Anyawellness

„Csokis kaland” – Magyarország Cukormentes Tortája

Igen, igen, igen: idén is meg van a győztes!!! Mennyeinek ígérkező tortát ehetünk majd, lelkiismeret furdalás nélkül!!!! Mert azok sem csak zöld búzafüvet rágcsálnak, akik odafigyelnek az egészségükre és az alakjukra! Itt az újabb bizonyíték, hogy igen is lehet egészséges, diétás és FINOM tortát készíteni. Nincs benne se hozzáadott cukor, se fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb, mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének.

CsokisKaland_szelet_fekvo_kicsi

Augusztus 11-én hirdették ki az Országházban, hogy a Nándori Cukrászda “Csokis kaland”-ja nyerte idén a “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hirdetett meg.

A győztes “Csokis kaland” harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz.  Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának.

csokiskaland_fekvo2

A döntőben a zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok használatát, az alacsony szénhidrát- vagy kalóriatartalmat pontozta, hanem figyelembe vette az innovációt, a cukrászati gyakorlatot, a torta küllemét és ízeinek harmóniáját, valamint a magyar ízvilághoz köthetőséget is.

Az édességet először augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség.

A tortára vonatkozó kalória és szénhidrátértékek számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Torta fotó: Erdőháti Áron, styling: Milutinovits Panka

Áfonyás csokitorta – sütés nélkül!

Ez a torta kiállta a próbát! Egy teljesen hétköznapi ízléssel megáldott, semmilyen diétát, életmódtrendet nem követő, édesszájú, hagyományos ízvilágú ételeken élő, felnőtt férfinek is nagyon ízlett. Pedig olyan “extrém” összetevőkből készült, mint például az avokádó vagy a datolya, ugyanakkor egy gramm cukor vagy liszt sincs benne. Még csak a sütőt sem kell bekapcsolnod hozzá és egy botmixer segítségével tíz perc alatt összeállíthatod! Arról nem is beszélve, hogy tej, glutén, sőt tojásmentes!

áfonytorta

Hozzávalók:

Az alaphoz:

150 g darált mandula

150 g darált dió

80g olvasztott kókuszzsír

8 szem aszalt datolya

2 evőkanál víz

A diót, a mandulát és a meleg vízzel megmosott, kimagozott datolyát aprítsd össze a botmixered aprító részével. Keverd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a két evőkanál vizet majd gyúrd össze. Ezt a masszát lapítsd el egy kapcsos tortaforma aljára, majd tedd be a hűtőbe.

A csokikrémhez:

4 érett avokádó

1 nagyon érett banán

80 g kókuszvirágcukor vagy méz

50 g kakaópor

50 g olvasztott kókuszzsír

Ha az avokádó kemény, két-három napig hagyd szobahőmérsékleten, esetleg napos ablakpárkányon megpuhulni. Vékonyan hámozd meg, majd botmixer segítségével pépesítsd össze a banánnal. Keverd hozzá a többi hozzávalót és a krémet kend a torta alapjára. Tedd egy órára hűtőbe.

Ezt követően szedd le a tortaforma szélét és díszítsd a tetejét friss áfonyával.

Ha véletlenül maradna belőle tárold hűtőben, hogy a kókuszzsír szilárd maradjon, így a tortád is könnyen vágható, krémes állagú marad!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Trópusi hangulat kókusszal

Mivel a kókusz egy egzotikus, óceánparti gyümölcs, ha ezzel dobod fel a napi gyümölcsadagodat és mondjuk egy verőfényes erkélyen fogyasztod el, könnyen a trópusokon érezheted magad (Ha a trópusokra az idén pont nem jutnál el :)) )

turkiz-000

Reszelékét szórd frissen magozott cseresznye vagy meggy tetejére, vágj hozzá pár szelet ananászt, majd ízesítsd még egy kis citromlével.

Amúgy a kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6). Magas a rost- és ásványi anyag tartalma van (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor).

kókusz 1

Egészséges olajáról ITT olvashatsz

Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek és persze paleosok is fogyaszthatják. Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez.

A kókusztejporból készült málnaturmix is mennyei!

6 hét paleo

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Íme a tökéletes házi meggy dzsem!

Nálam három fontos követelménynek kell megfelelnie egy dzsemnek. Legyen cukormentes, tartósítószermentes és a lehető legmagasabb gyümölcstartalommal rendelkezzen.

A most  elkészült meggy dzsemem ráadásul még fantasztikusan finom is. Igazi dzsem állagú lett, extra bónuszként pedig olyan egyszerű, hogy teljesen kezdő befőzők is el tudják készíteni.

Cukorbetegeknek, diétázóknak, paleosoknak, az egészségükre figyelőknek, gyerekeknek tökéletes! Így hogy saját magam készítem a bolti, cukrozott, alacsony gyümölcstartalmú, gyümölcsízeknél is olcsóbbra jön ki a kilója!!! Hát kell ennél több?!

meggy dzsem 0

Hozzávalók:

– 4 kg meggy

– 400 g  nyírfacukor (xilit)

– 70 g pektin (citrusokból készült természetes zselésítőanyag, nagyobb élelmiszerboltokban, bioboltokban vagy a neten lehet venni, a kristálycukrot, adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmazó dzsem fixek helyett)

– 1 evőkanál fahéj

Mosd, meg a meggyet, csöpögtesd le róla a vizet és keress egy olyan elfoglaltságot, ami közben a kezeid szabadon dolgozhatnak. Én Ábel éppen aktuális kötelező olvasmányát a Misi Mókus kalandjait hallgattam közben, de sorozatot nézni, rádiózni, zenét hallgatni is ér közben, a lényeg, hogy készülj fel egy legalább egy órás elfoglaltságra. Használhatsz meggymagozót  is, de ha kézzel magozol vegyél fel gumikesztyűt! Ha a magozással kész vagy a munka oroszlánrészét már el is végezted.

Tedd a magozott meggyet egy fazékba, keverj hozzá 300 g nyírfacukrot, majd botmixerrel kicsit pépesítsd. Ezután kezd el melegíteni, ha már jó meleg, de még nem forr keverd hozzá a 100g nyírfacukorral elkevert pektint és a fahéjat. Kevergetés közben forrald öt percig.

Ezt követően tedd a még forró dzsemet tiszta üvegekbe. A kész befőttesüvegeket egy meleg takaróval kibélelt kosárba vagy dobozba tedd (ez a száraz dunszt), takard őket jól be és hagyd őket itt szép lassan kihűlni. Két nap után már ehetitek is a saját házi meggy dzsemeteket.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!