Nem vitás, salátát vacsorázni nagyon tudatos és egészséges hozzáállásra vall. Könnyű is ezt kivitelezni nyáron a harminc fokban, amikor összedobunk valamit a friss hozzávalókból és a grill hús mellé megesszük a naplementében. De mi van télen, amikor a sötét és hideg esténken egyáltalán nincs kedvünk könnyed nyári salátákon tengődni. Megjegyzem a téli hónapokban vett melegházi, amúgy jól bevegyszerezett hozzávalóknak az íze is csapnivaló…
Ilyenkor érdemes télálló zöldségekből, hússal és tartalmas szósszal készült, egészséges, de laktató salátákat készíteni. Ez a tárkonyos lilakáposztás pulykasaláta egy kis friss bagettel még a legsalátaellenesebb férfiakat is leveszi a lábukról.
HOZZÁVALÓK:
– 1 kis fej lilakáposzta
– fél kiló pulykamell
– olívaolaj
– 1 fej lilahagyma
– 200 g csemegeuborka
Az öntethez:
– 1,5 dl tejszín ( laktózérzékenyeknek mandulatejszín, ebből is tökéletes lesz)
– 1 dl minőségi vagy házi majonéz
– 1 evőkanál tárkony
– 1 evőkanál mustár
– 1/2 evőkanál méz
– 1 csokor apróra vágott petrezselyem
– só,
– bors
A lilakáposztát vág csíkokra és jól sózd be majd hagyd állni a sóban. Addig aprítsd kis kockákra a pulykahúst és süsd meg az olívaolajon, majd vágd fel a lilahagymát és szeleteld karikákra az uborkákat.
Az öntethez langyosítsd meg a tejszínt, tedd bele a tárkonyt. Ha kihűlt keverd hozzá a többi hozzávalót, sózd, borsozd.
Mosd le a lilakáposztáról a sót és papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. Egy nagy salátástálba keverj össze mindent és öntsd rá a salátaöntetet. Végül szórd meg friss petrezselyemmel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: