Anyawellness

Eper és spárga – Májusi ízkavalkád

Végre, végre, végre itt vannak a friss zöldségek, gyümölcsök. Máris a két legelső primőrt hoztam össze a konyhában: a spárgát és a szabad földön termett, ízletes, magyar epret. A receptötlet Sari Naspolyakonyhájából származik. Én csak kicsit módosítottam rajta, elhagyva az újkrumplit belőle. Aki a tartalmasabb változatot szeretné kattintson IDE Sarihoz.

Ez pedig az én verzióm. Diétázó, fogyókúrázó sorstársaim biztos imádni fogják a fantasztikus, élettel teli, friss ízek és persze az alacsony kalória és szénhidráttartalma miatt!

spárga

Hozzávalók 2 adaghoz:

– 1 csomag zöld spárga

– fél kiló magyar eper

– 4 vékony szelet füstölt nyers sonka

– zöld saláta

– frissen őrölt bors

– olívaolaj

– tökmagolaj

A sonkát az olívaolajon serpenyőben gyorsan megsütöttem, kivettem majd ebben a serpenyőben kevés víz hozzáadásával megpároltam a spárgát. Közben megmostam az epret, feldaraboltam, tányérokra tettem. Mellé került a zöld saláta, amit meglocsoltam tökmagolajjal és a sonka. A puha spárgát végül megborsoztam kész.

Spárgát a konyhába

Friss, magyar eper a piacról

Karfiolpüré: a legjobb választás a krumpli helyett

Könnyű, ízletes, egészséges és meleg vacsorára vágysz? Krumpli helyett válaszd a karfiolt! A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, amit még a mélyhűtés hatására sem veszíti el. Az immunerősítő C-vitaminon kívül még B-vitaminokban is gazdag, így az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a fogyasztása.

CAULIFLOWER-WHOLE

Az ásványi anyagok közül kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is megtalálható benne. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.

Folsavtartalma a kismamáknak is nagyon kedvező, a szelén pedig a szabad gyökök ellen veszi fel a harcot.

A karfiol glikémiás indexe 15. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel tehát nem hízlal!

A karfiolpürét ráadásul nagyon könnyen el lehet készíteni jelen esetben tej- tojás- és gluténmentesen:

Hozzávalók:

– 1 fej vagy egy zacskó mélyhűtött karfiol

– 2 evőkanál olívaolaj

– só, bors

-frissen reszelt szerecsendió

Párolóedényben párold meg a karfiolt. Nyomd szét krumplinyomóval, önts hozzá olívaolajat, sózd, borsozd. Ha frissen reszelsz rá szerecsendiót igazán különleges íze lesz. És ami a legfontosabb: nálunk a gyerekek gond nélkül megették, igaz krumplipürének álcáztam.

karfiol

 

Első kép forrása: alextcooks.com

A leggyorsabb karácsonyi desszert – Gesztenyegolyók egészségesen

Ha nincs kedved órákig desszerteket sütni, úgy, hogy utána romokban áll a konyhád, de szeretnél valamilyen különleges és egészséges édességet enni Karácsonykor, akkor készíts gesztenyegolyókat. A hozzávalóknak köszönhetően igazi téli ízvilágú, ugyanakkor tej, glutén és hizlaló cukor nélküli finomságot fogsz tudni készíteni pár perc alatt.

ruhák, gesztenyegolyó 010

Hozzávalók:

-2 doboz natúr  darált gesztenye (ott lehet a hipermarketekben megtalálni, ahol a gesztenyepüréket, de ellentétben azokkal ebben nincs hozzáadott aroma, cukor, laktóz stb)

– 1 csapott evőkanál gyümölcscukor vagy eritrit vagy nyírfacukor

– natúr kakaópor

– darált dió

Keverd össze a gesztenyét a cukorral, majd vizes kézzel gyúrj belőle golyókat. Utána száraz kézzel vagy a kakaóporba, vagy a dióban forgasd meg őket. Tálalásig tedd hűtőszekrénybe. Ennyi.

Különleges gyümölcs különleges erővel – Gránátalma Karácsonykor

Ritkán veszek gránátalmát, de Karácsonykor mindig. Szerintem annyira szép, elegáns gyümölcs, hogy napokig dekorációnak, utána pedig ízletes ünnepi csemegének is tökéletes. 

A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe, ugyanakkor kiváló antioxidáns és afrodiziákum, nem mellesleg egy nagyon finom gyümölcs. Fája a mediterrán vidékeken őshonos lombhullató növény.

pomegranate-seeds-arils-ftr

A gyümölcsök közül a gránátalma rendelkezik a legerősebb antioxidáns erővel, így egy sor betegség megelőzésében jelenthet segítséget. Kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei (A és C-vitamin) gyorsan felszívódnak, közösen támogatva az oxigént, a szabadgyökökkel való harcban, így gátolva a rákos sejtek kialakulását.

Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét is csökkentheti a vérben.

Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést.

Fogyasztása jótékony hatással van a szisztolés vérnyomásra.

Jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyről már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszervédő hatása is van.

A bioflavon tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a vérrög képződés esélyét, ugyanakkor a magzatok egészséges fejlődéséhez is nagyban hozzájárul.

És az egyik legfinomabb desszertet készíthetjük belőle, ha Karácsonykor vaníliafagyira szórjuk és meleg brownie-val tálaljuk. Így nincs is más dolgunk, mint megajándékozni magunkat pár gránátalmával.

kép forrása: communitytable.com

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!