Imádom a friss édes fügét! Ezen a nyáron nekem is lett egy kicsi fügebokrom az erkélyen, de sajnos az egy szem füge, ami fejlődik rajta még nem ért be. Így fügevadászaton vagyok hiszen, indul a fügeszezon. Szélvédett, napos meleg helyeken elvileg hazánkban is beérik, de ez esetben én a mediterrán importnak is tudnék örülni, annyira szeretem!
A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az “ígéret földjének” legfőbb kincsei közé sorolja. A szárított füge a római légiók katonáinak fontos úti élelme volt. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Napjainkban esetleg még Kaliforniában kóstolhatunk belőle.
A füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja. Fogyasztása elősegíti a vér tisztulását, jó hatással van gyulladásokra, a vérzékenységre. Rost és B vitamin tartalma az emésztést és a táplálék felszívódását segíti elő, valamint nyugtatólag hat az idegekre.
És nagyon, nagyon finom így frissen!
Kép forrása: bourbonblog.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: