Könnyű, ízletes, egészséges és meleg vacsorára vágysz? Krumpli helyett válaszd a karfiolt! A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, amit még a mélyhűtés hatására sem veszíti el. Az immunerősítő C-vitaminon kívül még B-vitaminokban is gazdag, így az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a fogyasztása.
Az ásványi anyagok közül kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is megtalálható benne. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.
Folsavtartalma a kismamáknak is nagyon kedvező, a szelén pedig a szabad gyökök ellen veszi fel a harcot.
A karfiol glikémiás indexe 15. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel tehát nem hízlal!
A karfiolpürét ráadásul nagyon könnyen el lehet készíteni jelen esetben tej- tojás- és gluténmentesen:
Hozzávalók:
– 1 fej vagy egy zacskó mélyhűtött karfiol
– 2 evőkanál olívaolaj
– só, bors
-frissen reszelt szerecsendió
Párolóedényben párold meg a karfiolt. Nyomd szét krumplinyomóval, önts hozzá olívaolajat, sózd, borsozd. Ha frissen reszelsz rá szerecsendiót igazán különleges íze lesz. És ami a legfontosabb: nálunk a gyerekek gond nélkül megették, igaz krumplipürének álcáztam.
Első kép forrása: alextcooks.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: