Jót is, rosszat is hallunk a sóról. Van aki kóstolás nélkül mindent sóz, de van aki fehér halálnak nevezi. Manapság már nem kincs -mint a középkorban – szinte inden élelmiszerben megtalálható.
A só kétségkívül létfontosságú a szervezetünk számára, ugyanakkor a túl sok só bevitele számos civilizációs megbetegedés kialakulásában játszik szerepet.
A legtöbb ember kémiai úton előállított, értéktelen, egészségtelen sót eszik, amely már csak nátrium-klorid. Rosszabb esetben még egy kis csomósodásgátlóval megspékelve….
Viszont a finomítatlan só, a maga természetes formájában több mint nyolcvannégy nyomelemből áll.
Érdemes tehát megnézni, mit rejt otthon a sótartónk!
Káliumveszély
A főzéshez használt só nagy részének kálium tartalma sokkal nagyobb a kívánatosnál. A túlzott káliumbevitel pedig súlyos következményekkel jár. Felborítja a szervezet ionegyensúlyát, rövidtávon csökkenti a veseműködést, ezáltal folyadék-visszatartást és méregtelenítési problémákat, később veseelégtelenséget okozhat.
Megzavarja az idegrendszer és a szív működését, ritmuszavart kelt. Középtávon többek között általános meszesedést, csontritkulást okoz. Hosszú távon csökkenti az élő spermiumok számát. Az utóbbi 40 évben (a magas káliumtartalmú só elterjesztése óta) a civilizált országokban végzett mérések szerint a férfiak spermaszáma a felére csökkent.
1 gramm só 100 ml folyadékot képes megkötni, ha pedig túl sok víz halmozódik fel a szervezetben a szívnek erősebben kell pumpálnia, a veséknek pedig több vizet kell kiválasztaniuk. Ekkor a test és az arc felpuffad, a testsúly növekszik. Ugyanakkor a narancsbőr kialakulásáért is az egyik felelős a túlzott sóbevitel.
Gyomorrák és sófogyasztás
A sóban gazdag táplálkozás akár meg is duplázhatja a gyomorrák kockázatát – figyelmeztetett a Brit Rákkutató Központ egy japán tanulmány alapján. A japán kutatók szerint azok az emberek tekinthetők veszélyeztetettnek, akik az ajánlott 6 gramm helyett átlagon felül sok sót, napi 12-15 grammot, vagy annál többet fogyasztanak. A kutatók már régóta gyanítják, hogy összefüggés áll fenn a túlzott sófogyasztás és a gyomorrák kialakulásának fokozott kockázata között.
Sószükséglet
Naponta csupán 2-5 gramm sóra van szüksége az emberi szervezetnek, azonban ennél sajnos jóval többet fogyasztunk, Magyarországon átlagosan 16 g-ot. Az egy főre jutó éves sófogyasztás pedig 7 kg !!! hazánkban. A só nagy része a feldolgozott élelmiszerekből kerül a szervezetünkbe. A legtöbb ember ízlelés nélkül sózza az ételt, így hamar hozzászokik az erőteljes sós ízhez és minél több sót eszik, annál több kell a sós íz eléréséhez.
Ha napról napra kevesebb sót használunk, sokat tehetünk az egészségünkért. Viszont ha már sózunk, használjunk olyan tengeri vagy a Himalája hegységből származó rózsaszín árnyalatú, vagy más természetes sót, amelyben több az ásványi anyag, főleg a jód, hiszen Magyarország jódhiányos terület.
A változatos fűszernövényekkel ízesített étel, pedig már nem is igényli az utánsózást, így könnyen leszokhatunk a túlzott és felesleges sófogyasztásról.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: