Alig várom a friss tavaszi zöldségek megjelenését a piacon, mert már elegem van a tavalyi gumókból és gyökerekből. Így a következő szerzeményem az üde, könnyen emészthető és kevés kalóriát tartalmazó spárga lesz! Újdonságokra gyengébb idegzettel rendelkező kisfiam krémleves formájában kapja, mi viszont szívesen megesszük baconbe göngyölve és petrezselyemmel ízesítve!
A spárga igazi európai idénynövény, áprilistól májusig kapható, fehér, zöld, sőt lila fajtája is van.Viszonylag drága zöldség, mert gondos ápolást igényel.
A növény szárát könnyen emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban és folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne, így cukorbetegeknek és diétázóknak is ideális.
Tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot és sok káliumot. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
A nyers spárgalé nagyon egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Vízhajtó és vesekő-eltávolító hatású, nem mellesleg kiválóan méregteleníti a szervezetet.
A friss spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Annál kesernyésebb a hajtás, minél közelebb helyezkedett el a növény gyöktörzséhez, így felhasználás előtt a végét feltétlenül vágd le!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: