Ritkán veszek gránátalmát, de Karácsonykor mindig. Szerintem annyira szép, elegáns gyümölcs, hogy napokig dekorációnak, utána pedig ízletes ünnepi csemegének is tökéletes.
A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe, ugyanakkor kiváló antioxidáns és afrodiziákum, nem mellesleg egy nagyon finom gyümölcs. Fája a mediterrán vidékeken őshonos lombhullató növény.
A gyümölcsök közül a gránátalma rendelkezik a legerősebb antioxidáns erővel, így egy sor betegség megelőzésében jelenthet segítséget. Kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei (A és C-vitamin) gyorsan felszívódnak, közösen támogatva az oxigént, a szabadgyökökkel való harcban, így gátolva a rákos sejtek kialakulását.
Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét is csökkentheti a vérben.
Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést.
Fogyasztása jótékony hatással van a szisztolés vérnyomásra.
Jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyről már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszervédő hatása is van.
A bioflavon tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a vérrög képződés esélyét, ugyanakkor a magzatok egészséges fejlődéséhez is nagyban hozzájárul.
És az egyik legfinomabb desszertet készíthetjük belőle, ha Karácsonykor vaníliafagyira szórjuk és meleg brownie-val tálaljuk. Így nincs is más dolgunk, mint megajándékozni magunkat pár gránátalmával.
kép forrása: communitytable.com