Anyawellness

Add át a helyed! – Cuki plakátok a kismamákért

“Állj fel a terhes nőkért, ők sokkal fontosabb dolgot hordoznak” csupán ennyi azoknak a plakátoknak a szövege, amelyeket egy fiatal kínai grafikus, Shiyang He készített. Szomorú, hogy a témáról kreatív plakát kell hogy szülessen, mindenesetre lenne helyük a magyar tömegközlekedési eszközökön is!

stand up 1.

Én bizony álltam már villamoson 9 hónapos terhesen hatalmas pocakkal, úgy hogy senki sem kívánta átadni a helyét. Ha át is adta valaki, az legtöbbször kisgyerekes anyuka vagy idős néni volt…. Sajnos tényleg ez van. Engem totál felháborít hogy férfiak, fiatal fiúk terpeszkednek az üléseken, amíg nők állnak. Mert van amikor tényleg fontos dolgot hordozunk, még akkor is amikor olyan pici hogy nem is látni. Ezért én arra tanítom már most a fiam, hogy amíg egy nő vagy idős ember is áll, addig soha ne üljön le. Szerintem ez a minimum!

stand up 3.

stand up 2.

 

Forrás: www.behance.net/Shiyang

Vigyázz a lábaidra már most! – Hasznos tippek visszér ellen

Kezdetben csak esztétikailag lehetnek zavaróak a pókhálóerek, seprűvénák, átlátszó visszerek, de az elhanyagolt érproblémák lábdagadáshoz, „nehéz láb„ érzéshez, éjjeli lábikragörcsökhöz és súlyos szövődményekhez is vezethetnek.

A visszerek megjelenését a női nemi hormonok jelentősen befolyásolják, ezért nők esetében sajnos sokkal gyakoribb. Az átlátszó erek, visszérgyulladások kialakulása továbbá nagymértékben függ az öröklött génállománytól, amin sajnos a terhességek is ronthatnak, ha nem vigyázunk eléggé. Így különösen fontos, hogy gondot fordítsunk a megelőzésre és kezdeti kezelésekre is!

női láb

A felületes vénák kitágulását a vénákban megnövekedett nyomás okozza, mely a visszér kiürülését nehezíti. A megnehezített kiürülés miatt a mögöttes vénaszakaszokban pangás lép fel. A pangás miatt a vénafalra fehérvérsejtek tapadnak ki, melyek bizonyos érfalkárosító anyagok termelése révén tönkreteszik a visszerek falát, melynek eredménye a vénafal kitágulása.

Nekem a terhességeim után kezdtek átlátszani az erek hátul a lábamon. Melegebb időben, ha sokáig álltam egy helyben, akkor már a “nehéz láb” érzését is kezdtem megtapasztalni. Mivel a felmenőim között vannak visszeres problémákkal küszködők, jobbnak láttam szakorvoshoz fordulni. Az ultrahangon szerencsére minden rendben volt de három kitágult vénámat még idejében elinjekcióztak. Ezek a bőrfelületemen átlátszó erek két hét kompressziós harisnya viselése után szépen felszívódtak, nem látszanak már, és ami a lényeg  a jövőben nem fognak problémát okozni.

Ha te is szeretnéd megőrizni ereid rugalmasságát és egészségét alkalmazd ezt a pár egyszerű és hasznos tanácsot:

– Nyári melegben langyos és hideg vizes váltózuhannyal edzd a lábad ereinek a rugalmasságát.

– Használj körömvirág vagy vadgesztenye kivonatot tartalmazó krémeket, ezek a gyógynövények ugyanis évszázados tapasztalatok alapján segítenek a visszerek gyulladásának megelőzésében, gyógyításában.

– Reggel és esténkét vagy ha teheted napközben is iktass be mini lábtornákat.  Végezz lábfejkörzéseket, lábujjhegyre állásokat. Ha van két perced leülni és pihenni, mindenképp polcod fel a lábad, hogy tehermentesítsd a visszereidet.

Terhesség alatt, vagy ha tudod, hogy sokat kell állnod egy helyben vagy ülnöd viselj kompressziós harisnyát, zoknit vagy combfixet. Ezek egyáltalán nem olcsók, de ha szükséged van rá szakorvosi receptre is meg tudod venni, egészségpénztáraknál elszámolható és mivel nagyon jó minőségű anyagból készülnek igen sokáig tudod majd hordani. Amúgy nagyon jó érzés a viseletük, nekem érezhetően megkönnyebbül a lábam, ha felveszem. És szerencsére álomszép, igényes kivitelben is kaphatóak testszínű, de akár fekete és csipke szélű verzióban is!

Érd el az ideális testsúlyodat! A jelentős túlsúllyal rendelkezők nehezebben mozognak, kevésbé képesek sportolni. Ezáltal az erek munkáját segítő izompumpa is kevésbé működik, ami visszerek tágulatához, lábdagadáshoz, lábszárvizenyőhöz vezet. Az elhízott emberek a visszeres vérpangás miatt trombózisra is sokkal hajlamosabbak, aminek extrém, tragikus következménye akár tüdőembólia is lehet.

A visszerek elkerüléséhez nélkülözhetetlen hogy nap, mint nap biztosítsd azokat a tápanyagokat, amelyek segítik az erek jó állapotának megőrzését. A keringés javítására és az érfalak erősítésére érdemes sok C- és E vitamin bevinned a szervezetedbe. Fogyassz naponta 1-2 adag piros bogyós gyümölcsöt vagy paradicsomot, hiszen ezekben olyan anyagok találhatóak, amelyek védik az érfalak egészségét!

Sajnos a diabétesz és magas vérnyomás is növeli a visszerek kialakulásának kockázatát. A rizikó csoportba tartozó személyek számára a megelőzés érdekében különösen ajánlott az évente elvégzett szakorvosi kontroll.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Forrás: webbeteg

Kép forrása: whyfitval

Tenyérnyi gyerekek – Film az igazi hősökről!

Van egy hely, ahol olyan mélységek vannak, amit nem lehet elképzelni…. Egy hely, ahol az orvosok emberfeletti tudásának, szakértelmének köszönhetően, a leggondosabb ápolás segítségével felfoghatatlanul kicsi magzatok fejlődhetek tovább születésük után!

koraszülött 3

A Tenyérnyi gyerekek című dokumentumfilm szülők, orvosok, nővérek küzdelméről szól. Azokról a koraszülöttekről, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni.

A film készítői több, mint három hónapon keresztül forgattak éjjel-nappal a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika  Neonatalis Intenzív Osztályán, az ország legnagyobb koraszülött intenzív centrumában: igazi hősökkel.

Vannak babák, akiket itt veszítünk el, vannak akik itt maradnak életben úgy, hogy soha nem élhetnek igazán….

Viszont innen kerülnek ki gyógyultan azok a koraszülött babák, akik óriási harcok árán, a szüleik elképzelhetetlen lelki és fizikai helytállását követően, egy boldog életet élhetnek majd.

Értük érdemes!!!

A film TV premierje: május 13. 23 órakor lesz az M1-en!

Forrás: Tenyérnyi gyerekek

Immunterápia a babákért! – Van esély megvédeni a többször elvetélt anyák magzatait!

Bármilyen kicsi is még megfogant, ott van veled, látod a két csíkot a teszten. Azt is tudod már, hogy mikor jön majd a világra, elképzeled, hogy a karjaidban tartod! Leírhatatlan boldogság!

Aztán megtudod az ultrahangon, hogy nem dobog a szíve, már nem él…

Nehéz mondatok ezek, főleg azoknak, akik többször is átélik várva-várt babájuk elvesztését. Sajnos én is tudom milyen érzés… Kislányom négy vetélést követően végül immunterápia (IVIG) segítségével jött a világra.

Szerencsére engem az orvosom  tájékoztatott  erről a lehetőségről, minden segítséget és támogatást megadott, majd továbbirányított az immunológiai vizsgálatokra, így egy hosszú és rögös út végén megkaptam az infúziókat, amelynek eredményeként kilenc hónap után egészségesen megszületett Bora!

embrió

A hét elején zárul az Európai és Magyar Reproduktív Immunológiai Társaság kongresszusa, ahol többek között arról is beszámoltak, hogy komoly eredményeket értek el magyar kutatók az immunológiai hátterű sorozatos vetélés orvoslásában, megelőzésében.

A kutatók által kidolgozott módszerről, bár az már használatra kész, egyelőre még a szülész-nőgyógyászok jó része sem tud, hivatalos kereteket pedig még nem kapott a rendszer.

A szakma célja emiatt az lenne, hogy a lombikközpontokhoz hasonlóan külön, erre specializált centrumok foglalkozhassanak a sorozatosan elvetélő nőkkel.

A habituális vetélőkkel foglalkozó centrumoknak egyelőre még csak a csírája van meg: Petrányi Győző, immunológus és Dr. Pajor Attila, szülész-nőgyógyász professzor már létrehozta azt a bizottságot, ami ingyenesen működik, a hozzá forduló kezelőorvosok betegeinek dokumentációját áttekinti, és személyre szabottan részletes véleményt ad a betegeknek.

Ez a műhely egyelőre nem rendelkezik külön infrastruktúrával és finanszírozással sem, ennek ellenére minden neves szakember és orvosegyetem képviselteti magát benne.

Azt a módszert, amellyel az immunológiai okokkal magyarázható sorozatos vetélések megelőzhetők, egy vesetranszplantációs kutatás nyomán fedezték fel. Ezek a vizsgálatok még a kétezres évek elején indultak: azt már ekkor ki tudták előre mutatni, hogy a szervezet az új vesét befogadja-e vagy sem. Ha veszélyesnek látták az új szerv beültetését, akkor a vesét adományozó személytől transzfúziót adtak a betegnek, hogy szervezete ne lökje ki az új szervet. Ennek nyomán fejlesztették ki a kutatók azt a módszert, amely megakadályozza azokat a sorozatos vetéléseket, amelyek hátterében az húzódik meg, hogy az anya szervezete idegen szövetként löki ki a magzatot.

 Ezt két módszerrel lehet megelőzni:

“Az egyiknek az a lényege, hogy az apa véréből származó fehérvérsejtekből transzfúziót adunk a kismamának, így szoktatva hozzá immunrendszerét az apa sejtjeihez” – magyarázza Petrányi professzor.

Az akadémikus ismertette azt az újabban alkalmazott módszert is, amelynél a kismama intravénás immunglobulin (IVIG) kezelést kap, és amelynek kidolgozásában Dr. Fülöp Vilmos szülés-nőgyásznak alapvető szerepe volt.

Ez az anyag azért hatásos, mert immunmoduláló tulajdonsága van, így csillapítja azokat az immunsejteket, amelyek megtámadnák a magzatot. Ezt a kezelést akkor kezdik, amikor szikzacskó és az embrió már látszik, ami körülbelül a terhesség ötödik-hatodik hete. A hatodik-hetedik héten már a szív is lüktetni kezd. A kismama az első kezelést jellemzően a hatodik héten kapja, és mivel a kutatások igazolták, hogy az így szerzett védettség három hétig megmarad, ezért a kismama három hét után kapja a következő adagot, majd három hét után a harmadikat. Így jut el az anyuka a tizenhatodik héthez, ami után már nem kell újabb kezelést kapnia, mert onnantól kezdve a szervezet immunválasza már nem lehet káros.

Ezekkel a módszerekkel a kutatási időszak alatt már sok, korábban évekig sorozatos vetéléssel küzdő család vállalhatott gyereket, elterjedését viszont az nehezíti, hogy létezéséről sok nőgyógyász még nem is tud.

Egyelőre gond az is, hogy a módszer még csak önköltségesen alkalmazható. Emiatt a szakma jelenleg azon dolgozik, hogy alkalmazását a lombikprogramokhoz hasonlóan finanszírozza a társadalombiztosítás. Egyelőre ugyanis a speciális vizsgálatokat és a programhoz kötődő tevékenységeket nem fedezi a biztosítás, csak az az IVIG költségét, de azt is csak bizottsági javaslatra, külön engedéllyel.

A cél az lenne, hogy minden immunológiai okból elvetélt édesanyának legyen lehetősége megvédeni leendő gyermekét!

Íme Bora, a mi “immunbabánk” öt naposan:

Bora 1

Köszönettel Petrányi Győző professzornak az immunológiai vizsgálatért és Dr Fülöp Vilmosnak az IVIG terápiáért!

Forrás: Házipatika.com

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!