Bár egész évben kapható, a legfinomabb mégis ilyenkor tavasszal! Ez a XV. Lajos, francia uralkodó udvarárban is előkelő gasztronómiai helyet elfoglalt zöldség amellett, hogy sok rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően a diétázók (cukorbetegek, paleosok, fogyókúrázók) tányérjára is kerülhet. De kisbabád főzelékébe is turmixolhatod újkrumplival, zöldborsóval vagy sárgarépával!
Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér, szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz és frissek a levelei. Tömör virágzatának köszönhető, hogy a karfiol a főzéstől sem esik össze.
Kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi! Sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.
Egyedül azoknak nem szabad fogyasztani, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú és ezért könnyen puffadást okozhat.
Egy szép karfiolból, friss répával, zsenge karalábéval és egy kis zöld petrezselyemmel fenséges levest főztem ma. Íme az én végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető paleosított karfiollevesem :
Hozzávalók:
-pár kanál repceolaj v bármilyen más olaj
– 1 csokor újhagyma
– 1 fej karfiol
– 6 szál sárgarépa
– 2 fej karalábé
– só, bors, petrezselyem
Az olajon dinszteld meg a hagymát, majd tedd rá a megmosott és apró rózsáira szedett karfiolt, valamint a többi zöldséget megpucolva felkockázva vagy felkarikázva. Öntsd fel vízzel, de úgy, hogy azért jó sűrű maradjon a leves. A zsenge zöldségeknek köszönhetően hamar megfő, ha kész sózd, borsozd és szórd bele az apróra vágott petrezselymet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: