Anyawellness

Könnyed vacsora avokádóval

Ha este, az unalmas szendvicsfeltétek helyett valami izgalmasabb ínyencségre vágysz, válaszd az avokádót. Csak össze kell nyomkodni villával a puha húsát (konyhaablakba téve pár nap alatt megpuhul), citromlevet csepegtetni rá (hogy ne barnuljon meg), sózni, borsozni, egy-két gerezd fokhagymát zúzni a péphez és már mehet is a pirítósra, paleósoknak pedig kápia paprikára. A száraz fehérbor remekül illik hozzá!

avokado

Az avokádóból származó növényi zsír az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

Az aligátorkörtének nevezett avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját hidegen sajtolják ki. Az érett gyümölcs nyersen azonnal fogyasztható.

Sok vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja – összetételében az olívaolajhoz hasonló – magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Az aztékok kedvenc zöldsége a spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába.

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az ízületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.

És persze finom is! Vegyétek, egyétek ti is!

Áfonyás csokitorta (avokádóból) sütés nélkül

Ínyenc babaételek

Kép forrása: cleaneatingdayswheatlessnights.com

Tök egyszerű sütőtökkrémleves – tej- és gluténmentesen

Imádom és teljesen egyszerű az elkészítése. A legnagyobb meló az egészben a tök megpucolása és felkockázása, utána már pikk-pakk elkészül, még csak különösebb főzőtudomány sem kell hozzá. Hűvösbe hajló őszi estéken remek választás!

sütőtökkrémleves

 

Hozzávalók:

– 1 közepes sütőtök

– 1 fej vöröshagyma

– 1 csipet gyömbér

– só

– bors

– fél deci mandulatej (nyugodtan elhagyható vagy tejszínre cserélhető, kicsit selymesebbé teszi a leves ízét)

– tökmagolaj vagy bármilyen más olaj

Dinszteld meg a hagymát egy kis olajon, tedd rá a kockákra vágott sütőtököt. Önts rá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje és főzd benne puhára a tököt. Ha kész fűszerezd, majd botmixerrel pépesítsd krémleves állagúra. Ezt követően keverd hozzá a mandulatejet.

Miért egészséges a sütőtök?

Vásári forgatag a nyárban – A Káptalantóti Liliom Piacon jártunk!

Azt tudtam magamról, hogy imádok  piacra járni, de a káptalantóti piacon olyan bezsongás lett úrrá rajtam, hogy azóta is a hatása alatt vagyok. Adott ugyanis egy Balaton felvidéki település, amelynek a határában minden vasárnap kilenctől összegyűlnek a környékbeli őstermelők, kézművesek, antikvitás árusok, ruhaárusok, virágosok, helyi hentesek, kertészek, lacikonyhások és olyan, de olyan vásári forgatagot csapnak, hogy én tényleg alig győztem kapkodni a fejem, válogatni, vásárolni, fényképezni.

Káptalantóti, kővirág 023

A gyerekeket hamar lekenyereztem két bájos, kézzel festett mesekaviccsal, így viszonylag nyugton voltak, de egy negyed óra után a családom feladta az utánam való loholást, megpihentek középen a kosaras gyerekkörhintánál és hagytak engem kibontakozni.

Hálából olyan csodálatos portékákkal tértem vissza, mint bio levendulaolaj és levendulatestpermet, nyírfacukorral (!!!) készült levendulaszörp, hidegen sajtolt tökmagolaj, frissen sült cipó, aszalt paradicsomos és zöldhagymás kecskesajt,  mangalica kolbász, füstölt szalonna, falusi tojás, igazi paradicsomízű paradicsom, medvehagymás pesto, érett fehér húsú őszibarack, vaddisznópástétom, puha, omlós, házi sajtos pogácsa és 4 féle gluténmentes (!!!!) muffin.

Káptalantóti, kővirág 014

Káptalantóti, kővirág 015

Káptalantóti, kővirág 005

Káptalantóti, kővirág 013

Káptalantóti, kővirág 004

Káptalantóti, kővirág 017

Káptalantóti, kővirág 016

Káptalantóti, kővirág 019

Káptalantóti, kővirág 020

Miután a gyerekeim nagy kavicsgyűjtők természetesen a mesekavicsokról szóló kreatív kis alkotókönyvet is megvettem.

Káptalantóti, kővirág 011

Káptalantóti, kővirág 030

Káptalantóti, kővirág 029

Káptalantóti, kővirág 031

A parkolót körülölelő táj:

Káptalantóti, kővirág 001

Aki a közelben nyaral ne hagyja ki, érdemes érte vasárnap reggel kipattanni az ágyból!

 

Egyszerű és könnyű: rozmaringos, csirkés padlizsán

Ez már egy igazi nyári ebéd. Nagyon hamar elkészül, ráadásul a friss rozmaringtól mennyei illatok kísérik a fogást, amit amúgy paleosok is ehetnek!

rozmaringos padlizsán

Hozzávalók:

-1 fej vöröshagyma

– 2 csirkemellfilé

– 4 padlizsán

-2-3 gerezd fokhagyma

– friss rozmaring

– só, bors

– olívaolaj

Dinszteld meg a hagymát az olívaolajon egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban. Add hozzá a kockára vágott csirkemellet. Ha a hús külseje már fehér tedd bele a szintén kockára vágott padlizsánt (a padlizsánt nem kell megpucolni, elég ha csak a végeit levágod). Fokhagymanyomóval préselj bele fokhagymát, adj hozzá sót, borsot. Fedő alatt főzd, ha kezdene kicsit odakapni egy kevés vizet önts csak hozzá! Ha már készre főtt a hús és a padlizsán (kb 25- 30 perc) morzsold rá a friss rozmaringot! Én még egy kis fehér balzsamecetes paradicsomot ettem hozzá.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!