Anyawellness

Együnk körtét!

A körte az egyik legszelídebb gyümölcsünk. Egyáltalán nem allergizál, sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, sőt depresszió ellen is kiváló. Alacsony savtartalma miatt reggelire is könnyen fogyasztható, de gyümölcsleves, desszert és tökéletes bébiétel is készülhet belőle. Mégis, a magyar lakosság alig eszik belőle….

korte

Számos fajtája terem hazánkban, tehát nem agyonvegyszerezve érkezik távoli országokból. A piacokon pedig már az idei termésből lehet válogatni!

A középkori keresztény kultúrkörben hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezte, míg a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.

A körte sok ásványi anyagot: kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, vasat és jódot tartalmaz. A vitaminok közül A, B1, B2, C és E vitaminokat találhatunk meg benne.

Aki rendszeresen eszik körtét megelőzheti a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkentheti.

A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás diétákhoz is tökéletes választás.

Elősegíti a vese működését, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A gyümölcsben található pektin jó hatással van a belek működésére, segíti a méregtelenítést, salaktalanítást.

Gyönyörű, sárga, lédús körtéket kaptam a piacon a Tisza vidékéről, így én ma már körtét reggeliztem egy kis zabpehellyel és natúr joghurttal.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!