Ha alkohol, akkor jöhet egy jó pohár bor. A száraz borokat szeretem. A vöröset: hozzá illő ételekkel, a fehéret: fröccsnek meleg nyári estéken és rozét: csak úgy! Persze nem mindegy hol és milyen körülmények között készült az a palack bor. Ha épp nem vegyszereket szeretnénk kortyolgatni, akkor érdemes utána járni mi is van a poharunkban!
Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű. A bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak, készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak.
Míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom- és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába….
Ha tudni szeretnéd milyen az autentikus borkészítés és hogyan juthatsz igaz borhoz, ami a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait, akkor kattints a:
Mi van a borodban? tájékoztató oldalára.
A természetesen készült borok ugyanis izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit.
Forrás: Mi van a borodban, Terra Hungarica
Kép forrása: foodstoriesblog
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: