Anyawellness

Szilva, szilva, szilva

Most már mindenhol megérett, igazán édes, puha, hamvaskék és persze nagyon egészséges.  Itt az idő szilvát enni, fahéjas szilvás sütit sütni. Én már a szilvalakvárt is befőztem, mert imádom. Ráadásul még fogyókúrázni és immunrendszert erősíteni is lehet vele!

plums

A friss gyümölcsöt kevés cukor és sok nedvesség jellemzi. Mintegy 85% víz van benne, így jól oltja a szomjat.

100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória energiát tartalmaz.

Szénhidráttartalma 10,3 g körüli.

A vitaminok közül sok  A-,  A-provitamin,  béta-karotin, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá C-vitamin található benne.

A friss szilva rendkívül gazdag káliumban ugyanakkor fontos ásványi anyagai még a  kalcium, a foszfor és a magnézium, nyomeleme a cink. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.

A növényi antioxidánsok közül flavonoidokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszer ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A szilva és az aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk.

Élettani hatásait tekintve igen fontos a  rosttartalma, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat, hanem vizelethajtó tulajdonsága is ismert. Ennek köszönhető súlycsökkentő tulajdonsága, tehát napi 20 dkg friss szilva fogyasztásával még fogyókúrázhatsz is!

Kép forrása: wholisticwoman

Rozmaringos házi májkrém könnyen és gyorsan

Olcsóbb, egészségesebb, finomabb, mint a bolti, egyszerű vacsorának tökéletes! Néha rám tör a vágy, hogy májat egyek, pedig sohasem szerettem igazán. Valószínűleg a magas vastartalma miatt kívánom, hiszen mindig a vérszegénység határán szédelgek, terhesen pedig egyenesen a nagyon-nagyon vérszegény kategóriába tartoztam. A héten is rám tört egy ilyen roham, ezért 15 perc alatt összedobtam egy kis házi májkrémet estére.

Érdemes annyit készíteni, amennyi elfogy, mivel semmilyen adalékanyag, nitrites pácsó… vagy egyéb tartósítószer nem kerül majd bele!

Tej-, glutén,- és tojásmentes, na és persze paleo!

majkrem

Hozzávaló 2 adagra:

– 4 csirkemáj

– 4 evőkanál zsiradék (én kókuszolajból készítettem, NINCS kókusz íze!)

– 1 fej vöröshagyma

– friss rozmaring

– 2 evőkanál mustár

– só, bors

A felforrósított zsiradékon dinszteld meg a hagymát, majd dobd rá a csirkemájakat és pirítsd át jól. Ha kész tedd hozzá a friss rozmaringot, a mustárt, a sót és a borsot és botmixerrel pépesítsd.

A magyar dinnye hódít Európában

Beindult a hazai dinnye szezon és az idei termés nem is akármilyen! A magyar dinnye összetéveszthetetlen íze a kiváló klímának, a nemesítésnek és a jó sav-cukor aránynak köszönhető. A külföldi dinnye csupán édes, a magyar viszont jóval különlegesebb ízű, ezért is annyira keresett a német, lengyel, cseh, szlovák, balti, skandináv, sőt még az orosz piacon is!

dinnye

A dinnyének mindössze 8 százalék a szárazanyagtartalma, míg 92 százaléka víz. Amellett, hogy víztartalmának hála, remekül oltja a szomjat, igen magas a vitamintartalma is. Többek között C, B1, B6-vitamint tartalmaz, de az ásványianyag-tartalma is kiemelkedő: káliumban, magnéziumban gazdag.

A nyár egyik kedvenc gyümölcse bővelkedik az antioxidáns tulajdonsággal rendelkező molekulákban is: a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésére kiválóan alkalmas likopinban gazdag, de a szem és a bőr számára elengedhetetlen karotint is tartalmaz, és van benne még potencianövelő citrullin is. Alkalmas székrekedés ellen, víz- és vértisztító hatása van, de ízületi gyulladásra is jótékony hatással van.

A dinnye nemcsak vitamindús, de még az energiatartalma is kicsi, így fogyókúrázóknak is kiváló választás.

A nemesítési eljárásoknak és a hazai, több száz évre visszatekintő, tradicionális termelésnek köszönhetően a dinnyetermesztés 8-10 ezer magyar családnak ad megélhetés.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Forrás: mno

Kép forrása: skinnykitchen

Egyszerű és könnyű: rozmaringos, csirkés padlizsán

Ez már egy igazi nyári ebéd. Nagyon hamar elkészül, ráadásul a friss rozmaringtól mennyei illatok kísérik a fogást, amit amúgy paleosok is ehetnek!

rozmaringos padlizsán

Hozzávalók:

-1 fej vöröshagyma

– 2 csirkemellfilé

– 4 padlizsán

-2-3 gerezd fokhagyma

– friss rozmaring

– só, bors

– olívaolaj

Dinszteld meg a hagymát az olívaolajon egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban. Add hozzá a kockára vágott csirkemellet. Ha a hús külseje már fehér tedd bele a szintén kockára vágott padlizsánt (a padlizsánt nem kell megpucolni, elég ha csak a végeit levágod). Fokhagymanyomóval préselj bele fokhagymát, adj hozzá sót, borsot. Fedő alatt főzd, ha kezdene kicsit odakapni egy kevés vizet önts csak hozzá! Ha már készre főtt a hús és a padlizsán (kb 25- 30 perc) morzsold rá a friss rozmaringot! Én még egy kis fehér balzsamecetes paradicsomot ettem hozzá.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!