Anyawellness

Vásári forgatag a nyárban – A Káptalantóti Liliom Piacon jártunk!

Azt tudtam magamról, hogy imádok  piacra járni, de a káptalantóti piacon olyan bezsongás lett úrrá rajtam, hogy azóta is a hatása alatt vagyok. Adott ugyanis egy Balaton felvidéki település, amelynek a határában minden vasárnap kilenctől összegyűlnek a környékbeli őstermelők, kézművesek, antikvitás árusok, ruhaárusok, virágosok, helyi hentesek, kertészek, lacikonyhások és olyan, de olyan vásári forgatagot csapnak, hogy én tényleg alig győztem kapkodni a fejem, válogatni, vásárolni, fényképezni.

Káptalantóti, kővirág 023

A gyerekeket hamar lekenyereztem két bájos, kézzel festett mesekaviccsal, így viszonylag nyugton voltak, de egy negyed óra után a családom feladta az utánam való loholást, megpihentek középen a kosaras gyerekkörhintánál és hagytak engem kibontakozni.

Hálából olyan csodálatos portékákkal tértem vissza, mint bio levendulaolaj és levendulatestpermet, nyírfacukorral (!!!) készült levendulaszörp, hidegen sajtolt tökmagolaj, frissen sült cipó, aszalt paradicsomos és zöldhagymás kecskesajt,  mangalica kolbász, füstölt szalonna, falusi tojás, igazi paradicsomízű paradicsom, medvehagymás pesto, érett fehér húsú őszibarack, vaddisznópástétom, puha, omlós, házi sajtos pogácsa és 4 féle gluténmentes (!!!!) muffin.

Káptalantóti, kővirág 014

Káptalantóti, kővirág 015

Káptalantóti, kővirág 005

Káptalantóti, kővirág 013

Káptalantóti, kővirág 004

Káptalantóti, kővirág 017

Káptalantóti, kővirág 016

Káptalantóti, kővirág 019

Káptalantóti, kővirág 020

Miután a gyerekeim nagy kavicsgyűjtők természetesen a mesekavicsokról szóló kreatív kis alkotókönyvet is megvettem.

Káptalantóti, kővirág 011

Káptalantóti, kővirág 030

Káptalantóti, kővirág 029

Káptalantóti, kővirág 031

A parkolót körülölelő táj:

Káptalantóti, kővirág 001

Aki a közelben nyaral ne hagyja ki, érdemes érte vasárnap reggel kipattanni az ágyból!

 

Tudod, hogy mi van a borodban?

Ha alkohol, akkor jöhet egy jó pohár bor. A száraz borokat szeretem. A vöröset: hozzá illő ételekkel, a fehéret: fröccsnek meleg nyári estéken és rozét: csak úgy! Persze nem mindegy hol és milyen körülmények között készült az a palack bor. Ha épp nem vegyszereket szeretnénk kortyolgatni, akkor érdemes utána járni mi is van a poharunkban!

Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű. A bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak, készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak.

 bor

Míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom- és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába….

Ha tudni szeretnéd milyen az autentikus borkészítés és hogyan juthatsz igaz borhoz, ami a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait, akkor kattints a:

 Mi van a borodban? tájékoztató oldalára.

A természetesen készült borok ugyanis izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.

Forrás: Mi van a borodban, Terra Hungarica

Kép forrása: foodstoriesblog

Nejlonrengeteg helyett

Én személy szerint alig várom, hogy egyszer Magyarországon is ráeszméljenek az emberek, hogy nem kell minden vásárláskor nejlonzacskót nejlonzacskóra halmozni és hogy tésztát, rizst, magvakat, lisztet és még sorolhatnám, mennyi mindent lehetne kimérve árulni….

csomagolásmentes 5.

De nem, nálunk még a piacon az őstermelő is automatikusan új nejlonba rakná az áruját, ha hagynám. Nekem ugyanis vesszőparipám, hogy mindig viszem magammal a zacskóimat a bevásárlásokhoz, amit addig használok fel ameddig tudok. Sehol nem kérek/veszek szatyrot hiszen mindig nálam van egy apróra összehajtható újrahasznosított műanyagból készült bevásárlótáska. Csak egy kis figyelmesség és máris temérdek szemetet spórolhatunk!

Ezért is örültem nagyon, amikor meghallottam a hírt, hogy csomagolásmentes szupermarket-láncot tervez két német környezetvédő, akik a hulladék csökkentése mellett megspórolnák az élelmiszerek előre csomagolásának költségeit is.

csomagolásmentes 1

A boltokban jellemzően műanyag csomagolásban kaphatók az élelmiszerek, a zöldségek és a gyümölcsök. Sőt a vevők a pénztárnál egy további műanyagzacskót kapnak. Ez a dupla nejloncsomagolás a végén aztán persze hulladékként végzi.

Mindez azonban nem történhet meg a majdan Sara Wolf és Milena Glimbovski koncepciója szerint működő leendő berlini áruházban, az Original Unverpacktban, ahol az eredeti nagy ládákban – amikben megérkezik – újracsomagolás nélkül, ömlesztve teszik ki az árut, ahonnan a vásárlók a kívánt mennyiséget vehetik ki saját, vagy a boltban hozzáférhető újrahasznosítható szatyrukba.

Az egyik alapító Milena Glimbovski a csomagolásmentes szupermarket kitalálója.  Az ötlet akkor villant be neki, amikor egy egyszerű vacsora elkészítése után meglátta, mennyi plasztikhulladék keletkezett.

csomagolásmentes 2

A csapat: Sarah Pollinger és Lola Mora, akik csatlakoztak a két alapítóhoz Sara Wolfhoz és Milena Glimbovskihoz

A tervezett lánc első üzlete várhatóan augusztusban vagy szeptemberben nyílik meg Berlinben. Az áruház arra törekszik, hogy ne legyenek drágább a normál szupermarketeknél, mivel a fogyasztói árnak átlagosan 20 százalékát teszi ki a csomagolás költsége, ezt meg tudják spórolni.

csomagolásmentes 4.

Kezdetben nem minden termékre terjesztenék ki a “csomagolatlan” rendszert, s amelyeknél ez nem lehetséges, azokat is környezetbarát, illetve újrahasználható csomagolásban árulnák.

Forrás: Pozitivnap.hu

Boldog tyúkok, egészséges tojás

Ha egészséges, tápláló tojást szeretnél tenni a húsvéti asztalra nem árt alaposan megnézned a tojásra nyomtatott első számjegyet. Sajnos már láttam elrettentő videókat az ipari, automatikusan antibiotikumokkal kezelt  tyúkok tartásról, ezért nálam a 3-as kódú tojás szóba sem jöhet!

tojás

Magyarországon 4 millió tojótyúkot tartanak intenzív ipari körülmények között. A ketrecekben 1m2-en 18 madár él, tehát egy tyúknak alig egy A/4-es lapnyi terület jut. Értelemszerűen természetes viselkedésformáik korlátozódnak, így agresszívek lesznek, a támadásokat elkerülendő csőrüket csonkítják…. A rossz életkörülmények miatt lábuk elcsökevényesedik, tollazatuk hiányossá válik, csontozatuk legyengül…. Az ilyen tyúkok tojásánál a tojáshéjon szereplő kód első számjegye 3.

Találkozhatsz még 0, 1, 2 számjegyű tojásokkal is. Ezek mind a tartásformát jelzik:

0- biotartású

1-szabad tartású

2- mélyalmos tartású tojótyúkra utal.

Az ilyen típusúak tekintettel vannak az állatok jólétére is. Támogasd a jobb körülményeket biztosító mélyalmos, szabadtartásos és bio tojótyúk-tartást!  Vedd a jó kódot!

Vásárolj 0, 1 vagy 2-es kódú tojást!

Annál is inkább, mert a tojás mértékkel fogyasztva egészséges, finom, elsőrendű fehérjeforrás, mivel a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában.

Egy  egészséges tojás 68 kcal-t,  5,4 gramm fehérjét,  4,8 gramm zsírt, 0,3 gramm szénhidrátot tartalmaz. Vitamintartalma  jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne, mint a C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, jelentős a folsav, vas és pantoténsav tartalma is. A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.

Segít a bőrünk,  a hajunk,  a szívünk és az érrendszerünk  egészségének megőrzésében, hatással van az immunrendszerünk  és az idegrendszerünk megfelelő működésére.

A tojás fogyasztása különösen ajánlott a gyermekeknek, hiszen elősegíti a csontok és a fogak növekedését is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!