Anyawellness

Íme a tökéletes házi meggy dzsem!

Nálam három fontos követelménynek kell megfelelnie egy dzsemnek. Legyen cukormentes, tartósítószermentes és a lehető legmagasabb gyümölcstartalommal rendelkezzen.

A most  elkészült meggy dzsemem ráadásul még fantasztikusan finom is. Igazi dzsem állagú lett, extra bónuszként pedig olyan egyszerű, hogy teljesen kezdő befőzők is el tudják készíteni.

Cukorbetegeknek, diétázóknak, paleosoknak, az egészségükre figyelőknek, gyerekeknek tökéletes! Így hogy saját magam készítem a bolti, cukrozott, alacsony gyümölcstartalmú, gyümölcsízeknél is olcsóbbra jön ki a kilója!!! Hát kell ennél több?!

meggy dzsem 0

Hozzávalók:

– 4 kg meggy

– 400 g  nyírfacukor (xilit)

– 70 g pektin (citrusokból készült természetes zselésítőanyag, nagyobb élelmiszerboltokban, bioboltokban vagy a neten lehet venni, a kristálycukrot, adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmazó dzsem fixek helyett)

– 1 evőkanál fahéj

Mosd, meg a meggyet, csöpögtesd le róla a vizet és keress egy olyan elfoglaltságot, ami közben a kezeid szabadon dolgozhatnak. Én Ábel éppen aktuális kötelező olvasmányát a Misi Mókus kalandjait hallgattam közben, de sorozatot nézni, rádiózni, zenét hallgatni is ér közben, a lényeg, hogy készülj fel egy legalább egy órás elfoglaltságra. Használhatsz meggymagozót  is, de ha kézzel magozol vegyél fel gumikesztyűt! Ha a magozással kész vagy a munka oroszlánrészét már el is végezted.

Tedd a magozott meggyet egy fazékba, keverj hozzá 300 g nyírfacukrot, majd botmixerrel kicsit pépesítsd. Ezután kezd el melegíteni, ha már jó meleg, de még nem forr keverd hozzá a 100g nyírfacukorral elkevert pektint és a fahéjat. Kevergetés közben forrald öt percig.

Ezt követően tedd a még forró dzsemet tiszta üvegekbe. A kész befőttesüvegeket egy meleg takaróval kibélelt kosárba vagy dobozba tedd (ez a száraz dunszt), takard őket jól be és hagyd őket itt szép lassan kihűlni. Két nap után már ehetitek is a saját házi meggy dzsemeteket.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Krémes, meggyes, hűs – A legegyszerűbb fagylaltrecept

Amilyen egyszerű, olyan krémes, finom és persze egészséges. Csak gyümölcsökből áll, de az érett banánoknak hála bármelyik főzött fagylalttal felveszi a versenyt! Sőt mivel sem hozzáadott cukrot, sem tejet, sem tojást nem tartalmaz allergiások, diétázók, paleosok is ehetik. Gyerekeknek különösen ideális hiszen adalékanyagok, állományjavítók és színezékek nélkül élvezhetik a fagyizást!!!

fagyi

Hozzávalók 4 adaghoz:

–  4 érett banán

– 4 marék magozott meggy

A banánt karikázd fel, majd tedd fél órára a mélyhűtőbe. Közben magozd ki a meggyet. A félig fagyott banánkarikákat turmixold össze a magozott meggyel, majd tedd egy műanyag dobozba. Két óra fagyasztás után máris igazi, házi gyümölcsfagylalttal hűsítheted magad. Ennyi!

Friss, ropogós, édes és egészséges! – Most cseresznyézz!

Most kell enni annyi cseresznyét, amennyit csak bírunk! Ez a piros bogyós gyümölcs amellett, hogy kalóriában szegény, vitaminban gazdag, számos egészségvédő és gyógyító tulajdonsággal bír!

cseresznye 1.

A cseresznye 78−82 százaléka víz. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezért bőrmegújító, bőrfiatalító étel, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított a hatása és a reumát is enyhíti. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitaminok a jelentősek, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív – és rendszeri problémák kialakulását.

Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat!

Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek, kismamáknak kifejezetten ajánlott. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A bogyós gyümölcsök erősíti és rugalmassá teszi az ér falait, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van.

Mivel hamar megromlik, vásárlás előtt figyelmesen vizsgád meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen. Fontos, hogy a szárával együtt vedd meg, mert úgy tovább friss marad. Ha odafigyelsz a helyes tárolásra akár 6-7 napig is eláll a hűtőszekrényben. Ehhez mosatlanul és kiterítve tedd egy tálcára, úgy hogy ne nyomódjanak egymáshoz szemek. Ezek után egész héten rájárhatunk!

Panaszra nincs okom nálunk mindenki imádja, így holnap reggel irány a piac!

Kép forrása: self.com

Balkonkertészet egyszerűen

Kertészkedni  nagyon jó és ami a legjobb, hogy kert nélkül is lehet! Igazából még csak erkélyre sincs szükség, hiszen egy ablakpárkányon, virágosládából is nőhetnek koktélparadicsomok, különleges salátafajták, eper vagy illatos fűszernövények. Az ültetés után nem is kell más csak egy kis napfény és locsolás, majd egész nyáron élvezhetjük a saját növényeink terméseit. Nekem az erkélyen sorakoznak a kis neveltjeim.

Három tő tépő saláta:

balkon 5

Egy adag mángoldot pont ma szüreteltem:

balkon 1

A koktélparadicsomra még várni kell, de a palánta már szépen növekszik:

balkon 2

Vannak még fűszernövényeim: menta, citromfű, kakukkfű, rozmaring:

balkon 4

Idén lila és hagyományos zöld bazsalikomot is ültettem:

balkon 0.1

És megérett az első eperszem is:

eper 001

Az igazi veteményes kertészkedés már más terep, viszont ott  még nagyobb és bőségesebb a választék. Erről majd Andi barátnőm beszámolójában olvashattok!

A mángold

Menta az erkélyről

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!