyett.

És szerencsére ebből nálunk soha nem volt gond. Nem kér mást uzsonnát, nem irigykedik a csábítóbb, édes tízóraik után . Ha olyan helyen vagyunk, ahol lehetőség kínálkozik rá, bármit megkóstolhat,  nem akarom semmitől eltiltani. Viszont nem ízlik neki sem a kóla, sem a vattacukor és valójában ez a természetes!

Tippek menzás gyerekek szüleinek

Adó aminek örülünk

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!