Anyawellness

A hiperegészséges gabona

A kölessel a mi családunk Miki gluténallergiája kapcsán ismerkedett meg, és azóta is hűen kitartunk mellette. Nemrég például kölespelyhet vettem, amiből kis joghurttal és friss gyümölccsel finom, gyors és egészséges 
reggelit készíthetünk. A kölesgolyó pedig Ábel 8 hónapos korától sláger, mindig kell hogy legyen otthon.



A köles, az egyik legértékesebb gabona, amelyet nemcsak kásakészítésre, hanem középkori felmenőinkhez hasonlóan, rakott és töltött ételekhez is felhasználhatsz. Semleges ízének köszönhetően pedig akár keleties desszert is lehet belőle.

Kölestörténelem

A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó legősibb kultúrnövényünk. Kínából származik, és legalább 10 000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori Magyarországnak is az egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével viszont fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, pedig táplálkozás-élettani szempontból ma is nélkülözhetetlen része az egészséges étrendnek. 

Ugyanakkor a világ népességének 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában tömegesen termelik, és minden nap fogyasztják.


Karcsú test, fényes haj, rugalmas bőr: szépségápolás kölessel


Szénhidráttartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható energiaforrás. Cellulózt és vízoldékony rostokat is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak, mint a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében.

Fogyókúráknál és tavaszi méregtelenítéseknél szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújthat védelmet. Sok szilícium van benne, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat és a körmöket erőssé teszi.
Hiperegészséges


Rendszeres fogyasztása tehát rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében is.

Főzési alaprecept


Hozzávalók:

1 bögre hántolt köles

1 kis fej vöröshagyma

1 csipet őrölt bors

1 evőkanál olaj

kis só

Elkészítés: Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a kölest, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd hozzá.

Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.

Mézes kölespuding erdeigyümölcs-öntettel

Hozzávalók 4 személyre:

1 l tej

20 dkg köles

4 evőkanál méz

1 evőkanál étkezési keményítő

Az öntethez:

20 dkg vegyes erdei gyümölcs

2 evőkanál méz

1 mokkáskanál reszelt narancshéj

Elkészítés:

A tejet a mézzel felforraljuk.

A forró tejhez adjuk a kölest és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Ráhintjük az étkezési keményítőt, elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és 2-3 órára behűtjük. Az öntethez a friss gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, a mézzel és a reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk. Tálalás előtt kistányérra borítjuk a pudingot, és a gyümölcsöntettel kínáljuk.



Írta: Réka a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!