Ilyenkor télen kevés a friss, vitamindús zöldség. Ami van az is melegházi, és ki tudja milyen vidékről, és főképp milyen körülmények közül származik. A tél derekán az üzletekben virító holland (???) tűzpiros kaliforniai paprikán mindig elszörnyedek. Így inkább a friss tavaszi zöldségekig csíra kerül a szendvicsünkbe.
Egészséged fenntartásának egyik legjobb módszere az “élő ételek” fogyasztása. Ilyen táplálék a mag, a fiatal csírázó növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez és fejlődéshez nyújt elegendő energiát. Például a szép bőrért és dús hajért felelős E-vitamin mennyisége háromszorosára nő négy napon belül a búzában a csíráztatás alatt.
A csírákat eheted nyersen, szendvicsbe pakolva, salátákba, joghurtba keverve, vagy egyszerűen köretekre szórva. Készíthetsz belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatod levesek, töltelékek, köretek formájában.
A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, teljes értékű fehérje és ásványi anyag tárolódik úgynevezett előemésztett formában, mely könnyen és hatékonyan felszívódik a szervezetben.
A magok gazdag beltartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal serkenti a vérkeringést. A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző, de amint megnedvesíted őket, hatalmas változások indulnak el bennük. Csupán két olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az oxigén.
Csíráztatható magvak:gabonafélék: búza, árpa, rozs
hüvelyesek: lencse, bab, borsó
olajos magvak: napraforgó, lenmag, tökmag
füvek, fűszernövények: mustár, zsázsa, hajdina, brokkoli
Csíráztatás
Bár már sok üzletben kaphatóak előre kicsíráztatott magvak, mivel nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt akár te is nevelgethetsz csírákat a konyhádban. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 – 4 nap múlva már eheted is a termést.
– A legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a csíráztatásnak az, ha vásárolsz egy csíráztató tálat – de használhatsz a csíráztatáshoz széles szájú befőttes üveget, szitát, vagy szűrőt is.
– Válassz a csíráztatáshoz megfelelő minőségű magokat, bizonyosodj meg, hogy nem öregek. Távolítsd el a törött vagy repedt magokat. Csak vegyszermentes gabonát válasz, melyek gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.
– A kívánt mennyiségű, átválogatott magot folyóvíz alatt mosd át. Ehhez az egyik lyukas tálát használhatod a csíráztató készletnek.
– Önts rá annyi langyos vizet, hogy ellepje. A legjobb, ha ásványvizet használsz.
– Az áztatás során a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni. Gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4 – 6 – 8 órán át és vastagabb héjú, olajos magvak esetében kb. 1 napon át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot. Nyáron ennél kevesebb idő is elég lehet. Tarts a magokat sötét helyen, meleg szobahőmérsékleten.
– Az áztatás után újra öblítsd le a magokat langyos vízzel, majd helyezd őket a lyukas tálakba. Ne feled, a legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tedd rá a magokkal a lyukas tálakat.
– Vigyáznod kell a magokra, hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsd le őket reggel és este is hideg vagy langyos folyóvíz alatt, majd alaposan csöpögtessd le róluk a vizet, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Ha egy nap elfelejted leöblíteni a csírákat, még nem károsodnak, de 2 nap után már elkezdenek penészedni!
– A csíráztatás megkezdése után kb. 3 nappal látható az eredmény. Ha a levegő nagyon meleg és száraz, öblítsd hosszabban és gyakrabban a magokat.
– Ha készen állsz a csírák learatására, öblíts le őket utoljára, próbáld eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtesd le.
Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és több C-vitamin lesz benne. A learatott termést tartsd műanyag zacskóban vagy üvegben, így friss marad a csíra. A hűtőben lassan tovább fejlődik még néhány hétig.
Fontos! A penészes, rohadt, kellemetlen szagú csírákat ne edd meg!
Csíratippek és receptekLegjobb, ha nyersen fogyasztod a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek.
Ha jobban szereted a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatod vajas rozskenyérre, vagy belekeverheted levesbe és főzelékekbe is.
Megszárítva és kávédarálóban lisztté őrölve tésztákat is süthetsz belőle.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: