Mivel egy gluténérzékeny férfinak és egy iskolai menzán ki tudja mit és mennyit evő gyereknek szeretnék esténként egészséges és tápláló vacsorát készíteni, sokszor sütök – például ma is – tócsnit. De az én változatom nem úgy kezdődik, hogy reszeljük le nyersen a krumplit, (mert az ilyen konyhai pepecselések nem felelnek meg a vérmérsékletemnek) és nem úgy végződik, hogy majd süssük ki bő, forró olajban, (mert csak nem fogok már napraforgóolajban tocsogó krumplit adni nekik estére).
Nálam nincs krumplireszelés, a tócsni jókora része párolt brokkoliból áll és egy kis olívaolajon, serpenyőben pirul meg a végén. Amúgy imádják és így Ábel hang nélkül elpusztítja a jelentős mennyiségű brokkolit is. Borával mi ebédre ettük, a sütőtökkrémleves után.
Hozzávalók:
-1,5 kg krumpli
-1 kg mirelit vagy friss brokkoli
-pár kanál olívaolaj
-1 fej vöröshagyma
-frissen reszelt szerecsendió
-só, bors
A krumplit megpucolom és felkockázom, majd egy nagy lábosban elkezdem párolni. A pároláshoz én egy – a svéd áruházból származó – nagyon egyszerű és olcsó párolóbetétet használok. Tökéletesen megfelel a célnak, nem mellesleg így minden íz, ásványi anyag és nem hőérzékeny vitamin a zöldségekben marad.
Fedő alatt elkezdem párolni a krumplit:
Kis idő elteltével hozzáadom a brokkolit:
Ha megpuhultak a zöldségek egy nagyobb tálban krumplinyomóval összezúzom és hozzákeverem az olívaolajban dinsztelt, apróra vágott vöröshagymát. Reszelek bele friss szerecsendiót, sózom, borsozom.
A zöldséges masszából kézzel nagy, lapos korongokat formázok és serpenyőben egy kevés olívaolajon mindkét oldalát megpirítom. Extra, gyerekszórakoztató elem, hogy simán lehet dobálva megfordítani, mint a palacsintát! Ezt követően mehet a tányérokra és tehetjük rá a tejfölt. Annyira egyszerű, hogy nem is lehet elrontani, a sok zöldségnek köszönhetően pedig egészséges, tápláló és rostban gazdag ételünk lesz, amit akár egy kis reszelt sajttal is gazdagíthatunk!
Amúgy én mindig csak annyit sütök meg, amennyit frissen megeszünk, a többi lefedve eláll hűtőbe. Nálunk pedig senki sem bánja, ha két egymást követő nap ez a vacsora, sőt!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: