Most kell enni annyi cseresznyét, amennyit csak bírunk! Ez a piros bogyós gyümölcs amellett, hogy kalóriában szegény, vitaminban gazdag, számos egészségvédő és gyógyító tulajdonsággal bír!
A cseresznye 78−82 százaléka víz. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezért bőrmegújító, bőrfiatalító étel, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított a hatása és a reumát is enyhíti. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitaminok a jelentősek, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív – és rendszeri problémák kialakulását.
Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat!
Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek, kismamáknak kifejezetten ajánlott. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.
A bogyós gyümölcsök erősíti és rugalmassá teszi az ér falait, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van.
Mivel hamar megromlik, vásárlás előtt figyelmesen vizsgád meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen. Fontos, hogy a szárával együtt vedd meg, mert úgy tovább friss marad. Ha odafigyelsz a helyes tárolásra akár 6-7 napig is eláll a hűtőszekrényben. Ehhez mosatlanul és kiterítve tedd egy tálcára, úgy hogy ne nyomódjanak egymáshoz szemek. Ezek után egész héten rájárhatunk!
Panaszra nincs okom nálunk mindenki imádja, így holnap reggel irány a piac!
Kép forrása: self.com