Anyawellness

Fuss babakocsival! – Szavazz, hogy a szuper mamik nyerjék meg a versenyt!

A fuss babakocsival mozgalom, versenyben van a Coca Cola testébresztő címért. Kérünk benneteket, ha Ti is motiválónak és fontosnak tartjátok a szülés utáni sportolást, egészséges életmódot, akkor szavazzatok Nyári Fruzsinára a mozgalom vezetőjére, hogy tovább tudja fejleszteni és népszerűsíteni a Fuss Babakocsival Egyesületet.

Szavazni ITT tudtok!

Évi

Hogy miért fantasztikus élmény gyerekekkel futni azt elmesélik a kampányban résztvevő anyukák:

FUSS BABAKOCSIVAL KAMPÁNY

Fotó: Gergely Zakany Photography

 

Add át a helyed! – Cuki plakátok a kismamákért

“Állj fel a terhes nőkért, ők sokkal fontosabb dolgot hordoznak” csupán ennyi azoknak a plakátoknak a szövege, amelyeket egy fiatal kínai grafikus, Shiyang He készített. Szomorú, hogy a témáról kreatív plakát kell hogy szülessen, mindenesetre lenne helyük a magyar tömegközlekedési eszközökön is!

stand up 1.

Én bizony álltam már villamoson 9 hónapos terhesen hatalmas pocakkal, úgy hogy senki sem kívánta átadni a helyét. Ha át is adta valaki, az legtöbbször kisgyerekes anyuka vagy idős néni volt…. Sajnos tényleg ez van. Engem totál felháborít hogy férfiak, fiatal fiúk terpeszkednek az üléseken, amíg nők állnak. Mert van amikor tényleg fontos dolgot hordozunk, még akkor is amikor olyan pici hogy nem is látni. Ezért én arra tanítom már most a fiam, hogy amíg egy nő vagy idős ember is áll, addig soha ne üljön le. Szerintem ez a minimum!

stand up 3.

stand up 2.

 

Forrás: www.behance.net/Shiyang

A bölcsőde NEM az ördögtől való!

Nem, nem sajnálom szegény gyereket, amiért “eltaszítva” magamtól egy évre bölcsődébe adtam. Nem, nem maradtam le semmiről a kis életével kapcsolatban, nem lett agresszív, csúnyán beszélő, verekedős, zárkózott, üveges szemmel bámuló, magára hagyott kisgyermek. Nem, nem szakadt meg az anyai szívem, mert 2 évesen közintézménybe “dugtam” és nem érzem magam karrierista dögnek, mert éltem a szerencsés lehetőséggel és vissza tudtam menni dolgozni.

Pedig volt olyan ismerősöm, akinek a bölcsőde szó hallatán a: “Jaj, meg fogod bánni, hogy nincs ilyen kicsin (két évesen, nem két hónaposan!) veled! Nem sajnálod szegényt ott hagyni!!!” mondatok hagyták el a száját…

Ez a bölcsődei év a kárálók legnagyobb meglepetésére megannyi vidámságot, lehetőséget, barátságot, fejlődést, játékot hozott kislányom életébe. Miközben a vele töltött idő koncentráltabb, hasznosabb, kiegyensúlyozottabb lett. Mindkettőnknek jót tett, szóval NEM, nem bántam meg, SŐT!

A bölcsődéből egy teljesen óvoda érett, kiegyensúlyozott, boldog kislány ballagott el a napokban. 

11014687_870010453033973_1712927569401297707_n

Persze minden gyerek más, minden anya más, minden család más! Kinek ez, kinek az az út válik be. Vannak olyan kisgyerekek, akinek a legjobb ha jó sokáig, akár négy-öt éves korukig az anyukájuk mellett maradnak, vannak akiket testvér vagy akár több testvér is körülvesz és ők otthon, ebben a közegben fejlődnek egészségesen. Vannak olyan anyák, akiknek a bölcsőde tud segítséget nyújtani, vannak akiket a lelkes nagyszülők tudnak helyettesíteni.

Én a kisfiammal 3 évig voltam otthon, akkor még el sem tudtam képzelni, hogy bölcsődébe menjen. 2 éves koráig remekül elvoltunk, de utána már hiányzott neki a gyerek közösség. Nem bizonyultam már elég érdekes játszótársnak, kevés voltam egyedül neki, így ha csak lehetett vittem, játszótérre, Tücsökzenére, kis barátokhoz.

7 év után kislányom már abba született bele, hogy a testvére kapcsán folyton jövünk-megyünk, gyerekek között vagyunk, iskolába, edzésekre járunk. Ráadásul ő egy nagyon energikus, nyitott gyerek, aki imád, szervezkedni, intézkedni, új dolgokat kipróbálni.

Így belevágtunk 2 éves korában a bölcsődés kalandba és nem bántuk meg!

Amit sokan talán nem is tudnak, de a bölcsődékben nem akármilyen szakmai tevékenység folyik! A bölcsőde nem egy egyszerű gyerekmegőrző, ahol valamilyen szimpla képesítésű gondozók ellátják a napi rutint a gyerekek körül etetnek, pelenkáznak, altatnak és kész.

Nem, a bölcsődében komoly szakképesítést szerzett kisgyermeknevelők vannak, akik a kisgyermekek ellátása és nevelése mellett tanultak szociológiát, pszichológiát, etikát, majd a szakmai módszerek elsajátítása után vizsgákat tettek és célzott szakmai gyakorlatot is végeztek.

Ezzel a megalapozott tudással hagyják kibontakozni a gyerekeket, segítik a beilleszkedésüket, motiválják a fejlődésüket. Rendszeresen jellemzést, beszámolót írnak a szülőknek a gyermekeik fejlődéséről, bölcsődében töltött napjaikról, élményeikről.

Kislányom állami(!!!) bölcsődéjében például nagyon sokat rajzoltak, festettek, olyan szép és kreatív dolgokat, amik nekem eszembe se jutottak. Rengeteg dalt, mondókát tanultak, amit otthon állandóan mesél, versel, énekel nekünk. A csoportszoba tele van szebbnél szebb, színes fejlesztő játékokkal, babákkal, babakonyhával és megannyi érdekes játékkal. Az árnyas, tiszta udvaron rugós hintákat, gondozott homokozót, biztonságos, kifejezetten 1-3 éves korú gyerekeknek való csúszdákat és mászókákat használhatnak.

A bölcsődében Adventi és Húsvéti kézműves délutánt is szerveztek, ahol a gyerekeinkkel közösen készülhettünk az ünnepekre, jött a Mikulás, volt gyereknapi ugrálóváras délután, tündéri kis ballagás az ősszel óvodába indulóknak. A katicás kis ballagózsákot a bölcsőde saját varrónője készítette nekik.

Amúgy napi ötször étkeznek, az óvodánál jóval minőségibb, saját dietetikussal összeállított, helyben főzött ételekkel. A menüt elnézve olyan tápláló, tartalmas ételek kerülnek a tányérjukra: mint hús, hal, idényzöldségek, köles!, gyümölcs. 

De ami a legfontosabb: a kisgyermeknevelőnőknek, a technikai segítőknek, de még a vezetőnőnek is minden mozdulata azt sugározza, hogy értünk vannak, értünk és a gyerekeinkért, akiket szerető gondoskodással óvnak, nevelnek. Remek munkát végeznek!

Bora a pár hetes beszokás után boldog bölcsis lett, én pedig nyugodt vagyok, mert tudom hogy a bölcsődében nem csak vigyáznak rá, de jól is érzi magát. Délután pedig újra együtt leszünk!

 

Köszönettel és szeretettel a sashalmi Szivárvány Bölcsődének!

 

Csodálatos császármetszés – Legyen béke a lelkedben

ANYATEJ és tápszer – Lelki támasz szoptatási idegbaj esetére!

Hidegben és sötétben is játszótér!

Egyre másra keseregnek a különböző fórumokon az anyukák, hogy mit csináljanak a gyerekekkel most, hogy hideg van és egyre hamarabb sötétedik. Melyik játszóházba menjenek? Hogyan vészeljék át a hideg őszt és a hosszú telet a lakásban, ahol unatkoznak, mert nem akarnak a játszótéren a sötétben fagyoskodni…

???

unnamed (1)

Persze játszóházba is lehet menni (jó pénzért), ha mondjuk orkán erejű szél fúj és szakad az eső. Egyébként meg jól fel kell öltözni és irány a friss levegő! Én extra fázós vagyok, mégis ha csak tehetem kint vagyok a gyerekekkel, mínusz tíz fokig bundazsákban tologattam őket a babakocsiban .

Hiszen a szabadban végzett mozgás jót tesz az idegrendszer fejlődésének, a friss levegő kitisztítja a tüdőt és oxigénnel telíti a vért, valamint hatékonyan erősíti az immunrendszert. Megfelelően felöltöztetett (nem túlöltöztetett!) gyerek NEM a szabadban, a hideg levegőtől lesz beteg!

Ábel játszó

Overálban is lehet csúszdázni, kesztyűben is lehet kapaszkodni a hintán, csizmában is lehet kismotorozni vagy rohangálni a füvön. Ja és közvilágítás is van minden játszótéren, szóval akár a délutáni alvás után, a sötétedés ellenére is ki lehet menni mozogni.

Arról nem is beszélve, hogy a friss levegőn elfáradt gyerekek milyen jól fognak vacsorázni és aludni!

Rumini játszótér- Kipróbáltuk, szuper 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!