Anyawellness

Krémes, meggyes, hűs – A legegyszerűbb fagylaltrecept

Amilyen egyszerű, olyan krémes, finom és persze egészséges. Csak gyümölcsökből áll, de az érett banánoknak hála bármelyik főzött fagylalttal felveszi a versenyt! Sőt mivel sem hozzáadott cukrot, sem tejet, sem tojást nem tartalmaz allergiások, diétázók, paleosok is ehetik. Gyerekeknek különösen ideális hiszen adalékanyagok, állományjavítók és színezékek nélkül élvezhetik a fagyizást!!!

fagyi

Hozzávalók 4 adaghoz:

–  4 érett banán

– 4 marék magozott meggy

A banánt karikázd fel, majd tedd fél órára a mélyhűtőbe. Közben magozd ki a meggyet. A félig fagyott banánkarikákat turmixold össze a magozott meggyel, majd tedd egy műanyag dobozba. Két óra fagyasztás után máris igazi, házi gyümölcsfagylalttal hűsítheted magad. Ennyi!

A legtutibb gyereknapi ebéd!

A gyerekek imádják a spagettit, mi szülők, pedig szeretünk egészséges, tartalmas ételt a tányérjukra tenni. Ez a spagetti tuti befutó, ugyanis otthon készül egészséges és természetes összetevőkből. A végeredmény pedig egy: tápláló fehérjét és energiát adó szénhidrátot tartalmazó, vasban, rostban, vitaminokban, nyomelemekben és béta karotinban gazdag fogás lesz. Ráadásul gyorsan elkészül, igazán finom és a gyerekek is imádják!

spagetti 0

Hozzávalók:

– fél kiló darált marhahús

-3-4 kanál olívaolaj

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-5 szál sárgarépa

– 1 üveg paszírozott paradicsom

-só

-bors

-oregánó

-bazsalikom

-1 csomag bio, durum vagy teljes kiőrlésű spagetti

-reszelt sajt

-bio vagy házi készítésű ketchup (= 1 doboz sűrített paradicsom, egy kanál fehérborecet, 1 kiskanál méz, 1 kanál olívaolaj, só bors összerurmixolva)

A vöröshagymát dinszteld meg az olívaolajon, tedd hozzá a darált marhahúst, ha félig megpuhult, add hozzá a reszelt vagy aprítógépben elkészített répát, öntsd fel a passzírozott paradicsommal, nyomd bele a fokhagymát és tedd hozzá a fűszereket. Főzd addig (kb 45-60 perc) amíg a hús elkészül és a répa szépen megpuhul.

Főzd ki a spagettid, tedd rá a szószt, a ketchupot és egy kis reszelt sajtot!

Plusz egy jó tanács: a gyerekeket öltöztesd sötét ruhákba vagy ültesd őket az asztalhoz félmeztelenül!

 

Tavaszi ruhavarázs – Környezettudatos gyerekdivat

Annyira szeretem az újrahasznosított mesék, azaz  a REmese  megálmodóinak munkáit. Különlegesen szép, egyedi, mindemellett újrahasznosított anyagól készült gyerekruhák, melyeket a magyar népmesék ihletnek. A REmesénél most épp Kürti Andrea meseruháival köszöntik a tavaszt:

remese 1.

Fotó: Sárkány Krisztián, Díszlet: Krisztina Czár, Modellek: Anna és Flóra

remese 3.

Design & art directing: REmese by Szegedi Torella, Fotó: Sárkány Krisztián, Deco: Krisztina Czár, Model: Zsuzska

Gyermeked egészsége TŐLED függ! – Az első ezer nap a legfontosabb

Minden amit megettél a várandóság alatt, a szoptatás, hogy mit rágcsál a babád út közben vagy épp mit adtál neki mondjuk ma ebédre nagyon nagy hatással van gyermeked felnőttkori egészségére!

A táplálkozás befolyásolja a genetikát!!!

A gyermekek nem megfelelő, egészségtelen táplálása az egyik fő ok azért, hogy az elmúlt évtizedben az autizmus, a hiperaktivitás szindróma, a Crohn betegség, illetve allergiás kórképek gyakorisága rohamosan megnőtt

első 1000 nap

Éppen ezért felvilágosító, népegészségügyi program indul Első ezer nap néven! Végre!!!

Dr. Takács István a programot kezdeményező Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület elnöke elmondta: a gyermek egész további életét meghatározó fejlődésen megy keresztül a fogantatástól számított első 1000 napban.

Napjainkban Magyarországon három betegségtípus van, amely a lakosság jelentős részének egészségét fenyegeti:
– az elhízás, 
– a szív- és érrendszeri megbetegedések, 
– valamint a cukorbetegség.

„Ezeknek a betegségeknek a kialakulásában a genetika jelentősége lényegesen kisebb, mint azt korábban gondoltuk. Egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód mellett csak kismértékben hibáztathatjuk tehát örökölt génállományunkat a felnőttkori betegségeinkért” – mondta Dr. Takács István.

A gyermek egész további életét meghatározó fejlődésen megy keresztül a fogantatástól számított első 1000 napban. Ilyenkor alakul ki a zsírsejtek száma, ami felnőttkortól lényegében már nem is változik. Ezért az első évek meghatározzák az elhízásra való hajlamot is. Ez az időszak maradandóan befolyásolhatja a gyerekek szívérrendszeri betegségre és cukorbetegségre való hajlamát, felnőttkori súlyukat és várható élettartamukat. Ekkor kezd kialakulni a csúcs-csonttömeg, amely a későbbi csontritkulás mértékét befolyásolja, de ebben az időszakban alakul ki a gyermek immunrendszere is.

Dr. Nádor Csaba gyermekorvos, neonatológus, a Neonatológiai Tanács titkára a várandósság alatti táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A magzat állapotát az édesanya egészségi állapota és táplálkozási, életviteli szokásai befolyásolják… így rendkívül fontos, hogy már ebben az időszakban odafigyeljen táplálkozására a kismama.

Később a szoptatás válik az első számú táplálékforrássá a csecsemőnek, így az édesanya táplálkozása továbbra is döntő szereppel bír. Az anyatej tartalmazza a legtöbb olyan vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek szüksége lehet, továbbá az anyatejes táplálásnak kiemelkedő szerepe van a csecsemő immunrendszerének kialakításában és megerősítésében is.

Az első védőoltás nem a BCG, hanem az anyatej!

Dr. Király Balázs gyermekorvos tapasztalatai szerint a gyermek egy éves koráig rengeteg információ áll a szülők rendelkezésére a megfelelő táplálására. „Egy éves kor után azonban a szülők kissé magukra maradnak, és ekkor kezdődnek a problémák – például azzal, hogy a gyermeket „mini felnőttnek” tekintik, és azokkal az ételekkel etetik, amelyeket a felnőttek is fogyasztanak” – mondja a szakember. Holott mások a gyerekek tápanyag és vitaminigényei is, hiszen a gyermek 1-3 éves kora között hihetetlen fejlődésen megy át. Az immunrendszer például 1-3 éves kor között fejlődik a legintenzívebben.

Dr. Veres Gábor gasztroenterológus, a Magyar Gyermek-gasztoenterológiai Társaság elnöke az epigenetika fontosságát emelte ki.  „Régóta ismert tény, hogy az egészséget körülbelül 20 százalékban a génjeink határozzák meg, 80 százalékban pedig elsősorban a környezet, azon belül pedig a táplálás, táplálkozás. Az azonban új felfedezés, hogy a táplálkozás befolyásolja a genetikát – ezt nevezzük epigenetikának.”

A szakember szerint az epigenetika lehet az egyik fő felelős azért, hogy az elmúlt évtizedben az autizmus, a hiperaktivitás szindróma, a Crohn betegség, illetve allergiás kórképek gyakorisága rohamosan megnőtt. „Az epigenetikának népegészségügyi jelentőségét az adja, hogy a táplálék hatására megváltozott génszakasz az utódokra öröklődik” – tette hozzá a szakember.

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy bár a helyzet súlyos, de egy széleskörű társadalmi felvilágosító kampány segíthet a szülőknek egészséges felnőtteket nevelni gyermekeikből. „Bízom benne, hogy a most elinduló „Első 1000 nap” program nagy visszhangot fog kiváltani mind az orvosi szakma, mind a lakosság körében” – mondta Dr. Takács István.

A programhoz a szándéknyilatkozat aláírásával a helyszínen csatlakozott a Magyar Védőnők Egyesülete és a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete.

Forrás: Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!