Ha a hideg októberi reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered kökénnyel! Kékesfekete termését ilyenkor érdemes szüretelni. Csábító mellékhatásként, pedig karcsúsodhatsz is. Kortyolgasd hófehér virágjából készült teáját vagy kend a reggeli pirítósodra különleges lekvárját!
A kökény termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs, amely télen is az ágakon marad. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor az októberi dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. Angliában pék- és teasütemények ízesítésére is használják.
A szárított virágokból készített kökénytea vízhajtó, vértisztító, enyhe hashajtó hatással bír. Húgyúti betegségek ellen kiválóan használható, ugyanakkor étvágytalanságot vált ki, ezért a fogyókúrák méltán hasznos segítője.
A kökény gyümölcse vitaminok gazdag tárháza. Legjelentősebb a magas C-vitamin tartalma.
A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő.
Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható. A kökény termése a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladását is gyógyítja. Míg virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár hasfogó.
Gyógytea:
1 evőkanálnyi szárított virágot önts le 2 dl forrásban lévő vízzel, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3×2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatod cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
Dzsem és mártás
Gyümölcséből mézzel édesítve, októberben különleges dzsemet főzhetsz, vagy mártást készíthetsz belőle, amit húsok és vadhúsok ízesítésére egyaránt felhasználhatsz.
kép forrása: kisribizli