Ha a legjobb olajat keresed a sütéshez-főzéshez, akkor keresd a repceolajat, ugyanis a minőségi repceolajnak magas, konkrétan 220–240 °C az úgynevezett termikus bomláspontja. Ez az a hőmérséklet, amelynél az olaj füstölni kezd. A nyers olajoknál (pl. olívaolaj) a bomláspont jóval alacsonyabb, ezek inkább salátákra, tésztákra valók. A hevítésre szánt olajokat viszont soha nem volna szabad a termikus bomláspontjuk fölé melegíteni…
Az élénksárgán virágzó olajrepcét a modern kor embere most kezdi újra felfedezni, pedig az első repce betakarítás a római császárság idejéből datálódik. Hippokrates nevezte a repceolajat először „folyékony aranynak”. Az egészséges test megőrzésének hatékony szereként, már a több mint 2000 évvel ezelőtti római szakácskönyvekben is említik. Ma a minőségi repceolaj rendszeres fogyasztását, az egészségünkre gyakorolt kedvező hatása miatt ajánlják a világ vezető tudományos szervezetei.
Figyelemre méltó arányban tartalmazza az esszenciális Omega 3 zsírsavat és mivel szervezetünk ezt nem tudja előállítani fontos, hogy táplálkozásunkkal, megfelelő mennyiségben mi juttassuk be testünkbe.
Egészségmegőrző hatásai:
– Rendszeres fogyasztásával csökkenti az érelmeszesedés és infarktus kockázatát
– Ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére
– Védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben
– Csökkenti a magas vérnyomást
– Jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében
– Véralvadásra gyakorolt pozitív hatása is bizonyított
– Cukorbetegségek esetén is hatásos lehet
– Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát
– Kedvező a befolyásolja kedvezően befolyásolja a vérzsírszinteket, ideális a benne lévő Omega -6 és Omega -3 zsírsavak aránya (3:1)
– Kiváló az idegrendszerre
– Serkenti az agyműködést
– Immunerősítő
Szépségápolás:
Belsőleg:
– Gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását
– Erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét
Külsőleg:
– Nyugtató hatású a bőrre
– Védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben
Használhatod sütéshez, főzéshez, salátákhoz vagy kúraszerűen fogyasztva egészséged megőrzése érdekében. Ilyenkor legalább kilencven napig napi egy evőkanállal egyél belőle (a gyerekek napi adagja egy kávéskanál).
Én most Kinga barátnőm javaslatára szerzek be egy adagot az Élő Tisza őstermelőitől.
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.
A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: