Anyawellness

Könnyed lugosítás

Tavasszal mindig előjön a lúgosítás témája, hiszen nem igazán jó ha a téli ételek nyomán hagyjuk a szervezetünket elsavasodni. A savasodás pedig számos betegség, gyulladásos kór, allergia alapja lehet az általános erőtlenség, energiahiány és elhízás mellett.Az hogy együnk minél inkább természetes, adalékok, színezékek és cukrozás nélküli ételeket eléggé evidens. Viszont számos egészséges, tápláló, természetes élelmiszer is savasítja a szervezetet, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek, a legtöbb gyümölcs vagy a hús.A titok nyitja abban áll, hogy nem az ételnek vagy az összetevőnek a savasságát/lúgosságát kell nézni hanem azt a PH értéket, amit az elfogyasztásuk után kapunk! Tehát emésztés után  után savasító vagy lúgosító hatása van-e.

Például a citrom egy savas gyümölcs, mégis ha megesszük, emésztés után lúgosító hatású lesz, ezért a lúgosító ételek közé tartozik.
Szóval ha alapból egészségesen étkezünk, sok zöldséget eszünk és ehhez egy könnyed kúra keretén belül:
– minden felkelés után,
– a napi öt étkezés előtt és után
– valamint az esti lefekvés előtt
megiszunk egy deci citromos vizet máris sokat tettünk a lúgosítás érdekében.

Érik a gyümölcsök királynője

Ami nem más, mint az őszibarack, a rózsafélék családjába tartozó fa termése. A növény előkelő rokona a mandulának, a kajszibaracknak és a szilvának. Nálunk nagy kedvenc, mindenki szereti. Ábel tegnap négyet is megevett belőle, így holnap vehetem is az újabb friss adagot a piacon.
 
oszibarack
 
Az őszibarack eredeti hazája Kína, ahonnan a “selyemúton” hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Először a mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt, majd a kereszténység terjedésével párhuzamosan lett kedvelt egyre több és több országban.
 
A lédús, különlegesen finom gyümölcsök júliustól szeptember végéig érnek. Azonban minél később érő fajta, és minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Természetesen az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak és legegészségesebbek, hiszen tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb, ha nem féléretten szedik le őket szállításra.
Édes élvezet diétázóknak is
 
Az őszibarack 100 grammja  0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcs elfogyasztásával 40 kalóriát veszünk csupán magunkhoz, így fogyókúrázók is elcsábulhatnak tőle. Nagy része, 85-90%-a víz tehát még kiváló szomjoltó is.
Bőrszépítésre és szívpanaszok enyhítéséreNiacin-tartalma csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin, B-vitamin- és biotin van benn, így kiváló haj- és bőrszépítő. Sárga antioxidáns színanyagai rákellenes hatásúak. Magas rosttartalma segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Pektintartalma a koleszterinszintet az egészséges irányba tolja el. Ásványi anyagai közül a 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős ezen kívül 9 mg magnézium, valamint 8 mg kálium található még benne.

A hűtő legalsó fiókjában az érett barack 2-3 napig is eláll, fogyasztás előtt pár órával viszont érdemes elővenni ugyanis a szobahőmérsékletű gyümölcsnek még intenzívebb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak, így hamar penészessé válhat.Nem csak  magában vagy édességek készítésére alkalmas. Grillezve fahéjjal fűszerezve fehér húsok és sajtok  mellé tálalva különleges csemege.

A barack remekül tűri a mélyhűtést, amennyiben pürésítve kis adagokban tesszük le, mivel így kiolvasztás után is ugyan olyan ízletes lesz, mint frissen. Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg utána pezsgőbe dobva különleges itallal villoghatunk vendégeink előtt. Idén én biztosan fagyasztok a hideg tél végi napokra.
 

Adó, aminek örülünk

Végre itt a lekváradó, pontosabban az igen csekély gyümölcstartalmú, leginkább mesterséges aromákkal, ízesítőkkel és adalékanyagokkal felturbózott cukros zselék adója. Nagyon helyes!
Így legalább többe kerülnek ezek a silány termékek és a kis árkülönbség miatt talán a magas gyümölcstartalmú, egészséges, igazi lekvárokat választják majd az emberek. Sajnos hazánkban még mindig az a nyerő ami az olcsóbb, pedig lehet, hogy hosszú távon az lesz a sokkal drágább….
 
A külföldi statisztikákra alapozva, a szaktárca szerint az ilyen élelmiszeripari termékek adóztatása támogatja a helyes és egészséges táplálkozási szokásokat, illetve kedvez a helyi mezőgazdasági termékeknek, azaz remélhetőleg fellendíti majd a magyar gyümölcs termesztését.

 

 

És talán az oviban is igazi lekváros kenyér lesz az uzsonna és nem kenyér gyümölcsízzel….

Baracklekvár lépésekben

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!