Anyawellness

Laktató saláta téli estékre

Nem vitás, salátát vacsorázni nagyon tudatos és egészséges hozzáállásra vall. Könnyű is ezt kivitelezni nyáron a harminc fokban, amikor összedobunk valamit a friss hozzávalókból és a grill hús mellé megesszük a naplementében. De mi van télen, amikor a sötét és hideg esténken egyáltalán nincs kedvünk könnyed nyári salátákon tengődni. Megjegyzem a téli hónapokban vett melegházi, amúgy jól bevegyszerezett hozzávalóknak az íze is csapnivaló…

Ilyenkor érdemes télálló zöldségekből, hússal és tartalmas szósszal készült, egészséges, de laktató salátákat készíteni. Ez a tárkonyos lilakáposztás pulykasaláta egy kis friss bagettel még a legsalátaellenesebb férfiakat is leveszi a lábukról.

káposztasaláta, csokis süti 012

HOZZÁVALÓK:

– 1 kis fej lilakáposzta

– fél kiló pulykamell

– olívaolaj

– 1 fej lilahagyma

– 200 g csemegeuborka

Az öntethez:

– 1,5 dl tejszín ( laktózérzékenyeknek mandulatejszín, ebből is tökéletes lesz)

– 1 dl minőségi vagy házi majonéz

– 1 evőkanál tárkony

– 1 evőkanál mustár

– 1/2 evőkanál méz

– 1 csokor apróra vágott petrezselyem

– só,

– bors

A lilakáposztát vág csíkokra és jól sózd be majd hagyd állni a sóban. Addig aprítsd kis kockákra a pulykahúst és süsd meg az olívaolajon, majd vágd fel a lilahagymát és szeleteld karikákra az uborkákat.

Az öntethez langyosítsd meg a tejszínt, tedd bele a tárkonyt. Ha kihűlt keverd hozzá a többi hozzávalót, sózd, borsozd.

Mosd le a lilakáposztáról a sót és papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. Egy nagy salátástálba keverj össze mindent és öntsd rá a salátaöntetet. Végül szórd meg friss petrezselyemmel.

Édességvágy gyötör? Készíts fitt muffint!

Minél hidegebb az időjárás és minél hamarabb sötétedik, szervezetünk annál inkább kívánja a szénhidrát és kalóriadús ételeket, mi több édességeket. Ösztönösen növesztenénk a minket körülölelő és melegítő zsírpárnákat. Márpedig, ha nem akarsz tavasszal plusz tíz kilóval többet nyomni, kerüld a lisztből készült és cukorral édesített édességeket. Helyette süss magadnak pár fitt muffint. Jelen esetben egy cukor, glutén és tejmentes, teljesen természetes és egészséges összetevőkből álló, egyben paleo édességed lesz.

muffin 1.

Hozzávalók 12 darab normál méretű muffinhoz:

–  3 nagyon érett banán, hogy kellőképp édesítsen

– 150 g mandula

– 150 g dió

– 2 tojás

– 30 g kókuszolaj

– 3 evőkanál citromlé

– 1 teáskanál szódabikarbóna

– 1 teáskanál fahéj

A banánokat botmixerrel pépesítsd, a mandulát és a diót aprítógéppel aprítsd teljesen lisztszerűre, majd minden hozzávalót keverj össze. Tedd muffin formákba és 170 fokon süsd 15-20 percig, fogpiszkálóval ellenőrizd, hogy jól átsültek-e.

Tehetsz bele apró kockákra vágott almát, körtét vagy ha megsült díszítsd a tetejét cukormentes lekvárral, egy-egy szem dióval. Édességvágy rohamok esetén lelkiismeret furdalás nélkül dőzsölhetsz velük.

Könnyed vacsora avokádóval

Ha este, az unalmas szendvicsfeltétek helyett valami izgalmasabb ínyencségre vágysz, válaszd az avokádót. Csak össze kell nyomkodni villával a puha húsát (konyhaablakba téve pár nap alatt megpuhul), citromlevet csepegtetni rá (hogy ne barnuljon meg), sózni, borsozni, egy-két gerezd fokhagymát zúzni a péphez és már mehet is a pirítósra, paleósoknak pedig kápia paprikára. A száraz fehérbor remekül illik hozzá!

avokado

Az avokádóból származó növényi zsír az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

Az aligátorkörtének nevezett avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját hidegen sajtolják ki. Az érett gyümölcs nyersen azonnal fogyasztható.

Sok vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja – összetételében az olívaolajhoz hasonló – magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Az aztékok kedvenc zöldsége a spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába.

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az ízületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.

És persze finom is! Vegyétek, egyétek ti is!

Áfonyás csokitorta (avokádóból) sütés nélkül

Ínyenc babaételek

Kép forrása: cleaneatingdayswheatlessnights.com

Tök egyszerű sütőtökkrémleves – tej- és gluténmentesen

Imádom és teljesen egyszerű az elkészítése. A legnagyobb meló az egészben a tök megpucolása és felkockázása, utána már pikk-pakk elkészül, még csak különösebb főzőtudomány sem kell hozzá. Hűvösbe hajló őszi estéken remek választás!

sütőtökkrémleves

 

Hozzávalók:

– 1 közepes sütőtök

– 1 fej vöröshagyma

– 1 csipet gyömbér

– só

– bors

– fél deci mandulatej (nyugodtan elhagyható vagy tejszínre cserélhető, kicsit selymesebbé teszi a leves ízét)

– tökmagolaj vagy bármilyen más olaj

Dinszteld meg a hagymát egy kis olajon, tedd rá a kockákra vágott sütőtököt. Önts rá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje és főzd benne puhára a tököt. Ha kész fűszerezd, majd botmixerrel pépesítsd krémleves állagúra. Ezt követően keverd hozzá a mandulatejet.

Miért egészséges a sütőtök?

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!