Az édesburgonya nagyon egészséges, gazdag béta-karotinban, magas az A, B, C-vitamin tartalma, viszont alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegeknek, paleolit diétát tartóknak kifejezetten ajánlott. A többi zöldségféléhez viszonyítva magas a fehérjetartalma. Nem mellesleg finom, különleges ízű. Sütve, főzve, párolva is eheted, de még akár bébiételt is készíthetsz belőle, merthogy a legkisebbek is nagyon szeretik!
Hazánkban nem nagyon ismert, pedig trópusi eredete ellenére Magyarországon is termesztik. Eredeti neve batáta, magyarul a megtévesztő édesburgonya nevet kapta, pedig semmiféle rokonságban nem áll a krumplifélék családjával, és az íze sem hasonlít hozzá. A burgonya gumó, míg az édesburgonya maga a gyökér.
Tény, hogy külsőleg valóban hasonlítanak, bár az édesburgonya inkább hosszúkás alakú. Két fő fajtája közül az egyik lilás húsú ennek íze a gesztenyéhez hasonlít. A másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, ez inkább sütőtök ízű.
Ha szeretnéd megkóstolni, a piacokon tudod könnyen beszerezni. Célszerű közepes példányokat vásárolnod, a nagyobbak néha fásak lehetnek. A száraz, hűvös helyet kedveli, de a hűtőbe ne tedd, mert megkeseredhet. Hámozás után, amíg nem kezded el elkészíteni, tedd hideg vízbe!