Anyawellness

Egyszerű ételek paleo diétához

Nincs időm túlbonyolítani a pelo diétámat, így igyekszem úgy főzni, hogy amit a családom eszik abból egyek én is, elhagyva a paleoban tiltott tápanyagokat. Egész jól bírom, amihez nagy segítség a szép meleg, tavaszias, napos idő és hogy a piacon egyre több hazai – igaz még melegházi – de friss zöldség kapható.

barlangrajz_kis

Tényleg minden fejben dől el, ha meg van az elhatározás, már “csak” következetesnek kell lenni. Elég nehéz megállnom, de így nem eszem meg a gyerekek meghagyott kenyérfalatkáit, nem vágok magamnak egy-egy szelet sajtot csak úgy és nem csábulok el a délutáni játszóterezés után a pékség teljes kiőrlésű kínálatától. Ezzel pedig már kapásból rengeteg szénhidrátot és kalóriát spórolok.

Elkezdeni elég nehéz volt, az első és a második nap vacsoraidejében nagyon kemény volt megállni, hogy fáradtan ne kenyeret egyek (hiába teljes kiőrlésű), hanem maradjak a kis salátámnál és húsimnál. De a harmadik, negyedik napra elkezdtem belejönni.

Amúgy egész jókat eszem, miközben az alacsony szénhidrátbevitel miatt nincs túllakottság érzésem és reggel nem vagyok farkas éhes.

Így a reggelt gyümölccsel, leginkább banánnal kezdem. Ennek a gyümölcsnek ugyan a gyümölcsökhöz képest magas a szénhidráttartalma (de még így is töredéke a gabonáénak) és  mivel lassan felszívódó gyümölcscukorból áll nyugodtan kezdheted vele a napot. Ráadásul sok vitamint, rostot és rengeteg nyomelemet tartalmaz. Ha csak ezt reggelized nem hizlal.

A másik reggeli kedvencem a málnás turmix. Vettem kókusztejport, amit 2 dl vízzel összekevertem, majd a nyáron elraktározott fagyasztott málnámmal összeturmixoltam. A kókusztej miatt friss egzotikus íze lett!

paleo smoothie

 

Délelőtt Borával almát eszünk, vagy rostos alma-meggy levet iszom (nagy dobozos, valódi gyümölcsökből préselt lé, a piacon veszem a gyümölcsösöktől)

Ebédre jöhet például a nagy kedvenc: húsleves sok hússal és főtt zöldségekkel (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller). És akkor is van élet, ha nem teszünk bele metélt vagy csigatésztát (bár ezt a nagymamám biztosan nem tudná elképzelni).

paleo husleves

Vagy egy kis darált pulykamell sült cukkinivel:

paleo cukkinis

 

Vagy: paleo fasírt salátával és répával (fél kiló pulykahús, fél kiló mangalicahús, 4 tojás, 1 fej olajon megdinsztelt hagyma keverékéből):

paleo fasírt

Uzsonnára ehetsz egy kis gyümölcsöt:ilyenkor már inkább csak almát, narancsot, vagy 100%-os gyümölcslevet. Esetleg egy kis paradicsom és uborka.

Vacsorára pedig az ebédről maradt hús salátával, vagy csak egyszerűen sütőpapíron, olívaolajjal meglocsolt sült zöldségek (répa, hagyma, csicsóka, zeller, fehérrépa).

Természetesen egész nap sok víz, zöld tea vagy egyéb herbatea kortyolgatása!

És közben kisült a saját fejlesztésű paleo muffin is. Hamarosan jövök a receptjével!

6 hét paleo

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Az édes csoda – a legjobb természetes édesítő

O!!! glikémiás index, 1% szénhidráttartalom, teljesen természetes, gyümölcsökből kivont összetevő, nincs utóíze, nincs puffasztó és hashajtó hatása, mindemellett az elfogyasztott mennyiség több, mint 90 százaléka távozik a szervezetből.

Fogyókúrázók, testsúlyukat tartani kívánók, cukorbetegek, candida diétások, inzulin rezisztenciában szenvedők, kismamák és gyerekek is fogyaszthatják!

Az édes csoda neve: ERITRIT

eritrit

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, amit édes gyümölcsökből: szőlőből, dinnyéből, körtéből vonnak ki. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak, így kicsit többet kell belőle használni a megszokott édes íz eléréséhez. Íze hűs és édes. Jól kombinálható más természetes édesítőszerekkel is.

A többi cukoralkoholhoz hasonlóan nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban található baktériumok nem tudják feldolgozni. Gátolja a gombák szaporodást, kelt tészták kelesztéséhez ezért nem alkalmas. Ezen kívül különös sajátossága, hogy mivel erős endoterm reakciókat vált ki, lehűti a forró folyadékot, így hideg vízben nehezen oldódik.

Japánban 1990 óta használják természetes cukorhelyettesítőként. Az USA-ban az FDA 1997-ben engedélyezte, majd négy évvel később teljesen biztonságosnak nyilvánította.  Az EU-ban 2003 óta van forgalomban.

Természetesen drágább mint a hagyományos kristálycukor, de ha tudatosan édesítünk vele, hosszú távon egészséget veszünk vele mind magunknak, mind a családunknak!

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Nem mindegy milyen olajjal sütsz!

Ha a legjobb olajat keresed a sütéshez-főzéshez, akkor keresd a repceolajat, ugyanis a minőségi repceolajnak magas, konkrétan 220–240 °C az úgynevezett termikus bomláspontja. Ez az a hőmérséklet, amelynél az olaj füstölni kezd. A nyers olajoknál (pl. olívaolaj) a bomláspont jóval alacsonyabb, ezek inkább salátákra, tésztákra valók. A hevítésre szánt olajokat viszont soha nem volna szabad a termikus bomláspontjuk fölé melegíteni…

repceolaj

Az élénksárgán virágzó olajrepcét a modern kor embere most kezdi újra felfedezni, pedig az első repce betakarítás a római császárság idejéből datálódik. Hippokrates nevezte a repceolajat először „folyékony aranynak”. Az egészséges test megőrzésének hatékony szereként, már a több mint 2000 évvel ezelőtti római szakácskönyvekben is említik. Ma a minőségi repceolaj rendszeres fogyasztását, az egészségünkre gyakorolt kedvező hatása miatt ajánlják a világ vezető tudományos szervezetei.

Figyelemre méltó arányban tartalmazza az esszenciális Omega 3 zsírsavat és mivel szervezetünk ezt nem tudja előállítani fontos, hogy táplálkozásunkkal, megfelelő mennyiségben mi juttassuk be testünkbe.

Egészségmegőrző hatásai: 

– Rendszeres fogyasztásával csökkenti az érelmeszesedés és infarktus kockázatát

– Ajánlott szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére

– Védelmet nyújthat a vastagbélrák kialakulásával szemben

– Csökkenti a magas vérnyomást

– Jelentős szerepe van a koleszterinszint csökkentésében

– Véralvadásra gyakorolt pozitív hatása is bizonyított

– Cukorbetegségek esetén is hatásos lehet

– Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát

– Kedvező a befolyásolja kedvezően befolyásolja a vérzsírszinteket, ideális a benne lévő Omega -6 és Omega -3 zsírsavak aránya (3:1)

– Kiváló az idegrendszerre

– Serkenti az agyműködést

– Immunerősítő

repce olaj

Szépségápolás:

Belsőleg:

– Gazdag E-vitaminban, így lassítja a bőr öregedését, ráncosodását

– Erősíti a bőr nedvességmegtartó képességét

Külsőleg:

– Nyugtató hatású a bőrre

– Védi a bőrt a káros környezeti hatásokkal szemben

Használhatod sütéshez, főzéshez, salátákhoz vagy kúraszerűen fogyasztva egészséged megőrzése érdekében. Ilyenkor legalább kilencven napig napi egy evőkanállal egyél belőle (a gyerekek napi adagja egy kávéskanál).

Én most Kinga barátnőm javaslatára szerzek be egy adagot az Élő Tisza őstermelőitől.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy lájkolod és megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

FELvágott hús a szendvicsen

Amennyiben nem bőrkeemulziót, ízfokozót, színezéket, tartósítószer, nitrites pácsót és ipari szalonnát szeretnél a szendvicsedre tenni, akkor készíts te is HÚSból felvágottat. Nálunk két egyszerű és egészséges recept vált be, így én NEM veszek már felvágottakat!

Annál is inkább, mert nem vagyok hajlandó nagyon kevés húst tartalmazó, vízzel felpumpált és az első mondatban szereplő adalékokkal terhelt áruért kilónként annyi pénzt adni, amiből ugyanannyi mennyiségű csirkemellfilét is vehetek….

Ezért veszek 2 darab csirkemellfilét, amit egy egyszerű párolóbetéten sós víz felett megpárolok majd FELvágok. A felvágott hús vékony szeletkéi mehetnek is a szendvicsekre. Ha kicsit száraznak találod nyugodtan kenj alá házi kacsazsírt, tegyél rá mustárt, majonézt, salátát, sajtot, tojást.

poachedchicken1

A másik kedvenc húsos szendvicsfeltétünk a gluténmentes répás fasírt. Ezt kicsit időigényesebb elkészíteni, mint az elsőt, de még így is egyszerű és mivel sütőben sül, nem kell egyesével olajban sütögetni őket! Ha elkészültek, egy-egy fasírt felszeletelve mehet a szendvicsekre, így akár 3-4 napra is megoldhatjuk velük a felvágott kérdést.

fasírt 006

Hozzávalók:

-fél kiló darált hús (bármilyen húsból készülhet, én általában pulykamellből szoktam)

-6 vékony szál répa (aprítógéppel apróra vágva vagy reszelve)

-3 tojás

–  ha gluténmentesen készíted 3 evőkanál kukoricapehelymorzsa (én a kukoricapelyhet szoktam aprítógéppel zsemlemorzsává tenni) ha nem, akkor zsemlemorzsa

-3 gerezd fokhagyma

-1 fej vöröshagyma felkockázva és egy kis olívaolajon megdinsztelve

-só, bors, pirospaprika, borsikafű, petrezselyem

Az összetevőket összegyúrom, lapos kis korongokat formázok belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd a sütőben 160 fokon kb. 45 perc alatt megsütöm.

fasírt 002

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához IDE kattintva csatlakozhatsz, ahol értesítést kapsz az új posztokról is.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!