Anyawellness

Instant vidéki idill

Varázslatos játszótéren jártunk a gyerekekkel. Nincs szmog, nincs zsúfoltság, nincsenek műanyag játékok. Helyette van egy gyönyörű természetvédelmi terület, tágas, szabad mező, profi bicikliút, kis patak, tavacska, fahíd, kacsák, tavirózsa, legelésző kecskék, árnyas diófa, rönkfa játékházikó, fűzfa hajó, labirintus, fűzsátor, fa asztalok, padok, falovacskák, kis teknős, csend, napsütés és nyugalom.

unnamed (4)

Nem, nem Ausztriában voltunk, sőt még a fővárosból sem mozdultunk ki. A XVI. kerületi Szilas patak völgyében nemrég épült bicikliútról lefordulva bukkantunk rá a pár hónapja kialakított Zúgó patak parti játszótérre. És imádtuk. Olyan varázsa és pozitív energiája van a helynek, hogy alig akartunk hazamenni. Még szerencse, hogy nem lakunk messze. :))

unnamed (1)

unnamed (6)

unnamed (5)

unnamed (3)
unnamed (7)
unnamed (2)
unnamed (8)
unnamed (9)

Rumini játszótér – Kipróbáltuk, szuper

A bölcsőde NEM az ördögtől való!

Nem, nem sajnálom szegény gyereket, amiért “eltaszítva” magamtól egy évre bölcsődébe adtam. Nem, nem maradtam le semmiről a kis életével kapcsolatban, nem lett agresszív, csúnyán beszélő, verekedős, zárkózott, üveges szemmel bámuló, magára hagyott kisgyermek. Nem, nem szakadt meg az anyai szívem, mert 2 évesen közintézménybe “dugtam” és nem érzem magam karrierista dögnek, mert éltem a szerencsés lehetőséggel és vissza tudtam menni dolgozni.

Pedig volt olyan ismerősöm, akinek a bölcsőde szó hallatán a: “Jaj, meg fogod bánni, hogy nincs ilyen kicsin (két évesen, nem két hónaposan!) veled! Nem sajnálod szegényt ott hagyni!!!” mondatok hagyták el a száját…

Ez a bölcsődei év a kárálók legnagyobb meglepetésére megannyi vidámságot, lehetőséget, barátságot, fejlődést, játékot hozott kislányom életébe. Miközben a vele töltött idő koncentráltabb, hasznosabb, kiegyensúlyozottabb lett. Mindkettőnknek jót tett, szóval NEM, nem bántam meg, SŐT!

A bölcsődéből egy teljesen óvoda érett, kiegyensúlyozott, boldog kislány ballagott el a napokban. 

11014687_870010453033973_1712927569401297707_n

Persze minden gyerek más, minden anya más, minden család más! Kinek ez, kinek az az út válik be. Vannak olyan kisgyerekek, akinek a legjobb ha jó sokáig, akár négy-öt éves korukig az anyukájuk mellett maradnak, vannak akiket testvér vagy akár több testvér is körülvesz és ők otthon, ebben a közegben fejlődnek egészségesen. Vannak olyan anyák, akiknek a bölcsőde tud segítséget nyújtani, vannak akiket a lelkes nagyszülők tudnak helyettesíteni.

Én a kisfiammal 3 évig voltam otthon, akkor még el sem tudtam képzelni, hogy bölcsődébe menjen. 2 éves koráig remekül elvoltunk, de utána már hiányzott neki a gyerek közösség. Nem bizonyultam már elég érdekes játszótársnak, kevés voltam egyedül neki, így ha csak lehetett vittem, játszótérre, Tücsökzenére, kis barátokhoz.

7 év után kislányom már abba született bele, hogy a testvére kapcsán folyton jövünk-megyünk, gyerekek között vagyunk, iskolába, edzésekre járunk. Ráadásul ő egy nagyon energikus, nyitott gyerek, aki imád, szervezkedni, intézkedni, új dolgokat kipróbálni.

Így belevágtunk 2 éves korában a bölcsődés kalandba és nem bántuk meg!

Amit sokan talán nem is tudnak, de a bölcsődékben nem akármilyen szakmai tevékenység folyik! A bölcsőde nem egy egyszerű gyerekmegőrző, ahol valamilyen szimpla képesítésű gondozók ellátják a napi rutint a gyerekek körül etetnek, pelenkáznak, altatnak és kész.

Nem, a bölcsődében komoly szakképesítést szerzett kisgyermeknevelők vannak, akik a kisgyermekek ellátása és nevelése mellett tanultak szociológiát, pszichológiát, etikát, majd a szakmai módszerek elsajátítása után vizsgákat tettek és célzott szakmai gyakorlatot is végeztek.

Ezzel a megalapozott tudással hagyják kibontakozni a gyerekeket, segítik a beilleszkedésüket, motiválják a fejlődésüket. Rendszeresen jellemzést, beszámolót írnak a szülőknek a gyermekeik fejlődéséről, bölcsődében töltött napjaikról, élményeikről.

Kislányom állami(!!!) bölcsődéjében például nagyon sokat rajzoltak, festettek, olyan szép és kreatív dolgokat, amik nekem eszembe se jutottak. Rengeteg dalt, mondókát tanultak, amit otthon állandóan mesél, versel, énekel nekünk. A csoportszoba tele van szebbnél szebb, színes fejlesztő játékokkal, babákkal, babakonyhával és megannyi érdekes játékkal. Az árnyas, tiszta udvaron rugós hintákat, gondozott homokozót, biztonságos, kifejezetten 1-3 éves korú gyerekeknek való csúszdákat és mászókákat használhatnak.

A bölcsődében Adventi és Húsvéti kézműves délutánt is szerveztek, ahol a gyerekeinkkel közösen készülhettünk az ünnepekre, jött a Mikulás, volt gyereknapi ugrálóváras délután, tündéri kis ballagás az ősszel óvodába indulóknak. A katicás kis ballagózsákot a bölcsőde saját varrónője készítette nekik.

Amúgy napi ötször étkeznek, az óvodánál jóval minőségibb, saját dietetikussal összeállított, helyben főzött ételekkel. A menüt elnézve olyan tápláló, tartalmas ételek kerülnek a tányérjukra: mint hús, hal, idényzöldségek, köles!, gyümölcs. 

De ami a legfontosabb: a kisgyermeknevelőnőknek, a technikai segítőknek, de még a vezetőnőnek is minden mozdulata azt sugározza, hogy értünk vannak, értünk és a gyerekeinkért, akiket szerető gondoskodással óvnak, nevelnek. Remek munkát végeznek!

Bora a pár hetes beszokás után boldog bölcsis lett, én pedig nyugodt vagyok, mert tudom hogy a bölcsődében nem csak vigyáznak rá, de jól is érzi magát. Délután pedig újra együtt leszünk!

 

Köszönettel és szeretettel a sashalmi Szivárvány Bölcsődének!

 

Csodálatos császármetszés – Legyen béke a lelkedben

ANYATEJ és tápszer – Lelki támasz szoptatási idegbaj esetére!

SOS – Szuperhősök kerestetnek!

Bárkiből lehet gondoskodó szülő, még ha úgy hozta a sorsa, hogy nincs is vér szerinti gyermeke. Egy nehéz helyzetbe került gyermeket megmenteni és felnevelni igazi hőstett. Nevelőszülőnek lenni nem könnyű feladat, de annál nagyobb dicsőség!

Egyedülálló kampányt indított az SOS Gyermekfalvak Magyarország azért, hogy népszerűsítsék a nevelőszülői hivatást. Filmjükben olyan szuperhősök mentik meg a legkiszolgáltatottabb gyermekeket, akiknek valójában nincsenek szuperképességeik, mindössze gondoskodó és biztonságos családi hátteret nyújtanak drámai sorsú gyermekeknek.

sos

Sajnos Magyarországon 21.000 gyermek van, akik valamilyen okból nem élhetnek a vérszerinti szüleikkel. Számukra a nevelőszülő a hős, aki megteremti a szerető és biztonságos otthont. Persze nem kell szupererő ahhoz, hogy jó nevelőszülő legyen valakiből, csak kitartás és jó sok szeretet.

Speciális végzettségre sincs szükség elég ha elhivatottságot érez magában. Lehet fiatal vagy idősebb, nő, férfi, akár egyedülálló vagy házas, városi vagy vidéki: ahogy minden gyermek más, úgy a hozzájuk illő nevelőszülők is mások.

A nevelőszülők otthont biztosítanak a családjukból kiemelt, különösen nehéz sorsú gyermekeknek. Jelenleg 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből 70-en az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Ennél azonban jóval több szuperhősre lenne szükség, 2014 január elseje óta ugyanis minden 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni.

Bővebb információk az SOS Gyermekfalvak oldalán: ITT

Forrás: SOS Gyermekfalvak,  Szeretlek Magyarország 

Adománygyűjtés futócipőben

Sportolni jó, futni nagyon jó, s mindezt a gyerekekért tenni fantasztikus dolog! Andi barátnőm és egyben lelkes futótársam az UNICEF Magyarország vállalati adományszervezési vezetője, most április 19-én fogja lefutni élete első 10 km-es versenyét. Ez a futás viszont nem egy sima kis verseny lesz. Ez a 10 km egy adománygyűjtő kihívás az UNICEF által támogatott gyerekekért.

Andi

“Úgy gondoltam, hogy ha már futok csak úgy a magam kedvéért, akkor miért ne fussak egy olyan ügyért amit a szívemen viselek és aminek támogatásával tudok segíteni másokon. Ahogy a futásban minden megtett km számít, úgy számít minden egyes forint az UNICEF általa támogatott gyermekeknek!” – írja Andi a blogjában. 

Andiról és az adománygyűjtésről ITT olvashattok. Megosztani, adakozni ér!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!