Anyawellness

Mosogass ökoszivaccsal!

Újabb gazdaságos ökotermékre bukkantam! Méghozzá egy százforintos bolt kirakatában vettem észre a kókuszrost dörzsfelületű, újrahasznosított anyagokból készült organikus mosogató szivacsot.

121433-356x337-Coconut1022

Annyira örülök, amikor olyan termékeket találok – nem mellesleg teljesen normális áron –  amelyekkel nem szennyezzük tovább a környezetünket és olyan anyagokból készülnek, amelyek valamilyen növény feldolgozása után maradnak meg.  Már vettem is egy csomaggal és két hete ezt használom. Ja, és semmivel sem tud kevesebbet, mint a műanyag társai.

kokusz-form-vagott-kibontva-1

 

Felfrissülést a mosógépnek

Bár azt gondoljuk, hogy mivel állandóan mosunk benne, nem lehet más mint tiszta, azért a mosógépeknek sem árt időről időre egy alapos felfrissülés. A módszer teljesen egyszerű, filléres megoldás és még az időhiányban szenvedőknek sem kell kapásból elvetiniük az ötletet. A mosógép pedig hosszú életével és esztétikus, tiszta megjelenésével fogja meghálálni a rendszeres törődést.

wm 3.

Az esetleges öblítőmaradványok a vízkővel ugyanis elég csúnyán lerakódhatnak a gumi részeken is, ráadásul, aki öko mosószereket használ, annak a gépében megmaradt növényi eredetű összetevők szépen elkezdenek lebomlani, ezzel egy sajátságos mikrovilágot és egyben kellemetlen szagot alakítva ki…

A félreértések elkerülése végett az ökomosószereknek ez egy felettébb hasznos és jó tulajdonsága, hiszen amikor a szennyvízzel visszakerülnek a természetbe, akkor is szépen lebomlanak és nem terhelik meg az élővilágot, mint a vegyszeres mosószerek.

Én is ilyen növényi és ásványi alapanyagú mosószert és öblítőt használok, így mikor egy augusztusi kánikulában elutaztunk és majdnem két hétig a bezárt lakásban használatlanul magára maradt a mosógépem rendesen beindultak a folyamatok…

Ekkor jártam utána és “fejlesztettem ki a módszert”, amely megtisztítja és teljességében felfrissíti a mosógépet. Első körben természetesen próbálkoztam gyengédebb tisztogatással is, de az sajnos nem jött be, ide klór kell!

Így ha 6 hétig folyamatosan ökomosószert használunk, egy frissítés erejéig nyugodtan használhatjuk bármelyik ismert márkájú fertőtlenítőszert.

Kezünk kímélése végett gumikesztyűbe bújunk és egy szivacsra hígítatlanul klór tartalmú fertőtlenítőszert öntünk, amivel alaposan áttörüljük a mosószer és öblítő tartó rekeszt, valamint a dob feletti belső gumitömítést. Durvább vízkő és öblítőszer lerakódása esetén egy használt fogkefét is bevethetünk , amivel alaposan le tudjuk sikálni a nehezen hozzáférhető helyeket (ha a továbbiakban rendszeresen kb. hat hetente takarítjuk ki a gépet a fertőtlenítős áttörlés is bőven elég lesz majd!). A mosógép ezen részeit hagyjuk a klóros lében tocsogni kb. fél óráig.

– Ezt követően fertőtlenítőszert töltünk a mosógép mosószer és öblítő tartójába, mintha csak mosni készülnénk és üresen elindítjuk a gépet a legmagasabb hőfokon, ezzel az eljárással totálisan fertőtlenítjük.

– Ha pedig lejárt a program az öblítő helyére háztartási ecetet töltünk és még egy teljes öblítő programot is lefuttatva vízkőtelenítjük a gépet.

A mosógép alján összegyűlt vizet sem árt kiengedni, ezt követően pedig amikor csak lehet, hagyjuk nyitva a mosógépet, hogy tudjon kiszáradni és szellőzni.

A vízkőlerakódások ellen és a ruhák lágyítása érdekében én mindig töltök legalább fél deci háztartási ecetet is az öblítő koncentrátum mellé. Mielőtt bárki megijedne az ecettől, a ruháknak egyáltalán nem lesz ecet szaga! Sőt van aki csak ecetet magában – vagy pár csepp illóolajjal illatosítva – használ. Ezzel is kímélve a mosógépet és a környezetet.

 Bizarr, de hatásos folttisztító

Szemétspórolás

Valamelyik nap olvastam egy cikket egy kaliforniai családról, akik nem termelnek hulladékot. Annyira szép és rendezett, felesleges holmik és pazarló csomagolások nélküli az életük. Sajnos nálunk ez még kivitelezhetetlen halomszám dobjuk ki a felesleges zacskókat, csomagolóanyagokat, műanyag tégelyeket, palackokat. Már az óriási előrelépés lenne, ha szelektíven gyűjtenénk a szemetet. Kis lépésekben azonban mi is odafigyelhetünk.

Az elmúlt időszakban pár reformot én is bevezettem amivel talán a mi családunk is képes kicsit óvni a Földet:- Soha nem veszek vagy kérek nejlonzacskót vásárlásnál, helyette újrafeldolgozott anyagból készült, amúgy teljesen divatos és trendi Envirosax szatyorba pakolok, amit mindig magamnál tartok, ugyanis nagyon picire össze lehet hajtogatni. Tavaly vettem kb. 2000Ft-ért, 20 kg-ot is elbír, könnyen mosható, szárítható, és elnyűhetetlen. Amúgy egy kis kedvcsinálónak egyik új kollekciójuk idén így néz ki:

– Ábelék iskolájában a szülői munkaközösség egész évre szóló papírgyűjtést hirdetett, így minden kedden az iskola udvarán elhelyezett papírgyűjtő konténerbe visszük a feleslegesen a postaládánkban landoló és a háztartásunkban kidobásra ítélt papírszemetet.

– Az üvegeket is külön gyűjtjük, amit hétvégén a piac melletti szelektív hulladékgyűjtő szigetre viszünk. Praktikusan és diszkréten ebben a két műanyag tárolóban gyűjtjük a papírt és az üveget a konyhában ezzel már sokkal kevesebb hulladék kerül a kukába.
– Ha pelenkás baba van a háznál az eldobható pelenkák száma növeli meg nagyon a szemét mennyiségét. Szerencsére kapható már 50%-ban megújuló alapanyagokból, környezettudatos erdőgazdaságból származó cellulózból, 100%-ban klórmentesen fehérített ökopelenka a DM-ben. AMI NEM DRÁGÁBB, SŐT OLCSÓBB mint a sztenderd márkájú pelenkák. Természetesen a minősége is megfelelő. Átázás nélkül kibírja vele Bora az éjszakát. Szóval semmi nem tart vissza attól, hogy ezt válasszam, SŐT!
– Használt elemgyűjtő az oviban és most az iskolában is van, így az elemek környezetbarát kidobása Ábel feladata lett.
– És persze gyógyszereket sem dobnék semmi pénzért a kukába, de erről már írtam: Vissza a patikába. 

– A már nem használt, de még jó állapotú ruhákat a ruhagyűjtő konténerekbe visszük, a végérvényesen kimúlt darabok pedig rongyként folytatják pályafutásukat.
Persze sehol sem vagyunk a kaliforniai családhoz képest, de azért legalább igyekszünk.

Baktériumpusztító fa a konyhában

Az egészségügyi intézmények dolgozói rengeteg olyan megbetegedéssel találkoznak, amelyeket ételtől származó baktériumok okoznak. Így nyáron, főleg ebben jó melegben, nem árt még jobban figyelni, ha húsokkal dolgozunk a konyhában. Amennyiben hideg vízzel jó alaposan megmossuk a nyers húst és csak húsvágásra használt FA vágódeszkán szeletelünk, amit aztán sóval tisztára mosunk jó eséllyel elkerülhetjük a veszélyes kórokozók elszaporodását a konyhában. Ezért nekem már csak fa vágódeszkáim vannak otthon.

 

 

 
A műanyag vágódeszkákon a baktériumok életben maradnak a kés okozta vágásokban. A márvány és a kőlapokon is elterjedhetnek és a kést is megfertőzhetik. A  keményfa viszont beszívja a nedvességet, beleértve a baktériumokat is, melyek a fa belsejében elpusztulnak.

Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.
 
 
 
 
A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.

Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.
Forrás : National Geographic, TV Paprika Magazin

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

A mosatlan gyümölcs nem jó


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!