A karalábé kétségtelenül közép-európai zöldségféle. Akkor a legértékesebb, amikor zsenge, gumója még kisebb, ilyenkor tartalmaz mindent, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző. Kedvezően hat a szervezetedre, ha nyersen is fogyasztod. Ez jót tesz a fogaidnak is. Ugyanakkor főzhetsz belőle könnyű levest petrezselyemmel, egyszerű vagy vegyes tavaszifőzeléket, és elkészítheted töltve is. Jól kombinálható csirkemellel. Rizzsel összerakva, tejföllel meglocsolva és megsütve könnyű egytálétel. A fűszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél, a kapor és a fehérbors illik hozzá.
Jó tudni! Zsenge, közepén elhelyezkedő levelei is értékesek. Apróra vágva hozzáadhatod a karalábés ételekhez.
Mitől olyan egészséges?
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Legtöbb benne a kálium, ezen kívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne. Só- és kalóriaszegény (30 kcal/10 dkg) zöldségféle.
Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó, jó bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. A benne levő enzimek elősegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően erős antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.
Írta: Reka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: