A halványító, vagy angol zellert hosszú zöld száráról és jellegzetes leveleiről ismerheted fel. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a “keverőkanala” az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is.
A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon: szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumóból azonban számtalan ízletes ételt készíthetsz.
A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatod saláták, levesek, húsételek ízesítéséhez és díszítéséhez.
Immunerősítő afrodiziákum
A zeller erősítő hatását már az ókori görögök is ismerték, igazán népszerűvé azonban a 17. században vált, amikor a francia király szeretője rendszeresen feltálaltatta az uralkodónak, állítva, hogy a zeller erősíti a nemi vágyat és férfiúi teljesítőképességet. A növény hatóanyagai révén ugyanakkor erősíti az immunrendszert.
A zeller kedvezően hat a veseműködésre. A népi gyógyászatban is, mint erős vizelethajtó tartották számon. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani. Gyakran alkalmazzák emésztési panaszok esetén ugyanakkor csökkenti a vércukorszintet is.
A zellert – különösen a zöld szárból facsart, friss levet – felhasználhatják azok is, akik lúgosítani akarják a szervezetüket. A zellerben található ásványi anyagok ugyanis kiegyensúlyozó hatással vannak a vér sav-lúg egyensúlyára. Erre akkor van szükség, ha a szervezet elsavasodik a túlzott húsfogyasztás, és a sok felesleges szénhidrátbevitel következtében. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát, ami jótékony hatással lehet az ekcémára és különböző allergiákra is.
A zeller húsos gumóját hámozd meg, és gyümölcscentrifugában préseld ki. Ízesítheted almával, répával, naranccsal és citrommal.
Elkészítés: A megtisztított zellert és a burgonyát vágd kockákra, majd főzd meg és add hozzá a húsleveskockát. Ha puhára főtt, vedd le a tűzről, hagyd kissé hűlni, majd jól turmixold össze. Végül add hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózd, borsozd, esetleg egy kevés szerecsendiót reszelhetsz bele. Pirított zsemlekockával, crostinivel tálald.
Tonhalas-zelleres szendvicskrém
Hozzávalók: 1 tonhalkonzerv, 1-2 evőkanál majonéz, 2 tojás, 1 citrom leve, őrölt bors, só, 1 csokor zellerlevél, mustár
Elkészítése: A tonhalkonzervet csepegted le a felesleges olajtól, majd tedd egy tálba. Add hozzá majonézt, mustárt, sót, őrölt fehérborsot, citromlevet, egy csokor összevágott zellerlevelet, valamint két összevágott, keményre főtt tojást. Óvatosan dolgozd össze, majd 1-2 órára tedd hűtőbe. Ha kellően lehűlt pirítósra kenve egészséges vacsora lesz belőle.
Zelleres-sajtos falatkák
Hozzávalók: 1 halványító zeller, 10 dkg márványsajt, 15 dkg krémsajt, 7 dkg dióbél
Elkészítése: A zellerszárakat vágd fel ferdén körülbelül két centis, egyforma darabokra. Forrásban lévő sós vízben főzd két percig, majd hideg vízzel telt edénybe szedd át. Csepegtesd le alaposan. A márványsajtot reszeld le, majd kevés krémsajttal keverd össze. Tedd a zellerszárakat egy tálcára, kenj rájuk a kéksajtos krémből majd egy-egy darab pirított dióval díszítsd.
Nálunk hétvégén a libacombhoz volt zeller köret (Miki kérésére). Az elkészítése nagyon egyszerű: a kockára vágott zellert megpároltuk, majd olívaolajon megpirítottuk és tettük is a tányérra.
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: