Anyawellness

A legtutibb gyereknapi ebéd!

A gyerekek imádják a spagettit, mi szülők, pedig szeretünk egészséges, tartalmas ételt a tányérjukra tenni. Ez a spagetti tuti befutó, ugyanis otthon készül egészséges és természetes összetevőkből. A végeredmény pedig egy: tápláló fehérjét és energiát adó szénhidrátot tartalmazó, vasban, rostban, vitaminokban, nyomelemekben és béta karotinban gazdag fogás lesz. Ráadásul gyorsan elkészül, igazán finom és a gyerekek is imádják!

spagetti 0

Hozzávalók:

– fél kiló darált marhahús

-3-4 kanál olívaolaj

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-5 szál sárgarépa

– 1 üveg paszírozott paradicsom

-só

-bors

-oregánó

-bazsalikom

-1 csomag bio, durum vagy teljes kiőrlésű spagetti

-reszelt sajt

-bio vagy házi készítésű ketchup (= 1 doboz sűrített paradicsom, egy kanál fehérborecet, 1 kiskanál méz, 1 kanál olívaolaj, só bors összerurmixolva)

A vöröshagymát dinszteld meg az olívaolajon, tedd hozzá a darált marhahúst, ha félig megpuhult, add hozzá a reszelt vagy aprítógépben elkészített répát, öntsd fel a passzírozott paradicsommal, nyomd bele a fokhagymát és tedd hozzá a fűszereket. Főzd addig (kb 45-60 perc) amíg a hús elkészül és a répa szépen megpuhul.

Főzd ki a spagettid, tedd rá a szószt, a ketchupot és egy kis reszelt sajtot!

Plusz egy jó tanács: a gyerekeket öltöztesd sötét ruhákba vagy ültesd őket az asztalhoz félmeztelenül!

 

A tavaszi karfiolról – Gyors paleo levesrecepttel!

Bár egész évben kapható, a legfinomabb mégis ilyenkor tavasszal! Ez a XV. Lajos, francia uralkodó udvarárban is előkelő gasztronómiai helyet elfoglalt zöldség amellett, hogy sok rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően a diétázók (cukorbetegek, paleosok, fogyókúrázók) tányérjára is kerülhet. De kisbabád főzelékébe is turmixolhatod újkrumplival, zöldborsóval vagy sárgarépával!

karfiol

Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér, szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz és frissek a levelei. Tömör virágzatának köszönhető, hogy a karfiol a főzéstől sem esik össze.

Kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi! Sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

Egyedül azoknak nem szabad fogyasztani, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, mivel a karfiol magas rosttartalmú és ezért könnyen puffadást okozhat.

Egy szép karfiolból, friss répával, zsenge karalábéval és egy kis zöld petrezselyemmel fenséges levest főztem ma. Íme az én végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető paleosított karfiollevesem :

Hozzávalók: 

-pár kanál repceolaj v bármilyen más olaj

– 1 csokor újhagyma

– 1 fej karfiol

– 6 szál sárgarépa

– 2 fej karalábé

– só, bors, petrezselyem

Az olajon dinszteld meg a hagymát, majd tedd rá a megmosott és apró rózsáira szedett karfiolt, valamint a többi zöldséget megpucolva felkockázva vagy felkarikázva. Öntsd fel vízzel, de úgy, hogy azért jó sűrű maradjon a leves. A zsenge zöldségeknek köszönhetően hamar megfő, ha kész sózd, borsozd és szórd bele az apróra vágott petrezselymet.

karfiol 2

Nem mindegy milyen olajat használsz!

Ropogós karalábé, nemcsak rágcsálóknak!

Mentás borsókrém

Ha unod a rántásban úszó zöldborsófőzeléket, készíts köretnek borsókrémet. Még a főzeléknél is egyszerűbben elkészül, tele van rostokkal, nyomelemekkel és a kíméletes párolásnak köszönhetően még vitaminokban is gazdagabb! A különleges friss ízt pedig a hozzá turmixolt mentalevelek adják majd. Egy kis sült csirkemellel egészséges  paleo ebéd is lehet belőle.

paleo borsó

Hozzávalók:

-fél kiló zöldborsó

-só

-frissen őrölt bors

-pár mentalevél

-pár kanál olívaolaj

Szűrőbetéten párold meg a zöldborsót majd botmixerrel pépesítsd a többi hozzávalóval. Ennyi!

 

Eperhabos paleo torta anyák napjára!

Ez a torta nem csak finom, friss, habos, tavaszi és könnyed, de tej, glutén és cukormentes is. Mindezek mellett még a nyers ételek szerelmeseinek is megfelelő, hiszen sok friss alapanyagból, sütés nélkül készül.

anyák napi paleo torta 1

 

Hozzávalók:

az alaphoz:

100g mandula

100g dió

200g aszalt füge

az eperhabhoz:

200g eper

50g méz vagy bármilyen más természetes édesítő (nyírfacukor, eritrit)

2 dl mandulatejszín (bioboltokban kapható, de akinél nem fontos a tejmentesség hagyományos tejszínből is készítheti)

2 evőkanál zselatin

Ha az aszalt füge nagyon kemény mosd meg és áztasd 10 percig langyos vízben. Ezután a fügét, a diót és a mandulát aprítsd össze az aprítógépben. Így fog kinézni:

paleo süti alap

 

Egy-két kanál víz hozzáadásával és vizes kézzel nyomogasd bele egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Ha kész, vedd le a tortaforma szélét és óvatosan told át a tortaalapot egy tálra.

Az eperhabhoz turmixold össze az epret a mézzel. A zselatint hat kanál langyos vízben kezd el melegíteni és kavargatni. Közben készíts habot a mandulatejszínből vagy a tejszínből. Ha a zselatin feloldódott keverd össze jól az eperturmixxal és a  habbal.

Béleld ki folpackkal a tortaformát és öntsd bele az eperhabot. Tedd a hűtőbe legalább három órára. Ennyi idő alatt szépen megdermed és a kapcsos tortaforma szélének eltávolítása után könnyedén rá tudod borítani a tortalapra. Húzd le a tetejéről a folpackot és díszítsd egész eperszemekkel.

anyák napi paleo torta 0

Ez egy olyan édesség amit lelkiismeret furdalás nélkül ehetsz, hiszen nem hizlal, ráadásul az olajos magvaknak és a gyümölcsöknek köszönhető tele van rostokkal, nyomelemekkel és vitaminokkal!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!