Anyawellness

Trendi, biztonságos és víz van benne – Biztos, hogy jó palackból iszol?

Azt nagyon jól tudjuk, hogy a nap folyamán legalább 2 liter vizet kell innunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. De vajon azt is tudja már mindenki, hogy nem mindegy hogy milyen palackból isszuk az ivóvizünket? Én folyamatos kulacskeresésben vagyok, azaz voltam, mert örömmel jelentem megtaláltam az igazit! Szóval kerestem a megfelelő formát, méretet, színt, azt hogy NE CSÖPÖGJÖN és persze azt, hogy BIZTONSÁGOS MŰANYAGBÓL készüljön!

equa 5.

A műanyag palackok alapvető összetevője a BPA (Biszfenol-A), amit én tuti nem szeretnénk a kulacsom összetevői között látni. Pedig ebből az anyagból évente több mint 3 000 000 tonnát gyártanak világszerte…

Amint a BPA vegyület reakcióba lép a palackban lévő itallal és az az emberi szervezetbe kerül, hormonális zavarokat okozhat, veszélyes hatással lehet az ösztrogén termelésére, amely a nők esetében a későbbiekben akár meddőséghez is vezethet. Szerepe lehet a prosztata-, és emlőrák kialakulásában is. Gyengébb védekezőképességük miatt a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve, ezért többek közt már az uniós államokban is tilos BPA tartalmú cumisüvegeket gyártani és forgalmazni…

De most szerencsére rátaláltam az EQUA kulacsokra.

Az EQUA olyan többször használatos BPA mentes, biztonságos műanyagból készült kulacs, amely ártalmatlan a környezetre és az egészségedre.

Az elnevezés két szóból ered: eco és aqua. A két szó összefonódásából megkapjuk az EQUA nevet, amely tökéletesen tükrözi a 2010-ben indult szlovén cég filozófiáját. A fiatalokból álló csapat minden erejével azon dolgozik, hogy a környezetet szolgálja és az eldobható, egyszer használatos műanyag palackok helyett egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb ugyanakkor egészséges megoldást kínáljon.

equa 3.

Egy átlagos ember évente 168 műanyag palackot pazarol el… A műanyagoknak legalább 500 év kell, mire lebomlanak…. Világszerte az emberek által használt műanyag palackok óriási terhet jelentenek a környezetünk számára. A káros anyagokat kibocsájtó palackok által okozott egészségkárosodások pedig még felmérhetetlenek

Az EQUA csapat célja a biztonságos termékek gyártása mellett a környezettudatosság hangsúlyozása is:

„ Arra törekszünk, hogy minimalizáljuk a hulladékmennyiséget, és fenntartsuk a tisztább környezetet. Szeretnénk felnyitni az emberek szemét és megmutatni nekik, hogyan tudnak maguk is hozzájárulni a jobb és tisztább környezethez. Olyan környezeti körülményeket szeretnénk kialakítani, amelyben majd gyermekeink és unokáink is boldogan és egészségesen élhetnek. Támogass minket és rajtunk keresztül a zöld mozgalmat – nyereségünk 10%-át minden évben környezettudatosságot hangsúlyozó zöld szervezeteknek adományozzuk.”

Nekem nincs is több kérdésem, mi már EQUA kulacsból iszunk napközben.

Az meg már csak hab a tortán, hogy egyúttal divatos és stílusos termékekről is beszélünk.

További sok sikert kívánok az EQUA csapatnak, így érdemes!

equa 2.

 

 

Forrás: myequa.hu

 

Vásári forgatag a nyárban – A Káptalantóti Liliom Piacon jártunk!

Azt tudtam magamról, hogy imádok  piacra járni, de a káptalantóti piacon olyan bezsongás lett úrrá rajtam, hogy azóta is a hatása alatt vagyok. Adott ugyanis egy Balaton felvidéki település, amelynek a határában minden vasárnap kilenctől összegyűlnek a környékbeli őstermelők, kézművesek, antikvitás árusok, ruhaárusok, virágosok, helyi hentesek, kertészek, lacikonyhások és olyan, de olyan vásári forgatagot csapnak, hogy én tényleg alig győztem kapkodni a fejem, válogatni, vásárolni, fényképezni.

Káptalantóti, kővirág 023

A gyerekeket hamar lekenyereztem két bájos, kézzel festett mesekaviccsal, így viszonylag nyugton voltak, de egy negyed óra után a családom feladta az utánam való loholást, megpihentek középen a kosaras gyerekkörhintánál és hagytak engem kibontakozni.

Hálából olyan csodálatos portékákkal tértem vissza, mint bio levendulaolaj és levendulatestpermet, nyírfacukorral (!!!) készült levendulaszörp, hidegen sajtolt tökmagolaj, frissen sült cipó, aszalt paradicsomos és zöldhagymás kecskesajt,  mangalica kolbász, füstölt szalonna, falusi tojás, igazi paradicsomízű paradicsom, medvehagymás pesto, érett fehér húsú őszibarack, vaddisznópástétom, puha, omlós, házi sajtos pogácsa és 4 féle gluténmentes (!!!!) muffin.

Káptalantóti, kővirág 014

Káptalantóti, kővirág 015

Káptalantóti, kővirág 005

Káptalantóti, kővirág 013

Káptalantóti, kővirág 004

Káptalantóti, kővirág 017

Káptalantóti, kővirág 016

Káptalantóti, kővirág 019

Káptalantóti, kővirág 020

Miután a gyerekeim nagy kavicsgyűjtők természetesen a mesekavicsokról szóló kreatív kis alkotókönyvet is megvettem.

Káptalantóti, kővirág 011

Káptalantóti, kővirág 030

Káptalantóti, kővirág 029

Káptalantóti, kővirág 031

A parkolót körülölelő táj:

Káptalantóti, kővirág 001

Aki a közelben nyaral ne hagyja ki, érdemes érte vasárnap reggel kipattanni az ágyból!

 

Levendula idő – Mire használd a friss levendulát

Délben szedtem egy kosár levendulát. Imádom az illatát, a színét, imádom, hogy napsütéses júniusban nyílik. Meleg van, igazi nyári idő, amit a levendula még szebbé és boldogabbá tesz. Azért érdemes a legnagyobb napsütésben szedni, mert a virágokban ekkor található a legnagyobb koncentrációban illóolaj. De mire is jó ez a jellegzetes illatú, lila mediterrán kis virág?

levendula 0

A levendula világraszóló karriert futott be. Számtalan fajtáját termesztik Angliában és Franciaországban is. Hatalmas levendulafarmokon szüretelik azt a termést, amely a Föld minden táján nyugtatja, gyógyítja az embereket.

Hazánkban június végére az egész Tihanyi-félsziget lesz levendula illatú, itt ugyanis óriási levendulamezőn termesztik a kis virágokat. A bencés szerzetesek a mai napig foglalkoznak a levendula illóolaj előállításával.

A levendula neve, a latin eredetű lavare, azaz a mosni igéből származik, mivel a rómaiak leginkább fürdőkben alkalmazták tisztító tulajdonságáért és illatáért. A fáradságot és az ízületi merevséget áztatták ki tagjaikból a levendulás fürdőkben.

Az előkelő görög hölgyek már levendula-kivonattal szépítkeztek bőrük rugalmasságának és simaságának megőrzése érdekében.

Évszázadok óta használták rovarirtóként is.

levendula

A levendula méltán került a wellness növények közé, hiszen komplex vegyi összetételének köszönhetően aromamolekulái görcsoldó hatásúak, segítenek az égési sérüléseknél, beválik az aknés bőr kezelésénél, fertőzéseknél, migrénes fejfájás, vagy álmatlanság esetén is. Továbbá oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyre állítja a lelki egyensúlyt.

Apró textilzsákba téve kellemes illaton túl a molyokat is távol tarthatod vele. A hígítatlan illóolajat kenheted az égésekre és rovarcsípésekre. Nehezen gyógyuló sebek és pattanások kezelésére lemosás és borogatás formájában használhatod. Feszültség és görcsök kezelésére masszázsolaj vagy illóolajos ülőfürdő formájában alkalmas. Álmatlanság esetén vagy a nyugodtabb alvás érdekében tehetsz az ágyad mellé egy csokor levendulát vagy elalvás előtt aromamécsesben olaj formájában párologtass.

Itt az idő ültess levendulát a  kertbe, balkonládába, vagy akár egy cserépbe  a lakásban. A kedves kis virágok látványa, illata boldog perceket szerez majd.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Képek forrásai: ontariolavenderassociation.com, freehdwalls.net

Tudod, hogy mi van a borodban?

Ha alkohol, akkor jöhet egy jó pohár bor. A száraz borokat szeretem. A vöröset: hozzá illő ételekkel, a fehéret: fröccsnek meleg nyári estéken és rozét: csak úgy! Persze nem mindegy hol és milyen körülmények között készült az a palack bor. Ha épp nem vegyszereket szeretnénk kortyolgatni, akkor érdemes utána járni mi is van a poharunkban!

Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű. A bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak, készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak.

 bor

Míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom- és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába….

Ha tudni szeretnéd milyen az autentikus borkészítés és hogyan juthatsz igaz borhoz, ami a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait, akkor kattints a:

 Mi van a borodban? tájékoztató oldalára.

A természetesen készült borok ugyanis izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.

Forrás: Mi van a borodban, Terra Hungarica

Kép forrása: foodstoriesblog

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!