Anyawellness

Vasárnap IRON GIRL!!! FŐPRÓBA: lefutottam életem első 10 km-ét!

4 hónapja készülök a versenyre = heti kétszer futok 6-8 km-et. Ilyenkor korán reggel, amíg alszik a családom egy órát szánok az edzésre. De mivel jövő héten lesz a nagy nap, a 10km-es IRON GIRL, ma tartottam egy főfutópróbát. A családot beraktam a park közepére játszóterezni és labdázni, én pedig nekiálltam futni a futópályán.

futas

És sikerült!!! Lefutottam életemben most először, egyben 10 km-t. Ehhez 80 percre volt szükségem. Nem lazsáltam, de nem is hajtottam túl magam, kellemes tempóban kocogtam. Igaz most rekortánon futottam, de remélem az aszfaltos versenyen is benne leszek a másfél órában. Jövő héten kiderül!

Közben – biztos forrásból tudom :)) – a verseny szervezői is izgatottan és elszántan készülnek az első budapesti IRON MAN versenyre.

Szombaton a nagy triatlonistáké a terep, nekik megyünk drukkolni, aztán bulizni!

Vasárnap délelőtt visszük a gyerekeket aquathlonozni az IRON KIDS-re, nálunk már Ábel nevezve. :))

Utána jön a 6km-es BEFITRUN, ahol azok a férfiak futnak majd, akik felesleges kilóikat szeretnék kilométerekre váltani.

És utána jövünk mi 10 km-es csajok!!!! Kedvcsinálónak egy videó a dél afrikai versenyről:

https://www.youtube.com/watch?v=dn555kTYL_s

 

GYERTEK EL A KIHÍVÁSOK HÉTVÉGÉJÉRE, MÉG LEHET NEVEZNI, HOZZÁTOK A GYEREKEKET ÉS A FÉRJEKET IS! SZUPER LESZ!!!!

Ilyen korán reggel futni

Felkelni elég NEHÉZ…  alig bírtam ma kimászni az ágyból 5.50-kor. Legszívesebben hagytam volna az egészet a francba, és a minek gyötröm magamat 30-as, két gyerekes anyaként, úgyis lesz ma is mit csinálnom =mosni, teregetni, főzni, a gyerekkel nyomulni, a családi nyaralásra pakolni stb., meg különben is sohasem tudom kipihenni magam és nem vagyok normális, hogy a gyerekek ébredése előtt kelek  indokokkal.

De aztán több okból is (nem árt készülnöm a 10 km-es Iron Girl versenyre, nem árt ledolgoznom a hétvégi dőzsölést, ha nem sportolok nem érzem jól magam, nyár van most a legjobb futni és amúgy ilyenkor visel az ember lánya fürdőruhát is…, más csajok, anyukák is futnak, pont én hagyjam ki!),  így erőt vettem magamon és futócipőbe ugrottam vánszorogtam.

reggeli futás pinnaclehealthgroup

Mire kiérek a parkba (5 perc) már nem vagyok se álmos, se fáradt. Ilyenkor még világos van, friss hűvös a levegő, csend, béke és felkelő nap. A parkban az első két kör még elég nehezen megy, de mire bemelegszem  egyre könnyebb és jobb és jobb. Mire lefutom az eltervezett adagot, általában 6-7 km-t, már tudom, hogy nem is dönthettem volna jobban.

Reggel hétkor egy friss zuhany után boldogan és elégedetten tudok leülni reggelizni és sokkal, de sokkal energikusabban állok neki a napnak, mintha tovább aludtam volna. Heti kétszer pedig igazán belefér, próbáljátok ki!  TÉNYLEG megéri!!!

Kép forrása: pinnaclehealthgroup.com

Sportolj az agyadért is!

Kutatások támasztják alá, hogy a rendszeres sport nemcsak egészségesebbé, energikusabbá, fiatalosabbá teszi a szervezetet, de az agyra is jó hatással van! A fiatalkorban végzett kardiomozgás ugyanis  később megvédi agyunkat a leépüléstől. Aki rendszeresen sportol annak idősebb korában gyorsabban vág  majd az agya, jobb lesz a memóriája, így elkerüli a demenciát.

kardio 0

A Minnesotai Egyetemen kutatók 3000 egészséges, 25 év körüli fiatal fittségét mérték le futógépek segítségével, majd 20 évvel később ugyanezekkel az alanyokkal megismételték a vizsgálatot, kognitív tesztekkel kiegészítve. Kiderült, hogy akik tovább voltak képesek futni fiatal korukban – tehát akik eleve edzésben voltak, mert rendszeresen sportoltak, azok a gondolkodást és memóriát próbára tevő teszteken jobban teljesítettek idősebb korukban.

running-inside-a-brain

Tudósok szerint a Neurology című lapban megjelent tanulmány egy újabb bizonyíték arra, hogy a szív egészsége jót tesz az agynak.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Forrás: Patika Tükör

Képek forrása: nautilusplus, planetazdravlja

Mi kell az élvezetes futáshoz?

Ha pozitív és lelkes a hozzáállásod, akkor már majdnem nyert ügyed van, kilencven százalékban ugyanis ezen múlik a dolog! De mi az a maradék tíz százalék amitől biztosan szeretsz majd futni?

Először is a körülmények: egy ideális futó hely, lehetőleg növények között valamilyen parkban. Most már az idő is szép, hajnalban is világos van, későn sötétedik és kellemes meleg a levegő. Nyakunkon a nyár, a fürdőruhaszezon, szóval motivációban sincs hiány.

Just go run 0

Kép forrása: Fitsugar

A legfontosabb tárgyi követelmény viszont egy tisztességes futócipő. Eddig  nem futottam túl rendszeresen, ezért egy régi aerobik cipőmet használtam, de most hogy “szorgalmasan” (ez azért még kicsit túlzás) de elkezdtem készülni az Iron Girl-re beruháztam egybe. A különbség ég és föld, pedig egy teljesen egyszerű, középkategóriás Nike-t vettem.

Mindenesetre egy álom volt benne futni. Ha tehát nem szeretnéd, hogy szétmenjen a lábad és jól akarod érezni magad futás közben, akkor egy minőségi futócipőbe mindenképp érdemes lesz befektetned. Ráadásul, ha már költöttél rá, csak nem hagyod elenyészni a cipős szekrényben!

Lehet venni még persze szuper jó futónadrágokat, felsőket, sapkát, órát, zoknit, dzsekit, de ezek a cipőhöz képest nem annyira fontosak, inkább csak még kényelmesebbé teszik a sportolást.

Ha már tudod merre fogsz futni tervezd meg az edzések időpontját is, amit következetesen tarts be! Meglátod milyen büszke leszel magadra amikor megvalósítva az elképzeléseidet futod a köröket!

Még az első edzésed előtt szerezz be  pörgős zenéket, mert azok segítségével könnyebben és dinamikusabban fogod tudni lefutni az eltervezett napi adagot. Az utolsó kilóméterre  hagyd a legnagyobb kedvenceket, így jól felpörögve, boldogsághormonokkal feltöltődve fogsz hazaérni!

Én ma reggel 6-tól futottam 50 percet és az utolsó élvezetes park kört a Miami Dolphins nagy “klasszikusára” tettem meg, amit még az amerikai hadsereg is feldolgozott :))

Kicsit több, mint 6 km lett a vége és egy frissítő zuhany után annyira, de annyira jól indult tőle a napom, hogy alig várom a csütörtök reggel, mert akkor újra megyek!

Edzésterveimről és reménybeli fejlődéseimről majd egy következő posztban írok. Addig is futócipőre fel és nevezzetek Ti is az Iron Girl-re!!!!!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!