Anyawellness

A gyerekek ízlését a felnőttek rontják el….

Nem csalás, nem ámítás a kisgyerekek eredetileg szeretik a természetes, natúr ízeket. Nem kell sózni, cukrozni az ételüket, italukat. Ha valamit nem esznek meg azon, semmilyen “felnőttes” (inkább egészségtelennek mondanám…)  ízesítés sem segít.  Ha pedig valamit csak azért ennének meg mert megcukrozták, nos az régen rossz, akkor inkább meg se egye…

healthy-school-lunch

A szülők egy éves korig még csak-csak tartják az orvosok és védőnők tanácsát a babák megfelelő táplálásával kapcsolatosan, de utána sok esetben elszabadul a pokol…

“Most már majdnem mindent ehet, van foga, kell a fenének a külön főzés és a drága bébiétel” felkiáltással elindul a mértéktelen szénhidrátadás a különböző péksüteményekkel, a cukordózis felpumpálása – például az amúgy transzzsírral készült túrórudikkal-, gyümölcsösnek nevezett valójában ételfestékkel, aromákkal és cukorral ízesített joghurtokkal…

A kisgyerekek ízlelőbimbói  még nincsenek szétgyötörve ízfokozókkal, így sózás nélkül is élvezik a zöldségek természetes ízeit. Ha egy éves koruk után (addig ugyanis a vesék éretlensége miatt nem kaphatnak) nagyon kevés, ellenben jó minőségű sóval ízesítjük az ételüket nem lesznek évi 6 kg!!!!! sót fogyasztó betegségekkel küszködő felnőttek!

MINDEN CSAK HOZZÁSZOKTATÁS KÉRDÉSE!

Érdemes kipróbálni, ha már pár élelmiszertípusnál bejön már sokat nyertünk!

Ha először natúr tejtermékeket adunk nekik és nem cukrozottat, akkor azt fogják megszeretni. Nekem mindkét gyerekem szépen elsőre megette a natúr joghurtot. Ábel a mai napig a tejet szereti jobban, kakaót szinte alig iszik, nem is kér. Bora múlt héten – még a nekem is extrém ízű – kecsketejből készült kefirt ette meg a legnagyobb természetességgel.

A legtöbb kisgyerek nagy örömmel rágcsál gyümölcsöket, zöldségeket, sajtot, magvakat, kölesgolyót. Ne sajnáljuk az időt egy alma gerezdekre vágására, kis dobozba pakolva útközben –  kifli és cukros keksz helyett –  bármikor a kezükbe nyomhatjuk.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik a más táplálási szokásokat tanult nagyszülőknek, dédszülőknek – akik a kezdő anyukákat sok esetben elbizonytalanítják – az anyatej után a csecsemők, kisgyerekek gond nélkül megisszák a SIMA VIZET, nem kell cukros teával vagy gyümölcslevekkel itatni őket, ami amúgy a foguk rohamos elromlásához vezet. Mellesleg nem is oltja a szomjukat, ellenben az étvágyukat remekül elveszi…

Egészségesnek nem nevezhető nugátkrémek helyett kenjünk kenyerükre inkább hazai mézet, házi,  kevés kis gyümölcscukorral készült lekvárokat.

És a kenyér! Mi teljes kiőrlésű, magvas kenyeret eszünk, így a gyerekek is ezt kapnak, ezt szerették meg. Persze a közétkeztetés keretein belül, nagyszülőknél esznek sima fehéret is, de Ábel gond nélkül viszi és eszi uzsonnára a mi teljes kiőrlésű kenyerünket. Mellé pedig almát, répát, diót csomagolok, cukros, tartósítószeres édességek helyett.

És szerencsére ebből nálunk soha nem volt gond. Nem kér mást uzsonnát, nem irigykedik a csábítóbb, édes tízóraik után . Ha olyan helyen vagyunk, ahol lehetőség kínálkozik rá, bármit megkóstolhat,  nem akarom semmitől eltiltani. Viszont nem ízlik neki sem a kóla, sem a vattacukor és valójában ez a természetes!

Tippek menzás gyerekek szüleinek

Adó aminek örülünk

Együnk körtét!

A körte az egyik legszelídebb gyümölcsünk. Egyáltalán nem allergizál, sok ásványi anyagot, vitamint tartalmaz, sőt depresszió ellen is kiváló. Alacsony savtartalma miatt reggelire is könnyen fogyasztható, de gyümölcsleves, desszert és tökéletes bébiétel is készülhet belőle. Mégis, a magyar lakosság alig eszik belőle….

korte

Számos fajtája terem hazánkban, tehát nem agyonvegyszerezve érkezik távoli országokból. A piacokon pedig már az idei termésből lehet válogatni!

A középkori keresztény kultúrkörben hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezte, míg a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.

A körte sok ásványi anyagot: kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, vasat és jódot tartalmaz. A vitaminok közül A, B1, B2, C és E vitaminokat találhatunk meg benne.

Aki rendszeresen eszik körtét megelőzheti a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának az esélyét is csökkentheti.

A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás diétákhoz is tökéletes választás.

Elősegíti a vese működését, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A gyümölcsben található pektin jó hatással van a belek működésére, segíti a méregtelenítést, salaktalanítást.

Gyönyörű, sárga, lédús körtéket kaptam a piacon a Tisza vidékéről, így én ma már körtét reggeliztem egy kis zabpehellyel és natúr joghurttal.

Kókuszolaj, a legjobb zsír

A kókuszolaj a kókuszdió fehér húsából préselt növényi olaj. Olvadáspontja 24 Celsius fok, így szobahőmérsékleten általában szilárd halmazállapotú, fehér zsír. Olvadt állapotban átlátszó, színtelen, folyékony olaj. A kókuszolaj 100%-ban kókuszból készül, nem hidrogénezett, tartósítószert nem tartalmaz, glutén és tejmentes, nincs kókusz íze, ezért sütéshez, főzéshez, szendvicskészítéshez is tökéletes, sőt!

Annak ellenére, hogy több mint 90%-ban telített zsírsavakból áll, a kókuszolaj az egyik legegészségesebb zsiradékunk, ugyanis csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét a vérben, míg a jó koleszterint növeli. Hozzájárul az érfalak rugalmasságának megőrzéséhez. Nem avasodik, és hő hatására nem bomlik, így használatával elkerülhetjük a szív-érrendszer egyik legnagyobb ellenségét, a transzzsírokat.Antioxidánsokban igen gazdag, így kiváló immunerősítő.

Magas laurinsav tartalma miatt antibakteriális és gombaölő hatású.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel lebontásához nincs szükség inzulinra.
Diéták során szintén hasznos kiegészítő, mivel zsírként nem raktározódik el a szervezetben, könnyen emészthető, mi több javítja az anyagcserét, és segít több energiát felhasználni.
Koleszterinmentes.
És mint természetes bőrápoló tetőtől talpig magunkra is kenhetjük. Remek hajkondicionáló, segít rendbe hozni a károsodott hajat. A bőrön alkalmazva csökkenti a ráncokat, táplálja és feszesíti a bőrt.  És még természetes UV védelmet is nyújt.

Lassan érik a málna

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcs tele van ásványi anyagokkal, flavonoidokkal, gyümölcssavakkal és vitaminokkal.  Egészségmegőrző hatása mellett a vénák falát is erősíti, így a lábak ereire is jó hatással van. Na meg persze finom is. Most kell sokat enni belőle és eltenni télre. Legjobb a piacokon magyar őstermelőktől beszerezni.

A cserje levele nagyon hasznos gyógytea . A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz. Nekem is csak jó tapasztalataim vannak erről, így minden babaváró anyukának jó szívvel ajánlom. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes begyűjteni.
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!