Anyawellness

Tanítsd közlekedni! – A tragédiák megelőzhetőek lennének…

A nagyvárosokban a közlekedési balesetek miatt elszenvedett sérülések olyan gyakoriak, hogy a gyermekek és a fiatal serdülők elhalálozásának egyik fő okának számítanak. Pedig tehetnénk ellene…

A legtöbb gyereket autóval viszik iskolába, majd kamaszként egyszer csak a tömegközlekedésben találják magukat úgy, hogy jó pár közlekedési helyzetet nem is ismernek. A szülők a Nézz körül! és a Csak a zöldön menj! át jó tanácsokon kívül nem sokat mondanak nekik, hiszen maguk sem közlekednek már gyalogosan. 

150420_FAM_WalkingHome.jpg.CROP.promo-mediumlarge

Nálunk sem utazik még egyedül az iskolás, autóval visszük minden nap. Viszont sokszor járunk gyalogosan vele egész kicsi kora óta. Tudatosan mondogatva neki a gyalogos közlekedés szabályait. A rémálmom a járda külső szélén szédelgő gyerek, akit egy óvatlan sofőr simán el tud sodorni, így az én vesszőparipám a “mindig belül menj a járdán”  és a “buszmegállóban, metrómegállóban is legbelülre állj”.

De van itt még jó pár szabály amit gyakorlatban, sokszor ismételve, a szülők segítségével kéne elsajátítani a gyerekeknek. A NAGY KÉKSÉG blog írója, egy budapesti buszsofőr tanulságos és egyben rémisztő blogbejegyzést készített arról, hogy hogy megy át egy kamasz az úttesten a busz előtt…

A cikket alábbi linken olvashatod:

Takarásból (szülőknek)

A tapasztalt buszvezető egyúttal tökéletesen összefoglalja a lényeget is:

“Biztos vagyok abban, hogy az iskolai pedagógusok, valamint a tömegközlekedési dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekük napközben biztonságban legyen, de azt önöknek is be kell látniuk, hogy ez önmagában kevés. Higgyék el, hogy nem csak a csemete továbbtanulása és későbbi karrierje fontos; meg kell tanítani körültekintően közlekedni, ugyanis ha nem teszik, talán meg sem éri a felnőttkort. Igenis rá kell szánni az időt; el kell menni vele csavarogni, és meg kell neki mutatni azokat a forgalmi helyzeteket, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítania. Amennyiben már megtették, tegyék meg újra. És újra. És újra. Egészen addig, amíg a gyerek számára is világossá válik: itt a szó legszorosabb értelmében a lét a tét.”

Kép forrása: Dink’s Designs

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!