Anyawellness

Tudod, hogy mi van a borodban?

Ha alkohol, akkor jöhet egy jó pohár bor. A száraz borokat szeretem. A vöröset: hozzá illő ételekkel, a fehéret: fröccsnek meleg nyári estéken és rozét: csak úgy! Persze nem mindegy hol és milyen körülmények között készült az a palack bor. Ha épp nem vegyszereket szeretnénk kortyolgatni, akkor érdemes utána járni mi is van a poharunkban!

Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű. A bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak, készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak.

 bor

Míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom- és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába….

Ha tudni szeretnéd milyen az autentikus borkészítés és hogyan juthatsz igaz borhoz, ami a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait, akkor kattints a:

 Mi van a borodban? tájékoztató oldalára.

A természetesen készült borok ugyanis izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.

Forrás: Mi van a borodban, Terra Hungarica

Kép forrása: foodstoriesblog

Művészet és Mámor – Borfesztivál Szentendrén

Művészet és Mámor címmel idén első alkalommal – de hagyományteremtő szándékkal – rendez Szentendre városa borfesztivált augusztus utolsó hétvégéjén, a Szentendre Éjjel-Nappal Fesztivál keretében.
 
Szentendre a művészek városa, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a borkészítésnek is évszázados hagyománya volt Szentendrén az 1882-es filoxéra járvány kezdetéig. A külföldön és belföldön is híres kiváló minőségű borok nemcsak egykor, de most, ezen a három napon is megtalálhatóak lesznek a városban. A Dunakorzó területén az ország több, mit húsz neves pincészete és a város népszerű éttermei várják kínálatukkal a borbarátokat és a kulináris élvezetek híveit.
Mivel ezen a hétvégén az egész belvárost áthatja a fesztiválhangulat, ezért a kulináris élvezeteken felül számos egyéb zenei-, kulturális- és gyermekprogramból is választhatnak a Szentendrére látogatók. A Borkorzón így többek közt katonazenekar és utcazenészek gondoskodnak majd a jó hangulatról, de lesz játszóház, pincetúra és borhajós program is. 

Gasztropiac

A Lázár cár téren gasztropiac piac lesz, melynek keretében elsősorban helyi- és környékbeli termelők kínálják majd kézműves termékeiket, így pl. kolbászokat, kecske-és tehénsajtokat, pástétomokat, krémeket, füstölt árukat, házi szörpöket és lekvárokat, mézkülönlegességeket és különböző édességeket.
Pincetúra és hajós programok a Dunán

A gyermekeket kalózhajós programmal várják a szervezők, a felnőttek számára pedig egy igazi irodalmi csemegével készülnek. A város híres írója, Hamvas Béla tiszteletére összeállított program keretében „A bor filozófiája” című kisregény részleteihez kapcsolódóan számos bor és bordalok élvezetére nyílik majd lehetősége az érdeklődőknek, akik a fesztivál végén akár hajótaxival is hazautazhatnak Budapestre.Vasárnap délután ezenkívül egy különleges sétára is sor kerül a Szeresd Szentendrét Egyesület segítségével, melynek keretében megismerhetjük a föld alatti Szentendrét.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!