Anyawellness

Nem krumpli és nem hizlal!

Az édesburgonya nagyon egészséges, gazdag béta-karotinban, magas az A, B, C-vitamin tartalma, viszont alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegeknek, paleolit diétát tartóknak kifejezetten ajánlott.  A többi zöldségféléhez viszonyítva magas a fehérjetartalma. Nem mellesleg finom, különleges ízű. Sütve, főzve, párolva is eheted, de még akár bébiételt is készíthetsz belőle, merthogy a legkisebbek is nagyon szeretik!

batata 1

Hazánkban nem nagyon ismert, pedig trópusi eredete ellenére Magyarországon is termesztik. Eredeti neve batáta, magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával, és az íze sem hasonlít hozzá. A burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér.

batatas

Tény, hogy külsőleg valóban hasonlítanak, bár az édesburgonya inkább hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik lilás húsú ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű.

batata

Ha szeretnéd megkóstolni, a piacokon tudod könnyen beszerezni. Célszerű közepes példányokat vásárolnod, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de a hűtőbe ne tedd, mert megkeseredhet. Hámozás után, amíg nem kezded el elkészíteni, tedd hideg vízbe!

Paleo mélypont után – Második hét

Ha én valóban a kőkorszakban élnék remekül elboldogulnék, mivel úgy tűnik engem csak nagyon végső és szélsőséges esetben fenyegetne a kóros soványság és legyengülés. A szervezetem ezt az utolsó pár kilót (védelmező zsírpárnát) olyan bőszen tartalékolja, hogy szinte alig mozdul a súlyom. Más kérdés, hogy miután vidáman túlélném a telet a vézna és csont soványra fogyott ősembertársaim mellől elsőnek engem kapna el egy veszélyes ragadozó, mint a leghúsosabb falatot.

Szóval a tény, hogy 2 hét paleo diéta  után a tervezett négy- öt kiló leadásából nagyon nagy jóindulattal nézve egy kilótól tudtam megszabadulni. Ennek a súlynak a dupláját simán visszaszedem egy háromnapos ünnep alatt, ha kicsit elengedem magam… Azt azért nehezen hinném el – így ezt a magyarázatot el is vetettem – hogy 2 darab TRX edzés után olyan nagy mértékű, súlyban mérhető izomtömeg növekedésem lenne, ami miatt nem mozdult nagyon a mérleg.  A különböző testrészeimről 0,5- 1,5 cm csökkenést sikerült elérnem, természetesen a legkevesebbet onnan, ahonnan a legtöbbet szeretném. Mindazonáltal vigasztal a tény, hogy jó és alapos munkához, tehát ebben az esetben megfelelő zsírból fogyásból és az eredmény megtartásához idő kell!

mérleg

A nagy mélypontot a hét elején  túlzásba vitt (szénhidrát=kenyér és köret nélküli) medvehagyma fogyasztás és a hozzá lecsúszott kis fehér bor okozta. Annyira fájt, égett a gyomrom és olyan rosszul lettem, hogy majdnem feladtam a diétát, arra gondolva, hogy ha nem ehetek a családnak főzött barna rizsből, akkor nem bírom tovább! Végül szerencsére kibírtam és nem adtam fel.

A gyógyírt egy finom kis húsleves hozta meg számomra, amit egy kis zöldborsóval turbóztam fel:

paleo 2. hét  008

A tojásrántotta friss zöldségekkel pedig jóleső reggeli lehet paleosoknak:

paleo 2. hét 2

Délelőtti desszertnek ettem diót, nagyon kevés gyümölcscukorral készült házi baracklekvárral:

paleo 2. hét 006

A különböző húsok, friss salátákkal megunhatatlanok számomra! A jóízű és szerethető saláta titka egy kis olíva vagy bármilyen hidegen sajtolt zamatos olaj (pl: tökmagolaj) egy kis fehér balzsamecet, só és frissen őrölt bors:

paleo 2. hét 1

Saláta szardíniával volt még nálam az egyik menü:

paleo 2. hét  011

És a hét desszertje a tej, tojás és lisztmentes igazán paleos banánkenyér a Konyhalál blogról:

paleo 2. hét  012

A recep INNEN letölthető!

Amúgy a hét eleji mélypont után egyre jobban bírom, jól esik, hogy nem telítődik el a szervezetem magas szénhidráttartalmú ételekkel. Élvezem a gyümölcsök, saláták ízét és a húst is nagyon jól bírom. Pénteken azért húsmentesen étkezem, hiszen nagyböjt van! Amúgy, jövő hét keddre gyümölcsnapot tervezek.

A heti egy úszás és szauna marad, folytatom a heti egy TRX edzést és mivel itt a jó idő hétvégén futni is lemerészkedem majd. Remélem a fogyás és az alakformálódásom is szépen belendül, én kitartok! Még 4 hét!!!

 6 hét paleo

Diétázók álma: paleo muffin

Gyermeked egészsége TŐLED függ! – Az első ezer nap a legfontosabb

Minden amit megettél a várandóság alatt, a szoptatás, hogy mit rágcsál a babád út közben vagy épp mit adtál neki mondjuk ma ebédre nagyon nagy hatással van gyermeked felnőttkori egészségére!

A táplálkozás befolyásolja a genetikát!!!

A gyermekek nem megfelelő, egészségtelen táplálása az egyik fő ok azért, hogy az elmúlt évtizedben az autizmus, a hiperaktivitás szindróma, a Crohn betegség, illetve allergiás kórképek gyakorisága rohamosan megnőtt

első 1000 nap

Éppen ezért felvilágosító, népegészségügyi program indul Első ezer nap néven! Végre!!!

Dr. Takács István a programot kezdeményező Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület elnöke elmondta: a gyermek egész további életét meghatározó fejlődésen megy keresztül a fogantatástól számított első 1000 napban.

Napjainkban Magyarországon három betegségtípus van, amely a lakosság jelentős részének egészségét fenyegeti:
– az elhízás, 
– a szív- és érrendszeri megbetegedések, 
– valamint a cukorbetegség.

„Ezeknek a betegségeknek a kialakulásában a genetika jelentősége lényegesen kisebb, mint azt korábban gondoltuk. Egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód mellett csak kismértékben hibáztathatjuk tehát örökölt génállományunkat a felnőttkori betegségeinkért” – mondta Dr. Takács István.

A gyermek egész további életét meghatározó fejlődésen megy keresztül a fogantatástól számított első 1000 napban. Ilyenkor alakul ki a zsírsejtek száma, ami felnőttkortól lényegében már nem is változik. Ezért az első évek meghatározzák az elhízásra való hajlamot is. Ez az időszak maradandóan befolyásolhatja a gyerekek szívérrendszeri betegségre és cukorbetegségre való hajlamát, felnőttkori súlyukat és várható élettartamukat. Ekkor kezd kialakulni a csúcs-csonttömeg, amely a későbbi csontritkulás mértékét befolyásolja, de ebben az időszakban alakul ki a gyermek immunrendszere is.

Dr. Nádor Csaba gyermekorvos, neonatológus, a Neonatológiai Tanács titkára a várandósság alatti táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A magzat állapotát az édesanya egészségi állapota és táplálkozási, életviteli szokásai befolyásolják… így rendkívül fontos, hogy már ebben az időszakban odafigyeljen táplálkozására a kismama.

Később a szoptatás válik az első számú táplálékforrássá a csecsemőnek, így az édesanya táplálkozása továbbra is döntő szereppel bír. Az anyatej tartalmazza a legtöbb olyan vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek szüksége lehet, továbbá az anyatejes táplálásnak kiemelkedő szerepe van a csecsemő immunrendszerének kialakításában és megerősítésében is.

Az első védőoltás nem a BCG, hanem az anyatej!

Dr. Király Balázs gyermekorvos tapasztalatai szerint a gyermek egy éves koráig rengeteg információ áll a szülők rendelkezésére a megfelelő táplálására. „Egy éves kor után azonban a szülők kissé magukra maradnak, és ekkor kezdődnek a problémák – például azzal, hogy a gyermeket „mini felnőttnek” tekintik, és azokkal az ételekkel etetik, amelyeket a felnőttek is fogyasztanak” – mondja a szakember. Holott mások a gyerekek tápanyag és vitaminigényei is, hiszen a gyermek 1-3 éves kora között hihetetlen fejlődésen megy át. Az immunrendszer például 1-3 éves kor között fejlődik a legintenzívebben.

Dr. Veres Gábor gasztroenterológus, a Magyar Gyermek-gasztoenterológiai Társaság elnöke az epigenetika fontosságát emelte ki.  „Régóta ismert tény, hogy az egészséget körülbelül 20 százalékban a génjeink határozzák meg, 80 százalékban pedig elsősorban a környezet, azon belül pedig a táplálás, táplálkozás. Az azonban új felfedezés, hogy a táplálkozás befolyásolja a genetikát – ezt nevezzük epigenetikának.”

A szakember szerint az epigenetika lehet az egyik fő felelős azért, hogy az elmúlt évtizedben az autizmus, a hiperaktivitás szindróma, a Crohn betegség, illetve allergiás kórképek gyakorisága rohamosan megnőtt. „Az epigenetikának népegészségügyi jelentőségét az adja, hogy a táplálék hatására megváltozott génszakasz az utódokra öröklődik” – tette hozzá a szakember.

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy bár a helyzet súlyos, de egy széleskörű társadalmi felvilágosító kampány segíthet a szülőknek egészséges felnőtteket nevelni gyermekeikből. „Bízom benne, hogy a most elinduló „Első 1000 nap” program nagy visszhangot fog kiváltani mind az orvosi szakma, mind a lakosság körében” – mondta Dr. Takács István.

A programhoz a szándéknyilatkozat aláírásával a helyszínen csatlakozott a Magyar Védőnők Egyesülete és a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete.

Forrás: Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület

A diétázók álma: paleo muffin

Megsütöttem életem első paleo muffinját. Az eredmény egy alacsony szénhidráttartalmú, csokis, puha és egyáltalán nem száraz, könnyed, egészséges édesség lett, ami amellett hogy nem hizlal még tej- és gluténmentes is. Meg kell hagyni elég jó ízzel ettem, miután egy hete kizárólag zöldségen, gyümölcsön, magokon és húson élek.

paleo muffin

Az összetevők láttán senki ne essen kétségbe, mert minden, még a kicsit különlegesen hangzó hozzávalókat is könnyedén be lehet szerezni drogériákból, bioboltokból.

A mandula és kókuszliszt zsírtalanítva van, így liszt állagúak, tehát kiválóan lehet velük sütni és ami a lényeg, hogy a lisztekhez képest jóval alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek.  100 g hagyományos liszt 72 g szénhidrátot tartalmaz, míg a kókuszliszt 26 g-ot a mandulaliszt pedig csupán 6,8g-ot!!! Aki volt már napi 180g szénhidrátot engedő diétán az tudja miről beszélek.

– 1 bögre mandulaliszt

– 1 bögre kókuszliszt

– 3 db érett banán összeturmixolva (ettől lesz krémes, édes íze)

– fél csomag sütőpor

– 1 evőkanál gyümölcscukor

– 1 evőkanál eritrti

– fél bögre kakaópor

-fél bögre olvasztott kókuszolaj

-2 tojás

– 1 bögre kókusztej (kókusztejporból)

– 4 szál reszelt répa (én reszelés helyett pillanatok alatt összeaprítottam a botmixer aprítórészével)

És mielőtt bárki megijedne a répa összetevők hallatán, mindenkit megnyugtatok, hogy a kakaó miatt senki sem fog répa ízt érezni, ellenben karotinban és rostban gazdag szuperegészséges süteményünk lesz.

Tehát mindent összekeverünk, majd muffin formába kanalazunk és előmelegített sütőben kb. 150 fokon, 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!