Az alma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nálunk terem, és tavaszig tudjuk enni, hiszen remekül eláll, megőrizve frissességét és minden jó tulajdonságát. Számos fajtájával változatos vitaminforrás a hideg hónapokban és egészséges csemege fahéjjal a süteményekbe sütve.
„Naponta egy alma távol tartja az orvost.”
Az almát már ókortól a gyógynövények közé sorolták és egészen különleges tisztelet övezte. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként.
Az alma segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva jótékonyan hat az agyra, ugyanakkor szabályozza, a vese és a máj működését is. Pektin tartalma csökkenti a vér koleszterinszintjét, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. Megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását és segít kiüríteni a szervezetből az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket is.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat és kevés C vitamint.
Ha két szoptatás között lesz időm lehet, hogy bevállalok egy almatortát a hétvégén! Akkor majd teszek fel képet is.
Hozzávalók:
15 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg gyümölcs vagy nyírfacukor
20 dkg vaj
1 tojás
75 dkg alma
1 citrom leve
1 teáskanál őrölt fahéj
baracklekvár
A lisztet, a cukrot, a vajat és a tojást sima tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük, ezután belisztezett deszkán kinyújtjuk. Egy kivajazott tortaformát kibélelünk a tésztával, ügyelve arra, hogy körben a szélekre is jusson. Villával néhány helyen megszurkáljuk a tésztát.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és karikákra vágjuk. Körkörösen beterítjük vele a tésztát, majd a citrom kifacsart levével meglocsoljuk. 200 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A kész süteményt hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megszórjuk fahéjjal és baracklekvárral vékonyan megkenjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: