Több ezer éve, a világ különböző vidékein élő emberek egymástól függetlenül fedezték fel, hogy a háziasított állatok tejéből nyert túró kiváló csemege. A sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim hatására a tejből kicsapódott tejfehérje. Legismertebb képviselői a tehéntúró, a juhtúró és a gomolyatúró. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány. A gomolya darabos, gyakran tejszínt is tartalmazó, nedves túróféleség. A juhtúró erős, csípős szagú és ízű, sárgásfehér színű termék.
Nemcsak finom, egészséges is
Mint minden tejtermék, a túró is kitűnő, jól felszívódó kalciumforrás. Gyakori fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. A sovány tehéntúró szinte minden diétába beilleszthető, így egészséges színesítője a fogyókúráknak. A laktózintoleranciával együtt élő emberek egyéni tűrőképességüknek megfelelően fogyaszthatják a túrót, amely laktóztartalma a tej tejcukortartalmánál alacsonyabb. Fontos szerepet tölt be, továbbá a májbetegek étrendjében, hiszen a máj regenerálódásához szükséges aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza, így ennek az étrendnek alappillére. Zsíros változata fejlődésben levő gyermekek vagy legyengült sovány idősek táplálására kiváló.
Ha szereted a túrót, otthon is elkészítheted, a következő egyszerű recept segítségével!
Házi tehéntúró recept
Hozzávalók:
Tetszés szerinti mennyiségű házi tej
Tetszés szerinti mennyiségű házi tej
Elkészítés:
A házi tejből készíts aludttejet.Tedd az aludttejes edényt meleg sütőbe, de a sütő ajtaját hagyd nyitva. Nem szabad főnie, éppen csak meleg legyen. 4 órai állás után a tetején képződött savót öntsd le, a visszamaradt sűrű részt pedig tedd vászonzacskóba és akaszd fel úgy, hogy alátehess egy tálat, ami felfogja majd lecsurgó levét. Akkor kész, ha a zacskó tartalma, darabos. A friss házi készítésű túródat innentől felhasználásig, már hűtőben tárold.
A házi tejből készíts aludttejet.Tedd az aludttejes edényt meleg sütőbe, de a sütő ajtaját hagyd nyitva. Nem szabad főnie, éppen csak meleg legyen. 4 órai állás után a tetején képződött savót öntsd le, a visszamaradt sűrű részt pedig tedd vászonzacskóba és akaszd fel úgy, hogy alátehess egy tálat, ami felfogja majd lecsurgó levét. Akkor kész, ha a zacskó tartalma, darabos. A friss házi készítésű túródat innentől felhasználásig, már hűtőben tárold.
Ricotta, az olasz túró
A ricotta tradicionális olasz félzsíros savótúró. Édes és sós ételekhez egyaránt használható. A ricottát értékes tulajdonságai miatt mindenkinek érdemes fogyasztani. Gazdag fehérjében, laktózban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Alacsony kalória tartalmú, ugyanakkor kiváló tápértékű, nagyon jól emészthető tejtermék. Esszenciális aminosav tartalma a legértékesebb.
Idén nyáron a Dolce Vita blogról ismer egyszerű, de mennyei Ricottás torta volt a kedvencem, igaz én nem narancslekvárral, hanem friss szederrel készítettem, de télen szívesen eleszegetem majd a lekváros változatot is :))))
Írta: Reka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: