Anyawellness

Balkonkertészet egyszerűen

Kertészkedni  nagyon jó és ami a legjobb, hogy kert nélkül is lehet! Igazából még csak erkélyre sincs szükség, hiszen egy ablakpárkányon, virágosládából is nőhetnek koktélparadicsomok, különleges salátafajták, eper vagy illatos fűszernövények. Az ültetés után nem is kell más csak egy kis napfény és locsolás, majd egész nyáron élvezhetjük a saját növényeink terméseit. Nekem az erkélyen sorakoznak a kis neveltjeim.

Három tő tépő saláta:

balkon 5

Egy adag mángoldot pont ma szüreteltem:

balkon 1

A koktélparadicsomra még várni kell, de a palánta már szépen növekszik:

balkon 2

Vannak még fűszernövényeim: menta, citromfű, kakukkfű, rozmaring:

balkon 4

Idén lila és hagyományos zöld bazsalikomot is ültettem:

balkon 0.1

És megérett az első eperszem is:

eper 001

Az igazi veteményes kertészkedés már más terep, viszont ott  még nagyobb és bőségesebb a választék. Erről majd Andi barátnőm beszámolójában olvashattok!

A mángold

Menta az erkélyről

Stílusos Karácsony feketében

Miért is ne választhatnánk a fekete színt, nemcsak az ünnepi ruhákhoz, hanem a karácsonyi díszítéshez, csomagoláshoz, lakberendezéshez is. Az eredmény elegáns, stílusos, letisztult és még egy kicsit extravagáns is:

black 6.

black 8.

black 12

black 9.

black 2.

black 1.

black 5

black 10.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

 

Bébiételes üvegből karácsonyi mécsestartó

A kedves kis bébiételes üvegeket még a szelektív hulladék közé sem volt szívem kidobni, ezért jelentős mennyiséget sikerült felhalmoznunk belőle a konyhaszekrény tetején. Egy részébe már nyáron őszibarack lekvárt tettem, a maradékot viszont Karácsonyra tartalékoltam. Így most kétféle karácsonyi mécsestartót gyártok az iskolai Luca napi vásárra, a családomnak és a barátnőimnek.

Elkészíteni rendkívül egyszerű, nem időigényes és még költségekbe se kell verni magunkat. Amúgy a bébiételes üvegen kívül bármilyen más befőttes üveg is megfelel a célnak. Én egy gyöngyházszínű üvegfesték kontúrba és némi selyempapírba “ruháztam be” csupán.  A többi hozzávaló még az adventi naptár készítéséből maradt.

A selyempapíros natúr verziónál a vékony papírt az üvegre ragasztottam (bármilyen ragasztó megfelelő). A maradék újrahasznosított csomagolópapírból karácsonyi motívumokat vágtam ki és ragasztottam rá. Az üveg nyakára egyszerű spárgából kis masnit kötöttem:

mécsestartró 047

Az üvegfestéses verziónál az üvegfestékkontúrral – rajztehetség hiányában – egy fenyőfát, egy ajándékdobozt és némi hóesést rajzoltam, majd a rövid száradási idő után kis ezüstmasnit kötöttem az üvegek nyakára:

mécsestartró 030

A neten még találtam pár inspiráló képet a témában:

x-mas jar 1

x-mas jar 2

x-mas jar 5

x-mas jar 7.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

 

 

Szemétspórolás

Valamelyik nap olvastam egy cikket egy kaliforniai családról, akik nem termelnek hulladékot. Annyira szép és rendezett, felesleges holmik és pazarló csomagolások nélküli az életük. Sajnos nálunk ez még kivitelezhetetlen halomszám dobjuk ki a felesleges zacskókat, csomagolóanyagokat, műanyag tégelyeket, palackokat. Már az óriási előrelépés lenne, ha szelektíven gyűjtenénk a szemetet. Kis lépésekben azonban mi is odafigyelhetünk.

Az elmúlt időszakban pár reformot én is bevezettem amivel talán a mi családunk is képes kicsit óvni a Földet:- Soha nem veszek vagy kérek nejlonzacskót vásárlásnál, helyette újrafeldolgozott anyagból készült, amúgy teljesen divatos és trendi Envirosax szatyorba pakolok, amit mindig magamnál tartok, ugyanis nagyon picire össze lehet hajtogatni. Tavaly vettem kb. 2000Ft-ért, 20 kg-ot is elbír, könnyen mosható, szárítható, és elnyűhetetlen. Amúgy egy kis kedvcsinálónak egyik új kollekciójuk idén így néz ki:

– Ábelék iskolájában a szülői munkaközösség egész évre szóló papírgyűjtést hirdetett, így minden kedden az iskola udvarán elhelyezett papírgyűjtő konténerbe visszük a feleslegesen a postaládánkban landoló és a háztartásunkban kidobásra ítélt papírszemetet.

– Az üvegeket is külön gyűjtjük, amit hétvégén a piac melletti szelektív hulladékgyűjtő szigetre viszünk. Praktikusan és diszkréten ebben a két műanyag tárolóban gyűjtjük a papírt és az üveget a konyhában ezzel már sokkal kevesebb hulladék kerül a kukába.
– Ha pelenkás baba van a háznál az eldobható pelenkák száma növeli meg nagyon a szemét mennyiségét. Szerencsére kapható már 50%-ban megújuló alapanyagokból, környezettudatos erdőgazdaságból származó cellulózból, 100%-ban klórmentesen fehérített ökopelenka a DM-ben. AMI NEM DRÁGÁBB, SŐT OLCSÓBB mint a sztenderd márkájú pelenkák. Természetesen a minősége is megfelelő. Átázás nélkül kibírja vele Bora az éjszakát. Szóval semmi nem tart vissza attól, hogy ezt válasszam, SŐT!
– Használt elemgyűjtő az oviban és most az iskolában is van, így az elemek környezetbarát kidobása Ábel feladata lett.
– És persze gyógyszereket sem dobnék semmi pénzért a kukába, de erről már írtam: Vissza a patikába. 

– A már nem használt, de még jó állapotú ruhákat a ruhagyűjtő konténerekbe visszük, a végérvényesen kimúlt darabok pedig rongyként folytatják pályafutásukat.
Persze sehol sem vagyunk a kaliforniai családhoz képest, de azért legalább igyekszünk.
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!