Welcome Csicsóka

Soha életemben nem ettem még csicsókát, egészen szerdáig. És mekkora veszteség… Mostantól viszont örök barátság. Szerdán ugyanis Tücsökzenén voltunk Borával, utána pedig Kinga barátnőmmel a Városmajori templomnál a Tisza vidékéről érkező őstermelőktől vásároltunk, például csicsókát.

És milyen jó, hogy megismertük! A göcsörtös külsejű, belül fehér gumók nemcsak, különlegesen finomak és egészségesek, de egész télenát teremnek, hóban, fagyban is. Elképzelésem sincs miért nincs legalább akkora népszerűsége, mint a többi téli zöldségnek pedig:



-Nem hizlal annyira, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli. A benne található szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de  ezt anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné, ezért cukorbetegek, diétázók is ehetik.



-Jó pár értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin. Béta-karotin-tartalma is magas.



– Immunerősítő, mivel a bélrendszerben található probiotikumokat is táplálja.



-Csökkenti a vérzsírszintet, ezért szív és érrendszervédő.



– Kifejezetten magast rosttartalma serkenti az emésztést



Nyersen is remek az íze, így salátákba, szendvicsekbe is kerülhet, de sütve vagy főzve is pazar. 

Keressétek a piacokon, egyétek és vegyétek a méregdrága, vegyszerezett külföldi zöldségek vagy az ízfokozós, adalékanyagokkal teli zacskós levesek helyett! Megéri.

 
Életerő csírákból
 
Csicseriborsó, bab, lencse
Címkék: , , ,
Tovább a blogra »