Kicsit elcsépeltnek hangzik a cím, de ha elolvasod a bejegyzést biztosan egyetértesz majd azzal, hogy a fehér tea igazán minőségi, egészséges és különleges, így akár karácsonyi ajándéknak is választhatod .
A fehér tea is ugyanannak a növénynek -a teacserjének – a leveléből készül, mint a zöld és a fekete tea. A különbség a levelek kiválasztásában és feldolgozásában van.
A fehér teának való leveleket csak az év meghatározott napjain lehetséges leszedni, amikor a fiatal hajtások éppen kibontakozás előtt állnak. Ilyenkor a zsenge leveleket ezüstös, fehéres pihe borítja be, ezzel védve a tearügyeket a hajnali hidegtől és az erős hőingadozástól.
Régen a kínai császárok privilégiuma volt a fehér tea fogyasztása, halandó ember egyetlen cseppjéért is életével fizetett. A kínai történetírás szerint a császár asztalára szűzleányok szolgálták fel, akik hajnalban, arany ollóikkal csippentették le a megfelelő rügyeket.
Azért szedik napfelkelte előtt a leveleket, mert ilyenkor a tea növény fotoszintézise a minimális szinten van, így a levelekben az értékes hatóanyag tartalom a legmagasabb.
A leszüretelt tearügyeket azonnal bambusz szőnyegre fektetik, majd hagyományosan a napon szárítják. Mivel ez a legkevésbé feldolgozott teafajta, szűzteának is nevezik.
A tealeveleket felforralt, majd körülbelül 70 °C-osra hűtött vízzel kell leönteni, majd 5-7 perc áztatás után fogyasztható az ital. Íze kevéssé karakteres mint a fekete teáé, mivel nem megy végig hosszas fermentációs folyamaton. A fehér teából készült tea sokkal világosabb a többi teafajtánál, inkább egy könnyű fehérbor színére emlékeztet.
Mivel a fehér teának rendkívül magas az antioxidáns tartalma gátolja a sejtek öregedését, jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségekre, hatására csökken a vérnyomás és a koleszterin-szint, ezen kívül gátolja az érelmeszesedést, valamint az immunrendszert és a csontrendszert is erősíti. Fogyasztása javítja a koncentráció-képességet és segíti a zsírégetést. A fehér teában lévő vas a vérszegénység ellen hatásos, krómtartalma a vércukorszint helyes fenntartásában játszik szerepet. Alacsonyabb csersavtartalma miatt pedig kíméletes a gyomorhoz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: