Anyawellness

Játékos fogmosás

Fogkrémet enni mókás, viszont egyáltalán nem elég ahhoz, hogy egészségesek maradjanak a kis tejfogak.  Fogat mosni márpedig muszáj! De vajon hogyan lehet megszerettetni az apróságokkal ezt a napi rutinfeladatot?

fog 00

Először is el kell hogy mondjam, hogy az én gyerekeim is ellenkeztek, rúgtak, üvöltöttek és szájzárat akartak kapni, amikor megtapasztalták, hogy milyen is valójában az alapos fogmosás. Hiszen bármennyire is kíméletesen szeretnénk megsikálni az apró kis tejfogakat, mégiscsak kellemetlen tevékenységet végzünk, amire nagyon gyorsan rájönnek a gyerekek.

Mindazonáltal én azon szülők táborába tartozom, akiket ez cseppet sem hat meg és a legnagyobb ellenkezésnél is elvégzem a fogápolást, mert úgy gondolom, hogy ez még mindig ezerszer jobb, mintha a fogfájástól ordítana a gyerek és a hófehér tejfogacskák helyén fekete kis csonkok maradnának…

Viszont mindent megpróbálok bevetni, hogy a fogmosás egy játékos élmény legyen és a visítást szépen lassan felváltsa egy tudatos szájápolás!

Az alábbi ötletek nekünk beváltak:

-Már az első tejfogak kibújásával kezdjük el mosni a fogacskákat, így gyermekünk korán hozzászokik ehhez a napi feladathoz. Természetesen ilyenkor még csakis kifejezetten kisbabáknak szánt fogkrémekkel, amit akár le is nyelhetnek.

-Legideálisabb ha elsőnek a szülők ujjára húzható kis gumifogkefével tisztítjuk meg a fogakat. Mivel puha, nem tudjuk vele megsérteni a babánk száját, mint a kemény műanyag fogkefékkel. A hajlékonyságának köszönhetően és annak hogy a saját ujjunkat könnyebben tudjuk irányítani, mint a hagyományos fogkefét, ezzel a kis eszközzel lehet a legalaposabban megmosni a gyerekek fogait, még akkor is ha éppen ellenkeznek.

fogkefe 0

 

Mi Borának már ilyen gumifogkefével kezdtük el mosni a fogait. Mindig felemeltem, a karomban tartva a tükör előtt szórakoztunk, báboztam neki a kis fogkefével, majd szépen fokozatosan próbáltam vele bemászni a szájába. Egy idő után elkezdte megszokni és most már egész jól hagyja magát.

A jó példa mindig jól jön. Én nagyon sokszor mosok fogat a gyerekekkel együtt, így biztosan kedvet csinálunk nekik és láthatják a helyes technikát is.  A legjobb ha babánknak van saját gyerekfogkeféje is, kis fejjel és puha kefével, amit bemelegítés gyanánt rágcsálhat, amíg mi is mossuk a fogunkat.

fogmosás

Ennek köszönhetően nálunk Bora imád fogat mosni, leginkább Ábellel, ami külön napirendi pont lett a családunkban.

– A mesehősökkel, állatfigurákkal díszített színes fogkefék és a különböző ízkölteményű fogkrémek is a segítségünkre lehetnek. Ha a gyerekek saját maguk választhatják ki a fogmosásuk eszközeit a boltban, biztosan szívesebben mosnak majd fogat.

– 6 éves kor alatt még nem olyan fejlett a gyermekek finommotorikája, hogy alaposan meg tudják mosni a fogukat, így addig minden este a szülőknek is végig kell menni a fogakon ellenőrzésképp. A helyes fogmosási technika gyakorlására nálunk bevált csodaszer a lepedékszínező szájöblítő, amivel fogmosás előtt kell egyet öblögetni. A szer kékre színezi a lepedéket és így addig kell a kis lurkónak mosnia a fogát, amíg a kék szín – és azzal együtt a lepedék – el nem tűnik.

– Akik pedig szépen ápolták a kis tejfogakat, azoknak a fogtündér a kiesett kis gyöngyfogakért természetesen kis meglepetéseket hoz majd.

fogtündér

A kiesett tejfogakat pedig csodásabbnál csodásabb tartókban őrizhetik kis gazdáik:

fogtartó

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!